Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žinutė po JAV delegacijos apsilankymo Kyjive: artimiausios 3–6 savaitės – kritinės

Anot Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, liko vos kelios savaitės Ukrainai susigrąžinti Rusijos užgrobtą teritoriją, nes po to tai padaryti bus daug sunkiau, rašo „Politico“.
Ukrainos kariai netoli fronto linijos
Ukrainos kariai netoli fronto linijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas Adamas Smithas Kyjive susitiko su Ukrainos vadovu ir gavo naujausią informaciją apie karą. Pirmadienio popietę interviu „NatSec Daily“ jis perdavė V.Zelenskio pranešimą ir aptarė kitas savo kelionės dalis.

Ukrainos pareigūnai sakė, kad nori pasiekti taikos susitarimą su rusais, tačiau pirmiausia jie turi susigrąžinti rusų užgrobtas žemes, ypač pietuose, pasakojo A.Smithas savo pirmajame interviu po kelionės.

„Padėkite jiems dabar kiek įmanoma. Artimiausios trys-šešios savaitės yra labai svarbios“, – sakė jis, perduodamas pagrindinę žinią, kurią išgirdo iš V.Zelenskio ir kitų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Adamas Smithas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Adamas Smithas

Nors vis dar vasara, sparčiai artėja žiemos mėnesiai. Dėl žemesnės temperatūros ir žiaurių sąlygų kovos sulėtės ir taps žūtbūtiniu karu, kuris daugiausia naudingas Rusijai. Didesnė parama dabar – kol Vladimiro Putino pajėgos neužfiksavo savo laimėjimų – yra kur kas geriau nei pagalba vėliau.

Dėl to, ką teikti Ukrainai, tebėra pagrindinis ginčytinas klausimas. JAV prezidento Joe Bideno administracija nuo vasario mėn., kai Rusija pradėjo invaziją, jau suteikė 8,2 mlrd. dolerių pagalbą, įskaitant praėjusį penktadienį paskelbtą 270 mln. dolerių vertės paketą, kuriame, be kitų pajėgumų, numatytos keturios papildomos didelio judrumo artilerijos raketų sistemos, 36 000 šaudmenų ir 580 taktinių bepiločių orlaivių „Phoenix Ghost“.

Tačiau J.Bideno administracija nenori siųsti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklų, pavyzdžiui, kariuomenės taktinių raketų sistemos (ATACMS), galinčios smogti taikiniams už 190 mylių, arba bepiločių lėktuvų MQ-1C „Grey Grey Eagle“, nes baiminasi konflikto eskalavimo. JAV tikslas – „užtikrinti, kad neatsidurtume tokioje situacijoje, kai einame link trečiojo pasaulinio karo“, praėjusią savaitę Aspeno saugumo forume sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, pakartodamas dažnai išsakomą prezidento J.Bideno poziciją.

A.Smithas sakė, kad „daug žmonių daro spaudimą, siekdami, kad jie pakeistų savo nuomonę šiuo klausimu“. Pavyzdžiui, pirmininkas pasakė, kad pritaria, jog „suteiktume [Ukrainai] ATACMS ir kai kurias ilgesnio nuotolio raketas bei ilgesnio nuotolio bepiločius orlaivius“. Kiti į Kyjivą vykusios delegacijos nariai, pavyzdžiui, respublikonas Mike'as Waltzas, siūlė JAV siųsti į Ukrainą karinius patarėjus, kurie padėtų su planavimu ir logistika.

Administracija bent jau kol kas nenusileidžia, rašo „Politico“. Tačiau A.Smithas, dažnai bendraujantis su J.Sullivanu ir kitais aukščiausiais pareigūnais, užsiminė, kad yra sąlygų, kurios galėtų paskatinti pokyčius.

„Jei rusai ir toliau spaus, vykdys tai, kas prilygsta genocidui, prievarta atiminėdami vaikus ir žudydami žmones, kurie nesutinka su jų valdymu, tai pakels kartelę ir sukurs kitokią situaciją“, – sakė jis.

„Šiuo metu administracija nėra pasirengusi to daryti, tačiau yra pateikta gerų argumentų. Kada nors tai gali pasikeisti“, – tęsė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius