Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 20

Persikaitinę tautiečiai būriais kreipiasi į medikus, o pajūry gelbsti vėjas

Šio savaitgalis karštis iškankino tautiečius, kurių ne vienas kreipėsi į medikus. Greitosios pagalbos stočių atstovai teigė, kad skambučių sulaukiama daug. O Klaipėdos paplūdimių gelbėtojų vadas Aleksandras Siakki 15min sakė, kad pajūry poilsiautojus gelbsti vėjas.
Vasara Lietuvoje
Vasara Lietuvoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno m. greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnysis gydytojas 15min sakė, kad vien per šeštadienį laikinojoje sostinėje gauta apie 220 iškvietimų, susijusių su karščiu.

„Karštis veikia žmones. Lėtinės ligos, išprovokuojamas spaudimas, alpimai, buvimas saulėje ir skysčių nevartojimas. Visa tai sudaro komplektą“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Įkaitę vilniečiai sugužėjo gaivintis Žaliuosiuose ežeruose: teko apsišarvuoti kantrybe

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties dispečerė taip pat tvirtino, kad ir sekmadienį sulaukiama daug skambučių.

„Nemažai kvietimų turime susijusių su karščiais. Tai perkaitimai saulėje, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, karščiavimas atsiradęs“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Greitoji pagalba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Greitoji pagalba

Ragina prižiūrėti vaikus

Tuo tarpu A.Siakki pasakojo, kad poilsiautojus pajūry kiek gelbsti vėjelis.

„Greitąją teko kviesti tiems, kas susitraumavo, pavyzdžiui, susilaužė koją, ranką. Vienas kažkur užmynė, buvo pjautinė žaizda, ir teko greitąją kviesti. Dėl negalavimų, tie, kam reikėjo, kreipėsi į medikus, bet patiems kviesti nereikėjo. Labai gerai, kad nuo jūros vėjelis pučia gaivus. Jeigu vėjo nebūtų, tuomet būtų žymiai sunkiau“, – pasakojo „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas A.Siakki.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Siakki
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Siakki

Gelbėtojų vadovas 15min skaitytojams, planuojantiems keliauti degintis saulėje, rekomendavo paimti daugiau vandens, kepuraitę nuo saulės, skėčius.

„Taip pat įvertinti savo organizmo būklę. Jeigu silpnesnis, ateiti iš ryto arba vakare prie jūros“, – siūlė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Lietuvoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Lietuvoje

Be to, A.Siakki pabrėžė ir prašė poilsiautojų nepamiršti, jog savo mažamečius vaikus, kurie žaidžia jūroje, jie turi prižiūrėti.

„Daugelis tėvų prižiūri savo besimaudančius mažamečius vaikus. Bet yra ir tokių, prie kurių gelbėtojai turi prieti ir įspėti. Tačiau jie būna net nepatenkinti, klausia, kur taisyklėse parašyta, jog turi savo vaikus prižiūrėti? Aiškina, kad spės ir prisivys vaiką, bet jie net nepastebės, kai šis nueis šiek tiek į gilumą“, – tikino pašnekovas.

Kartu, anot A.Siakki, vaikai gali lengvai pasiklysti, ir yra buvę atvejų, kuomet mažametis randamas visai kitame paplūdimyje.

Karštis nesitrauks

Sekmadienį vis dar išliksime anticiklono, esančio į rytus nuo Lietuvos, įtakoje, skelbia orai.lt.

Sekmadienį įdienojus temperatūra daug kur pakilo iki 30–32, vietomis – 33 laipsnių karščio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Lietuvoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Lietuvoje

Pirmąją naujos savaitės dieną dangus vėl laukiamas giedresnis. Nakties metu daug kur bus tvanku, temperatūra pažemės tik iki 17–22 laipsnių. Pirmadienio dieną dangumi ritinėsis saulė ir tęsis karštų orų laikotarpis. Lietaus nenumatoma. Vidutinio stiprumo pietryčių vėjas dvelks dar šiek tiek didesne šiluma ir įdienojus oras Lietuvoje kais iki 29–34 laipsnių.

Antradienio naktis išliks sausa ir tvanki, temperatūra laikysis tarp 17–22 laipsnių. Dieną jau daugelyje rajonų sulauksime trumpo lietaus, lydimo perkūnijos. Temperatūra per daug nesikeis ir oras dar kais iki 28–33 laipsnių.

Kaip elgtis per karščius?

Karštis gali paveikti kiekvieno žmogaus sveikatą, bet ypač jautrūs karščiui kūdikiai ir vaikai iki ketverių metų amžiaus, žmonės nuo 65 metų amžiaus, turintys antsvorio, dirbantys sunkų fizinį darbą, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Lietuvoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasara Lietuvoje

Karštą dieną visuomenės sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja stengtis būti patalpose, kuriose yra įrengti ventiliatoriai ar oro kondicionieriai.

Neturint tokių sąlygų namuose, verta susiplanuoti praleisti laiką vėsiose patalpose: bibliotekoje, kino teatre, prekybos centre ar pan. Svarbu, kad patalpos oro temperatūra nebūtų žemesnė nei 18 laipsnių.

DAUGIAU PATARIMŲ SKAITYTKITE ČIA: Sveikatai pavojingi karščiai: ką turite žinoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius