TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 21

Pričiupti šiukšlintojai: „Koks jums skirtumas!“

Buvo jau sutemę, kai Žudiškių kaimo Vilniaus rajone gyventojas Tomas Kovėra per langą pastebėjo pievoje sustojusio automobilio šviesas. Vyras greitai apsirengė ir filmuodamas patraukė įtartino automobilio link. Jis jau numanė, ką tie žmonės ten veikia. Įtarimai pasitvirtino.
Žudiškių kaime (Vilniaus r.) užklupta pora atsikratė pievoje statybinėmis atliekomis
Žudiškių kaime (Vilniaus r.) užklupta pora pievoje vertė statybines atliekas / Kadras iš Tomo Kovėros filmuotos medžiagos

Užklupti verčiant pievoje šiukšles

15min gautoje vaizdo medžiagoje matoma, kaip filmuotojas prieina prie baltos spalvos krovininio mikroautobuso. O viduje keleivio vietoje sėdėjusi moteris išlipa iš automobilio ir nieko nelaukdama garsiai išrėkia: „Tai mūsų sklypas! Koks jums skirtumas.“

Tuo tarpu už jos buvęs stambokas vyras iš krovinių skyriaus neša baltus maišus ir nieko nesibodėdamas toliau statybines atliekas krauna pievoje šalia kelio.

Iš automobilio išlipusi moteris, prisistačiusi vardu ir pavarde, teigia, kad čia jos sklypas, tačiau to įrodyti niekaip negali. Jos neįtikina net ir filmuotojo priminimas, kad pilti statybinių atliekų negalima net ir savo sklype, o jas reikia priduoti į legaliai veikiančias surinkimo aikšteles.

Nuolatinė problema

Šiose apylinkėse, pasak Žudiškių kaimo (Vilniaus r.) bendruomenės pirmininko Tomo Kovėros, šiukšlės verčiamos nuolat. Tik niekada iki šiol nepavyko to nufilmuoti ir kaltininkus užklupti su neginčijamais įrodymais. Paprastai automobiliai atvažiuoja vėlai vakare ar naktį ir atsikrato statybinėmis atliekomis, automobilių detalėmis ir kt.

Vėliau kaimo bendruomenė šias šiukšles peržiūri, ieško įrodymų, kas jas išvertė. O radusi įrodymų kreipiasi tiesiai į atliekų turėtojus ir prašo jas susirinkti. Jeigu jie nevykdo prašymo, tuomet informacija perduodama aplinkosaugininkams.

Aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą

Kaip informavo Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovė Renata Surovec, iš bendruomenės pirmininko gavę šią informaciją, departamento pareigūnai patikrino nurodytą vietą. Buvo nustatyta, kad yra išpilta mažiau nei vienas kubinis metras mišrių statybinių atliekų.

Pagal bendruomenės pirmininko pateiktą vaizdo medžiaga buvo išaiškinta transporto priemonė, kuria buvo atvežtos atliekos, taip pat nustatytas transporto priemonės savininkas.

AAD inspekcijoje dėl galimo aplinkos užteršimo nepavojingosiomis atliekomis yra pradėta administracinio nusižengimo teisena pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnio 5 dalį. Jiems gresia bauda nuo šimto penkiasdešimt iki trijų šimtų eurų.

15min primena, kad neseniai redakcijos žurnalistų tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje veikia kriminalinės grupuotės, kurios kasmet nelegaliai surenka ir palaidoja tūkstančius tonų atliekų jas išpildamos, užkasdamos ar sudegindamos gamtoje.

VIDEO: Šiukšlių pogrindis: greitai, pigiai, nelegaliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius