-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 12

Saulius Čaplinskas: omikron susirgimų banga gali paskatinti pandemijos pabaigos pradžią

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, virusologas Saulius Čaplinskas teigia, kad įsisiūbavus koronaviruso omikron bangai vargu, ar bus žmonių, kurie išvengs susidūrimo su virusu. Tačiau prognozuojama, kad šia atmaina žmonės serga lengviau, be to, tai gali būti koronaviruso pandemijos pabaigos pradžia.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nors susirgimų COVID-19 liga sparčiai auga, ši auganti susirgimų banga galėtų būti ne tokia skausminga sveikatos sektoriui, kaip praėjusią žiemą. Tikimasi, kad omikron sukels švelnesnę klinikinę eigą.

Bet nėra mokslinio pagrindo tikėtis, kad senjorui, turinčiam lėtinių ligų, ypač jei imunitetas bus nusilpęs – praėjęs atitinkamas laikas po skiepo arba persirgimo, arba jis nebus pasiskiepijęs ir nesirgęs, liga praeis lengvai. Esant tokiam omikron atmainos plitimo greičiui šiuo metu nėra prielaidų galvoti, kad visuomenėje liktų visai viruso nepaliestų žmonių.

Visi tikisi, kad šis sausis nebus toks sunkus kaip pernai. Prielaidos tam yra, nes jau daug žinome apie šią ligą, turime diagnostikos, apsaugos priemonių ir skiepus. Vis daugiau žmonių įgyja imunitetą, labai svarbu, kad jie rūpintųsi juo ir toliau išlaikytų. Pasiekta didelė pažanga COVID-19 ligonių gydyme, todėl labai svarbu pajutus bet kokius peršalimo simptomus kuo greičiau izoliuotis ir kreiptis į gydytoją.

Aiškiai matome, kad kuo anksčiau pradedamas tiek kovido, tiek gripo ar peršalimo gydymas, tuo mažiau būna neigiamų pasekmių tiek konkrečiam žmogui, tiek visuomenei ir ligoninių užimtumui. Kol kas nėra duomenų, leidžiančių nuogąstauti, kad omikron sukeltų sunkesnę ligą nei delta atmaina. Labai gali būti, kad kylanti omikron susirgimų banga paskatins koronaviruso pandemijos pabaigos pradžią.

Kol kas pasitvirtina prielaidos, kad viruso evoliucija vyksta prognozuota linkme: vis daugiau žmonių įgyjant imunitetą jie serga lengviau, o virusas palaipsniui plis lėčiau ir taps mažiau patogeniškas. Taip palaipsniui liga iš pandeminės tampa endemine.

Prie to tikrai prieisime, tik klausimas, kokia kaina ir kada? Jei vakcinomis, tai bus išgelbėta daugiau žmonių gyvybių. Kada? Kiekvienoje Europos šalyje, netgi atskiroje jos teritorijoje gali būti skirtingas išėjimo iš pandemijos greitis.

Prisiminkime, kad Skandinavijos šalys jau buvo skelbę apie pasiektą sezoninės ligos plitimo lygį. Bet atėjo šaltasis periodas ir vėl imamasi papildomų prevencijos priemonių. Taigi, tikėtina, kad ateinanti žiema tikrai gali nebūti tokia sunki, bet tai nereiškia, kad kovidas jau nebetaps aktuali sveikatos problema ir nebebus ligos protrūkių“, – savo feisbuko paskyroje rašo S.Čaplinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius