-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida: Rusijoje pavasarį buvo aptarinėjama branduolinio smūgio Ukrainai galimybė

Šių metų pavasarį Rusijos pareigūnai aptarinėjo galimą branduolinio ginklo panaudojimą prieš Ukrainą. Kaip rašo JAV naujienų portalas „Newsweek“, tokių diskusijų faktą patvirtina leidinio gauti elektroniniai laiškai. Juos į Rusijos žmogaus teisių gynėjo ir antikorupcinės svetainės Gulagu.net vadovo Vladimiro Osečkino elektroninį paštą atsiuntė FST informatorius slapyvardžiu „Permainų vėjas“. Jis siuntė informaciją apie pokalbius Kremliuje ir Rusijos saugumo tarnybose.
Rusijos prezidentas V.Putinas ėmėsi politikos pertvarkų
Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pažymima, kad šie laiškai buvo išsiųsti likus keliems mėnesiams iki Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimo, kad jis yra pasirengęs panaudoti branduolinį ginklą Rusijos „teritoriniam vientisumui“ apginti. Tačiau minėtas informatorius išreiškė abejonę, ar V.Putinas ryžtųsi branduoliniam smūgiui, nes Rusija „taip pat atsidurtų ant bangos“. Jis pridūrė, kad, nors karas prieš Ukrainą yra „kažkur anapus logikos ir sveiko proto“, visi diskusijose dalyvavę asmenys išreiškė viltį, kad nebus įvykdyta „visiška kvailystė“ – panaudotas branduolinis ginklas.

Be to, asmuo, pasivadinęs „Permainų vėju“, sakė, kad taktinių branduolinių ginklų panaudojimas prieš Ukrainą reikštų „Rusijos pralaimėjimą“ tiek priešininkų, tiek neutralių šalių akyse.

Vadovavimo grandinė Kremliuje užblokuotų V.Putino sprendimą, jei jis bandytų įsakyti surengti branduolinį smūgį.

„Toks svarus argumentas lokaliame konflikte parodytų karinį silpnumą, kurio negalėtų atsverti net karinė sėkmė“, – sakė FSB informatorius.

Jis taip pat užsiminė, kad vadovavimo grandinė Kremliuje užblokuotų V.Putino sprendimą, jei jis bandytų įsakyti surengti branduolinį smūgį. Tačiau, pasak leidinio, pats V.Putinas tokiose diskusijose nedalyvavo.

„Jis vienintelis gali nuspręsti dėl tokių ginklų panaudojimo, nepriklausomai nuo generolų nuomonės. Tačiau pats tokių diskusijų faktas Baltiesiems rūmams kelia susirūpinimą“, – pažymėjo žurnalistai.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro Europos programos direktorius Maxas Bergmannas „Newsweek“ sakė, kad V.Putinas dabar „desperatiškai ieško būdų, kaip pakeisti šį konfliktą“.

„Jei esate tokios valstybės kaip Rusija lyderis, galite nusivilti milžiniškomis branduolinių ginklų atsargomis, kurios yra jūsų pretenzija į didžiosios valstybės statusą, bet kartu tos atsargos atrodo nesvarbios – juk iš tikrųjų jų negalite panaudoti. Viskas, ką galite padaryti, tai grasinti, kad jas pasinaudosite“, – aiškino M.Bergmanas.

Kartu jis mano, kad jei Ukraina ir toliau darys didelę pažangą ir priartės prie okupuoto Krymo, Rusijos Federacija gali rimtai griebtis branduolinių grasinimų.

Kartu JAV pareigūnai nemato jokių įrodymų, kad Rusijos kariuomenė pergabentų branduolinius ginklus ar kaip nors ruoštųsi tokiam smūgiui. Tuo metu šaltiniai Joe Bideno administracijoje teigia, kad JAV pareigūnai mano, jog branduolinio ginklo panaudojimo prieš Ukrainą rizika gali padidėti, kai Maskva išnaudos savo pajėgas ir įprastinę ginkluotę kare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius