-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 04

Pergalės ar karo paskelbimas: ko Vladimiras Putinas imsis gegužės 9-ąją?

Ekspertai vis intensyviau svarsto, ką Vladimiras Putinas rengia vienai svarbiausių Rusijos dienų – gegužės 9-tosios minėjimui, kai rusai švenčia pergalę Antrajame pasauliniame kare. Viena iš nuomonių, kad šią dieną galėtų būti paskelbtas karas Ukrainai ir visuotinė mobilizacija Rusijoje, niūresnėse prognozėse piešiamas ir branduolinių smūgių scenarijus. Apie tikėtinus sprendimus 15min kalbėjosi su „Laisvosios Rusijos forumo“ (LRF) grupės Lietuvoje vadovu Ivanu Tiutrinu ir Prahoje gyvenančiu „Deutsche Welle“ (DW) politikos apžvalgininku Ivanu Preobraženskiu.
Pergalės dienos karinis paradas
Pergalės dienos karinis paradas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Paskelbs karą?

V.Putinui paskelbus apie „specialiąją karinę operaciją“ – Ukrainos puolimą, visoje šalyje buvo uždrausta vartoti žodį „karas“, o šiam reikalavimui nepaklusę Rusijos piliečiai rizikuoja užsitraukti kalėjimo bausmes.

Tačiau jau netrukus situacija gali pasikeisti.

Pasak I.Tiutrino, nors pastaruoju metu viešumoje pasirodė nemažai žvalgybinės informacijos apie tai, kad gegužės 9-ąją V.Putinas ryšis paskelbti karą Ukrainai, šalyje paskelbta visuotinė mobilizacija jam reikštų politinę savižudybę ir pripažinimą, kad karą jis jau pralaimėjo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ivanas Tiutrinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ivanas Tiutrinas

„Kol kas tai tėra gandai. Objektyviai kol kas sunkiai tikėtina, kad Pergalės dieną bus paskelbta visuotinė mobilizacija. Realiai situacija priklausys nuo to, kiek V.Putinas supranta, kokią karinę katastrofą šalies armija patiria Ukrainoje.

Jei jis supranta, kad karas praktiškai pralaimėtas ir reikia imtis kraštutinių priemonių, tuomet, aišku, negalima atmesti ir mobilizacijos galimybės. Tačiau aš abejoju, kad jis tą suvokia“, – sakė jis.

Vieno diktatoriaus šventė

Šiemet Pergalės dienos paradas bus išskirtinis – iki šiol stebėti pompastiškų rusų karinių pasirodymų buvo kviečiami daugelio šalių vadovai, tačiau šįkart kvietimo negavo net ištikimiausias V.Putino vasalas – Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka.

„Tai reiškia, kad Rusija dabar yra praktiškai visuotinėje tarptautinėje izoliacijoje, o kviesti tik tuos kelis vis dar V.Putinui ištikimus sąjungininkus diktatorius būtų išties apgailėtinas vaizdelis.

Akivaizdu, kad į Maskvą šiemet nesiryžtų vykti net anksčiau neutralumą ar palankumą Rusijai demonstravę Vakarų lyderiai“, – sako I.Tiutrinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius