Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 02

Seksualine prievarta prieš migrantus įtariamas psichologas nušalintas, pasitraukė iš partijos

Seksualine prievarta Medininkų pabėgėlių centre įtariamas psichologas teismo sprendimu pusmečiui nušalintas nuo pareigų vienoje neįvardijamoje viešojoje įstaigoje. Vyras taip pat praeitą savaitę išstojo iš Liberalų sąjūdžio. Įtariamojo specializacija – darbas su vaikais ir paaugliais. Psichologų sąjungos vadovė teigia, kad ši neeilinė situacija išryškina teisinio reguliavimo spragas ir viliasi, kad ji paskatins sparčiau imtis kone dešimtmetį rengiamo Psichologų praktinės veiklos įstatymo.
Migrantų stovykla Medininkuose
Migrantų stovykla Medininkuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo migrantų, apgyvendintų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Medininkų užsieniečių registracijos centre, ilgalaikio seksualinio prievartavimo pradėtas dar balandžio pradžioje. Apie jį šią savaitę pranešė ne teisėsauga, o nevyriausybinė organizacija „Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras“.

Įtarimai pareikšti centre dirbusiam psichologui, vienas asmuo – registracijos centro gyventojas – pripažintas nukentėjusiuoju.

VSAT 15min patvirtino, kad trys tyrime figūruojantys migrantai, pripažinus jų pažeidžiamumą, penktadienį buvo perkelti iš Medininkų į Ruklos pabėgėlių registracijos centrą. Kitaip nei Medininkuose, Rukloje migrantai turi teisę kuriam laikui išeiti iš centro teritorijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose

Tuo metu įtariamasis psichologas pusmečiui nušalintas nuo pareigų neįvardijamoje viešojoje įstaigoje.

„Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas tenkino prokuroro prašymą ir nuo šių metų balandžio 11 dienos įtariamąjį 6 mėn. terminui nušalino nuo užimamų pareigų vienoje viešojoje įstaigoje“, – penktadienį 15min sakė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovė Gintarė Šatkauskaitė-Vitkauskienė.

Ji BNS šią savaitę patvirtino, kad „ikiteisminis tyrimas pradėtas siekiant tiksliai išsiaiškinti galimos nusikalstamos veikos aplinkybes. Gali būti, kad nukentėjusiųjų ratas plėsis“.

VSAT: etikos pažeidimas akivaizdus

Įtarimų sulaukęs vyras nuo praėjusių metų spalio iki šių metų kovo vidurio dirbo Raudonojo kryžiaus organizacijoje. O kovo 17 dieną pasirašė darbo sutartį dėl psichologo darbo su VSAT.

VSAT vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas ketvirtadienį LRT radijui atskleidė, jog yra fiksuotas ir vaizdo įrašas. Iš jo spręsti, ar buvo vykdoma nusikalstama veika kol kas ankstyva: „Reikia suprasti, kad kalbame apie santykius tarp vyrų, moterų šioje situacijoje nebuvo. Galbūt kalbame apie LGBT atstovus, tarp kurių santykiai yra kiek kitokie, nei tarp vyro ir moters. Kokį man vaizdo įrašą teko matyti, man tikrai kelia didelių abejonių, aš esu įsitikinęs, kad ir teisininkams ir advokatams ši situacija turėtų kelti abejones“.

Tačiau, anot VSAT atstovo, psichologo darbo etikos pažeidimas yra akivaizdus.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje

„Ką mes galim konstatuoti, kad tikrai buvo vidaus taisyklių pažeidimas, nes visiems darbuotojams yra draudžiama su migrantais užmegzti ryšius bei teikti paslaugas, kurios nenumatytos teisės aktuose“,– pridūrė R. Petrauskas.

Įtarimų seksualine prievarta sulaukęs psichologas iš VSAT išėjo savo noru – tą pačią dieną balandžio pradžioje, kai buvo pradėtas teisėsaugos tyrimas.

VSAT atstovai 15min paaiškino nepradėję tarnybinio patikrinimo, nes tokiu atveju asmuo būtų nušalinamas nuo pareigų tarnyboje kol vyksta tyrimas. Pradėjus ikiteisminį tyrimą tarnybinis patikrinimas turėtų būti stabdomas, asmuo formaliai užimtų tarnyboje etatą, tačiau funkcijų nevykdytų. Taigi realiai pareigybė būtų „užimta“ iki tyrimo ar teisminio nagrinėjimo pabaigos. Tuo metu psichologų pabėgėlių centruose poreikis didžiulis, dėl to nuspręsta tenkinti specialisto prašymą ir nutraukti sutartį.

Įtariamas psichologas: ne aš tas žmogus

15min šią savaitę susisiekė su įtariamuoju psichologu. Jo tapatybė redakcijai žinoma, tačiau neatskleidžiama dėl duomenų apsaugos ir nekaltumo prezumpcijos. Skelbiami tie duomenys, kurie gali būti reikšmingi visuomenės interesui.

Paklaustas, ar figūruoja kokiame nors ikiteisminiame tyrime, vyras iš pradžių tai paneigė ir nutraukė pokalbį. Vėliau susisiekus dar kartą, psichologas teigė suprantąs, kad įtarimų šešėlis krentąs ant jo.

„Kai policija šį atvejį išsiaiškins, kuriame aš tiesų nefigūruoju, bet aš girdėjau apie tai, skaičiau ir suprantu, kad krenta šešėlis ant manęs, nors ne aš tas žmogus, bet policija išsiaiškins ir tada galėsime ir kalbėtis, man atrodo“, – 15min šią savaitę sakė psichologas. Tačiau klausiamas, ar jam yra pareikšti įtarimai dėl seksualinės prievartos, vyras vėl nutraukė pokalbį.

Dar pokalbio pradžioje, psichologas užsiminė skubantis į darbą, dalyvausiantis susirinkime, todėl negalintis kalbėti.

Viešų duomenų apie tai, kur šiuo metu dirba iš Raudonojo kryžiaus, taip pat ir iš VSAT pasitraukęs psichologas, nėra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Psichologo kabinetas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Psichologo kabinetas

Teismo sprendimas nušalinti įtariamąjį nuo pareigų vienoje neįvardijamoje viešojoje įstaigoje neužkerta jam galimybių verstis privačia praktika.

Edukologijos universitetą baigęs specialistas specializuojasi vaikų ir paauglių psichologijoje, kurį laiką yra dirbęs sostinės ikimokyklinio ugdymo ir kelių mokyklų psichologu kuratorium.

„Jis buvo darželių kuratorius labai trumpai, kelis mėnesius, kol pas mus dirbo. Jis trumpai dirbo todėl, kad ne visai atitiko mūsų tarnybos lūkesčius. Dėl profesinės kompetencijos labiau“, – sakė Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos vadovė Vida Roma Pivorienė.

Ji patikino, kad jokių įspėjimų dėl specialisto elgsenos tuomet nebuvo gauta, o jo darbo veikla buvo daugiau susijusi su metodinės medžiagos pedagogams rengimu.

Teisėsaugos įtarimų sulaukęs vyras daugiau nei dešimtmetį buvo Liberalų sąjūdžio nariu, yra kandidatavęs savivaldos rinkimuose. Šią savaitę jis informavo partiją apie pasitraukimą iš jos gretų. Savo sprendimo motyvų vyras nenurodė.

Psichologų sąjunga: oficialios informacijos neturime

Įtariamasis psichologas yra Psichologų sąjungos narys, jo pavardė – tarp rekomenduojamų žiniasklaidai kalbinti specialistų.

Sąjungos prezidentė Valija Šap 15min teigė, jog asociacija nėra gavusi oficialios informacijos apie sąjungos nariui pareikštus įtarimus. Gavus tokios informacijos, ji būtų vertinama.

„Lietuvos psichologų sąjungos įstatuose apibrėžta, kas gali tapti nariu ir kaip žmogus išeina iš sąjungos. Gali išeit iš sąjungos tam tikromis aplinkybėmis. Viena jų – valdybos sprendimu narys gali būti šalinamas, jei yra nustatyta, kad narys grubiai pažeidė psichologo profesinę etiką. Mūsų įstatuose yra numatyta, tačiau mes turime turėti informaciją. Niekada nesiimsime veiksmų prieš narį, jei neturime patikimos informacijos“, – svarstė sąjungos prezidentė.

Ji čia pat pabrėžė nekaltumo prezumpcijos svarbą ir pridūrė, jog ir nenorėtų žinoti, kuris konkrečiai sąjungos narys sulaukė teisėsaugos įtarimų.

Anot V.Šap, psichologo narystės suspendavimas sąjungoje neturėtų jokios įtakos jo galimybėms toliau verstis praktika.

Pasak sąjungos vadovės, ši konkreti situacija galėtų vėl paskatinti spartesnį Psichologų praktinės veiklos įstatymo projekto svarstymą Seime. Projektas, dėl kurio diskutuojama kone dešimtmetį, jau yra įveikęs pateikimo stadiją parlamente.

„Jūs kalbat apie tai, kad būtina apsaugoti klientus, jei yra toks poreikis, kol vyksta ikiteisminis tyrimas. Tačiau Lietuvoje psichologų veikla nėra reglamentuojama įstatymu, tik teisminiu keliu. Kitaip tariant dėl galimos žalos, dėl to, kokią veiklą gali ar negali vykdyti tam tikras žmogus kalbant apie psichologines paslaugas, labai liūdna tą pasakyti, reguliuojama vis dar ne Psichologų praktinės veiklos įstatymu, apie kurį mes kalbame ir kurio patvirtinimui mes esame išreiškę labai daug valios“, – kalbėjo V.Šap.

Asmeninio albumo nuotr./Valija Šap
Asmeninio albumo nuotr./Valija Šap

Pašnekovė vylėsi, kad šis skaudus atvejis paskatins spartesnį trūkstamo įstatymo svarstymą Seime: „Šis atvejis yra skaudus, bet kuria baigtimi bus skaudus. Yra skaudus mums, psichologams, ir kaip niekad dabar dar tvirčiau tikiu, kad turime kuo greičiau priimti Psichologų praktinės veiklos įstatymą, nes nėra kito kelio. Ir reikalaudami iš įstaigų vadovų, kad atsakytų už psichologų veiklą, mes turim duoti jiems įrankius“.

Įstatymas numatytų psichologų registrą

„Jungtinėse Amerikos Valstijose būtų labai aišku – asmuo būtų nušalintas nuo darbo iki tol, kol bus priimtas teismo sprendimas, ar asmuo kaltas, ar ne“, – sakė Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys. Valdančiųjų konservatorių atstovas vadovauja darbo grupei, rengusiai įstatymo projektą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Slušnys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Slušnys

Šiuo metu, pasak jo, laukiama Vyriausybės išvados projektui. Jame nenumatytas psichologų licencijavimas, nes nemaža dalis pačios psichologų bendruomenės tam priešinosi.

„Šiame įstatyme numatyta, jog bus etikos tarnyba, priežiūros sistema. Įstatymo skylė – nėra licencijuojamas procesas, tačiau būtų oficialiai registruota, kas yra psichologai“, – teigė L.Slušnys.

„Teoriškai tokioje situacijoje žmogus toliau galėtų dirbti, tačiau grubiai pažeidęs etiką, būtų išimtas iš oficialaus psichologų registrų sąrašo, todėl žmonės galės matyti, kad asmuo neturi oficialios registracijos. Todėl pilietis galės užduoti klausimą – kodėl tavęs šiame sąraše nėra? Ir išsiaiškinti etikos priežiūros tarnyboje, jog šis žmogus pažeidė darbo etiką“, – aiškino parlamentaras. Tačiau kada įstatymo projekto svarstymas vėl galėtų pajudėti, nesiėmė prognozuoti.

K.Mišinienė: susiduriame pirmą kartą

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė 15min teigė pirmą kartą susidurianti su situacija, kai įtarimai dėl seksualinės prievartos pareiškiami psichologui.

„Per mūsų 22 metų praktiką matėme tikrai pakankamai piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atvejų, tačiau pirmą kartą susiduriame su seksualinės prievartos kaltinimais psichologui“, – kalbėjo organizacijos vadovė.

Pasak jos, centre laikomi migrantai yra pažeidžiami, negali pasitraukti iš grėsmingos jiems situacijos, neturi kuo pasitikėti, nežino, kaip bus sureaguota į jų pagalbos prašymą.

„Tad vadinantis save psichologu tokio centro darbuotojas, ir dar ateinantis vienos didžiausių humanitarinės pagalbos organizacijų vardu, yra matomas kaip labai galinga, turinti neribotą valdžią figūra“, – sakė K.Mišinienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./15min studijoje : Linas Slušnys ir Kristina Mišinienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./15min studijoje : Linas Slušnys ir Kristina Mišinienė

Būtent dėl to, centro vadovės teigimu, prasidėjus tyrimui buvo būtina perkelti jame figūruojančius migrantus į kitą pabėgėlių centrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius