Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žvalgybininkai: Rusija Didžiojoje Britanijoje užsakiusi nužudyti 14 asmenų

JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybininkai pranešė tikintys, kad 14 mirčių Britanijoje galėtų būti susijusios su Rusijos samdytais žudikais, tačiau vietos policija nesiėmė to tirti ir atmetė tokius įtarimus, rašo „BuzzFeed News“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

JAV žvalgybos agentūros įtaria, kad serija žmogžudysčių, susidedanti iš mažiausiai 14 mirčių Didžiojoje Britanijoje, gali būti Rusijos žudikų darbas. Jie, tikėtina, nurodymus gavo iš Kremliaus. Nepaisant to, britų policija nebuvo itin įžvalgi ir įtarimus dėl žmogžudysčių atmetė, teigiama ataskaitoje.

Dvejų metų tyrimas apie multimilijonieriaus Scoto Youngo mirtį 2014 m. atskleidė „į Rusiją nukreiptus įrodymus, kuriuos policija pražiūrėjo“.

Dokumentai, telefoninių pokalbių įrašai, interviu ir slapti įrašai rodė, kad S.Youngas, kuris nukrito iš aukštai ant plieninės tvoros strypų ir persismeigė, buvo vienas iš uždaro rato žmonių, susijusių su aršiu Vladimiro Putino kritiku Borisu Berezovskiu. Visi žuvusieji keistomis aplinkybėmis Didžiojoje Britanijoje prieš tai įgydavo galingų priešų Rusijoje.

Buvę ir esami JAV žvalgybų agentūrų atstovai „ BuzzFeed News“ teigė, kad vyrai buvo žudomi Rusijos saugumo tarnybų arba mafijos grupuočių. Kai kuriais atvejais tikimybė, kad žmogžudystės buvo užsakytos Rusijos valstybės, yra nuo vidutinės iki aukštos.

„Scanpix“/AP nuotr./Scotas Youngas
„Scanpix“/AP nuotr./Scotas Youngas

Nors JAV žvalgyba su Didžiąja Britanija keitėsi duomenimis apie visas 14 žmogžudysčių, pranešta, kad britų policija neleistiną įsikišimą atmetė kiekvienu atveju.

„Remiantis tuo, ką žinome, taip pat surinkti duomenys ir analizės leidžia tvirtai teigti, kad stipriausia išvada – aplinkybės rodo, kad Rusija prisidėjo prie tų vyrų mirčių, tai reikalauja daugiau tyrimų iš Didžiosios Britanijos pusės“, – teigė neįvardytas pareigūnas.

Leidimas žudyti

Rusijos vyriausybė dar 2006 m. priėmė įstatymus, leidžiančius jos agentams žudyti priešus užsienyje. Tais pačiais metais du samdyti žmogžudžiai iš Rusijos FSB Londone radioaktyviu poloniu nunuodijo Aleksandrą Litvinenko.

Britai pernai išsiaiškino, kad prie šios žmogžudystės greičiausiai prisidėjo Vladimiras Putinas.

Tačiau daug kitų žmogžudysčių taip ir liko neviešos, atskleidžia žvalgybininkai. Net 17 atstovų patvirtino, kad Rusijos žmogžudžiai Didžiojoje Britanijoje pastarąjį dešimtmetį galėjo darbuotis nebaudžiami.

Jie aiškino, kad britų nenorą tirti įtartinas mirtis galėjo lemti baimė dėl atsakomųjų Rusijos veiksmų, policijos nekompetencija, noras išsaugoti milijardus svarų sterlingų Rusijos pinigų, kurie kasmet teka į Didžiosios Britanijos bankus ir nekilnojamąjį turtą.

B.Berezovskis buvo atrastas pasikoręs savo vonioje 2013 m., tuomet policija šį įvykį traktavo kaip savižudybę.

Borisas Berezovskis (1946-2013)
Borisas Berezovskis (1946-2013)

Jo verslo partneris, Gruzijos oligarchas Badris Patarkacišvilis, taip pat jų pažįstamas, įkūręs naftos gigantę „Yukos“, Jurijus Golubevas taip pat mirė panašiu metu. Vakarų žvalgybos agentūros pranešė įtariančios, kad jie buvo nužudyti Rusijos agentų.

S.Youngas buvo dalis bendrininkų tinklo, kurie padėjo B.Berezovskiui perkelti pinigus per ofšorines bendroves ir finansuoti jo sandorius Londone ir Maskvoje. Manoma, kad jis nusižudė, nors anksčiau S.Youngas buvo išsakęs nuogąstavimus dėl savo saugumo šeimos nariams ir aplinkiniams.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May susiduria su vis griežtesniais reikalavimais atskleisti slaptą Vyriausybės informaciją apie Rusijos žmogžudystes Didžiojoje Britanijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Litvinenko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Litvinenko

Vyriausybė buvo apkaltinta, kad pro pirštus žiūri į įrodymus, jog Rusijos finansininkas Aleksandras Perepiličnis davęs parodymus apie pinigų plovimo schemas, buvo nužudytas tiesioginiu Vladimiro Putino įsakymu. A.Perepiličnis atskleidė 230 milijonų JAV dolerių dydžio Rusijos pinigų plovimo operaciją. Vietos policija teigė, kad nėra jokių įrodymų apie „trečių šalių dalyvavimą“.

Buvęs šalies Nacionalinės kovos su terorizmu saugumo tarnybos vadovas Chrisas Phillipsas taip pat teigė tikintis, kad finansininkas buvo nužudytas. Tačiau oficialiai Didžiosios Britanijos vyriausybė įvykių detalių nekomentavo ir tikino, kad rūpinasi nacionaliniu saugumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius