Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 26 /17:37

Netoli pietų Italijos miesto nuskendus perpildytai migrantų valčiai, žuvo 59 žmonės

Netoli pietinio Italijos Krotonės miesto sekmadienį nuskendus perpildytai migrantų valčiai, žuvo 59 asmenys, pranešė miesto meras Vincenzo Voce.
Laivas
Laivas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Italija Migrantai

Valtis, kuria plaukė apie 120 žmonių, sudužo ant uolų netoli pakrantės, pranešė pakrančių apsaugos tarnyba. Anksčiau gelbėtojai naujienų agentūrai AFP buvo nurodę, kad valtyje buvo daugiau kaip 200 žmonių.

„Nuskendo dešimtys žmonių, įskaitant vaikus. Daugybė žmonių dingo be žinios. Kalabrija gedi po šios baisios tragedijos“, – sakė regiono gubernatorius Roberto Occhiuto.

Italijos policijos nuotraukose matyti maždaug 100 metrų ilgio paplūdimyje išsibarsčiusios medinės nuolaužos, o gelbėtojai ir išgyvenusieji laukia, kol bus nugabenti į migrantų centrą.

Kaip praneša Italijos žiniasklaida, perkrauta valtis auštant prie Krotonės pakrantės miesto subyrėjo didelėse bangose.

Naujienų agentūra AGI citavo gelbėtojo žodžius, kad tarp aukų buvo vos kelių mėnesių kūdikis.

Kraštutinių dešiniųjų premjerė Giorgia Meloni, partijos „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia) lyderė, spalio mėnesį atėjo į valdžią, iš dalies pažadėjusi sustabdyti Italijos krantus pasiekiančių migrantų srautą.

Po migrantų žūties netoli Italijos EK pirmininkė ragina reformuoti prieglobsčio taisykles

Gali nuskęsti daugiau žmonių

Išreiškdama „gilų skausmą“ dėl naujausių žūčių, G.Meloni sakė, kad buvo „nusikaltimas išplaukti į jūrą vos 20 metrų ilgio valtimi su 200 žmonių ir bloga orų prognoze“.

„Vyriausybė yra įsipareigojusi užkirsti kelią išvykimui, o kartu ir tokioms tragedijoms“, – teigė ji pareiškime ir pridūrė, kad reikalauja „didžiausio“ valstybių, iš kurių migrantai išvyksta ir atvyksta, bendradarbiavimo.

Popiežius Pranciškus sakė, kad „melsis už kiekvieną iš jų, už dingusiuosius be žinios ir kitus išgyvenusius“.

Prezidentas Sergio Mattarella teigė, kad daugelis migrantų yra iš Afganistano bei Irano ir bėga nuo „labai sunkių sąlygų“.

Jis paragino tarptautinę bendruomenę „tvirtai įsipareigoti“ šalinti migracijos priežastis, tokias kaip karas, persekiojimas ir skurdas.

Naujausia tragedija įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai vyriausybė parlamente prastūmė prieštaringai vertinamą naują įstatymą dėl būsimų migrantų gelbėjimo.

Pagal naująjį įstatymą pagalbos migrantams valtys vienu metu gali atlikti tik vieną gelbėjimo operaciją, o tai, anot kritikų, kelia pavojų, kad centrinėje Viduržemio jūros dalyje nuskęs daugiau žmonių.

Šis jūros kelias laikomas pavojingiausiu pasaulyje prieglobsčio Europoje ieškantiems žmonėms.

Daugybė žmonių, bėgančių nuo konfliktų ir skurdo, tikėdamiesi geresnio gyvenimo Europoje, keliauja iš Afrikos per Italiją.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiais metais į Italiją jūra jau atvyko beveik 14 000 migrantų, tai yra 5 200 daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai ir 4 200 per pirmuosius du 2021 metų mėnesius.

Labdaros organizacijos, gelbstinčios jūroje į nelaimę patekusius žmones, į krantą ištraukia tik dalį migrantų.

Daugumą išgelbėtų žmonių iš pavojingų vandenų ištraukia pakrančių apsauga arba karinis jūrų laivynas.

Nepaisant to, Romos vyriausybė kaltina labdaros organizacijas, kad jos skatina migrantus bandyti kirsti šalį ir gerina sąlygas prekeiviams žmonėmis.

Vidaus reikalų ministras Matteo Piantedosi teigė, kad naujausia nelaimė „rodo, kaip būtina griežtai kovoti su nelegalia imigracija“.

Centristas, buvęs ekonomikos ministras Carlo Calenda sureagavo socialiniame tinkle „Twitter“: „Žmonės, patekę į nelaimę jūroje, turėtų būti gelbėjami, kad ir kiek tai kainuotų, nebaudžiant tų, kurie bando jiems padėti.“

„Žmogiškai nepriimtina ir nesuvokiama, kodėl esame čia ir matome tragedijas, kurių galima išvengti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

EK pirmininkė ragina reformuoti prieglobsčio taisykles

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sekmadienį paragino imtis priemonių, kad būtų padaryta pažanga įgyvendinant užsitęsusią Europos Sąjungos prieglobsčio taisyklių reformą po to, kai prie Italijos krantų žuvo daugiau kaip 40 migrantų.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ji pareiškė, jog anksčiau sekmadienį nuskendęs laivas su maždaug 120 migrantų yra „tragedija“, dėl kurios ji „labai liūdi“.

„Turime dėti dvigubai daugiau pastangų dėl (ES) Migracijos ir prieglobsčio pakto ir centrinės Viduržemio jūros regiono šalių veiksmų plano“, – teigė EK pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius