-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

Keičiasi pensijų kaupimo sistema. Ką reikia žinoti dirbantiems?

Neretai atsitinka taip, kad dėl neapgalvotų poelgių kartais tenka gailėtis. Kai kuriems dirbantiesiems pensija atrodo toli, tačiau dabar priimti sprendimai gali turėti rimtų pasekmių po daugelio metų, pavyzdžiui, lemti didesnę ar mažesnę pensiją.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

Nuo kitų metų keičiasi pensijų kaupimo sistema ir daugelis turės priimti sprendimą – kaupti ar nekaupti pensijai, o nuo to priklausys, kokią pensiją gaus senatvėje.

Priimant sprendimą labai svarbu žinoti, kas keičiasi. O pokyčių – nemažai.

Nebeliks „Sodros“ pervedimų į privačius pensijų fondus ir kaupimas vyks pagal naują formulę. Visi kaupiantys prisidės įmokomis nuo savo darbo užmokesčio.

Svarbiausia, norintiems kaupti nieko nereikės daryti, kitaip nei tiems, kurie kaupti nenorės – pastariesiems teks net kelis kartus aktyviai pareikšti, kad jie kaupti nenori.

Kaip tai atrodys praktiškai?

Senatvei kaupti norintys žmonės galės į pensijų kaupimo bendroves pervesti 3 proc. savo darbo užmokesčio, o valstybė prie pridės dar 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Visgi, jeigu tai atrodo per didelė našta, pradedantiems kaupti bus taikomas pereinamasis penkerių metų laikotarpis – pradėjus nuo 1,8 proc. įmokos kitais metais įmoka palaipsniui iki 2023 m. pasieks 3 proc.

„Reikėtų įvertinti tai, kad, sujungus darbdavio ir darbuotojo įmokas, jos bendrai sumažintos 1,5 proc., ir tai gera žinia, nes net ir pradėjus kaupti ir mokėti įmokas į kaupimo bendrovę nuo savo darbo užmokesčio, daugeliui atlyginimas į rankas kitąmet, palyginti su šiuo metu mokamu atlyginimu, nesumažės, o vis tiek padidės. Tad kaupimas iš esmės neturės įtakos atlyginimui“, – sako „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Daugelis dirbančiųjų jau anksčiau yra priėmę sprendimą – kaupti ateičiai ar nekaupti. Vieni kaupia, kiti ne. Ką artėjantys pokyčiai reikš vieniems ir kitiems?

„Labiausiai naujovės aktualios jaunesniems nei 40 metų gyventojams, kurie iki šiol nekaupė, nes jie bus įtraukti į kaupimą, bet turės teisę atsisakyti. Taip pat vėl kaupti pradės tie, kurie 2013 m. kaupimą sustabdė, nesvarbu, kiek jiems metų.

Tie, kurie kaupė iki šiol, tiesiog kaups toliau, tik labiau prisidės įmokomis nuo savo darbo užmokesčio“, – sako pašnekovas.

Esate jaunesnis nei 40 ir pensijos nekaupiate. Ką reikia žinoti?

Jei esate jaunesni nei 40 metų ir iki šiol nekaupėte, būsite įtraukti į kaupimo sistemą. Įtraukti bus visi, kuriems yra 18 metų, ir kurie sausio 2 d. turi darbą Lietuvoje arba turi tą dieną galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą, individualią įmonę ar mažąją bendriją.

Visi, kurie jau kaupia, asmeninėje paskyroje ras informaciją, kokioje kaupimo bendrovėje ir kokiame gyvenimo ciklo fonde jie dalyvauja.

„Šiuos gyventojus apie įtraukimą ir apie kaupimo bendrovę, kuri bus parinkta atsitiktine tvarka, informuosime internetu – per asmeninę „Sodros“ paskyrą gyventojui ir elektroniniu laišku, jeigu jį esate pateikę „Sodrai“. Elektroninio pašto adresą galima pateikti toje pačioje paskyroje. Ši informacija gyventojus pasieks sausį.

Visi kiti, kurie jau kaupia, taip pat asmeninėje paskyroje ras informaciją, kokioje kaupimo bendrovėje ir kokiame gyvenimo ciklo fonde jie dalyvauja. Taip pat bus skaičiuoklė, leisianti prognozuoti, ką gaus žmogus, kai sulauks senatvės pensijos“, – sako S.Jarmalis. Popierinių laiškų, bent jau sausio mėnesį, „Sodra“ nesiųs.

Jeigu kaupimo sąlygos priimtinos, gyventojui nieko daryti nereikia. Nuo liepos mėnesio bus pradedamos mokėti įmokos į pensijų fondą. Jeigu gyventojas kaupti nenori, jis iki birželio 30 dienos turi apie tai pranešti „Sodrai“. Patogiausia – prisijungus prie asmeninės paskyros.

Beje, gyventojai, kurie šiuo metu nekaupia ar net žadantys sustabdyti kaupimą, gali pradėti kaupti bet kada – tereikia kreiptis į pasirinktą kaupimo bendrovę.

Galimybė pagalvoti

Jei šiuo metu jau kaupiate pensijai 2+2+2 ar 2+0+0, atnaujintą informaciją apie kaupimą rasite asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui.

„Svarbu suprasti – kadangi keičiasi kaupimo sąlygos, gyventojams suteikta galimybė apsispręsti, ar nauja sistema jiems priimtina, ar ne. Padėti apsispręsti skirta pajamų skaičiuoklė, kur gyventojai mato, kaip keisis jų atlyginimas „į rankas“ kitąmet pasirinkus kaupti, ar nekaupti. Skaičiuoklę galima rasti svetainėje KIEK.lt.

Be to, šiuo metu rengiama ir jau sausį startuosianti pensijų kaupimo skaičiuoklė, prognozuojanti, kiek bus sukaupta sulaukus senatvės pensijos amžiaus“, – sako S.Jarmalis.

Jei gyventojui naujos kaupimo sąlygos nepriimtinos, jis gali sustabdyti įmokų mokėjimą ar išvis nutraukti kaupimo sutartį ir visą iki šiol sukauptą sumą grąžinti „Sodrai“. Tai padaryti galima iki birželio 30 d.

Šių gyventojų įmokos į kaupimo fondą bus pervedamos iki to mėnesio, kai gyventojas priims sprendimą nekaupti. Paprasčiau kalbant, kovo mėnesį nekaupti nusprendęs gyventojas nuo sausio ir vasario atlyginimo jau bus pervedęs įmokas į kaupimo fondą, o nuo kovo mėnesio atlyginimo įmokos nebūtų pervedamos.

Kaupti ar ne kaupti?

Žinoma, aktualiausias klausimas, kylantis gyventojams – kaip pasielgti? Turbūt prasmingiausia susipažinti su visomis alternatyvomis ir tada įvertinti savo individualią situaciją – ar pokyčiai reikalingi, jei taip, tai kokie.

„Kaupti papildomai senatvės pensijai ar nekaupti – žmogaus asmeninis pasirinkimas. Valstybė skatina kaupti, nes kaupiantis žmogus senatvėje tikrai gaus didesnę pensiją. Dėl to pridedama paskata. Vien kitąmet, į 3 proc. kaupiančio gyventojo sąskaitą įkris beveik 200 eurų, o įvertinkime, kiek tai būtų per 30 kaupimo metų ir augant vidutiniam atlyginimui.

Vis dėlto žmogus gali rinktis. Prievartos nėra. Tiesiog žmogus turi pats pasakyti – ne, aš nenoriu didesnės pensijos senatvėje, o noriu 3 proc. didesnio atlyginimo dabar“, – paaiškina S. Jarmalis.

Anot jo, pajamų skaičiuoklė ir prognozuojamos pensijos su kaupimu skaičiuoklės leis įvertinti, kiek žmogus skirs kaupimui ir kiek didesnę pensiją gaus senatvėje.

Svarbūs klausimai ir atsakymai į juos

S.Jarmalis vardija klausimus, kurie dažniausiai kyla žmonėms, ir pateikia atsakymus į juos:

Iš ko mokėti įmokas, jeigu neturiu darbo? Žmogus moka įmokas tuomet, kai turi darbą. Jeigu gyventojas negauna darbo užmokesčio, nuo kurio skaičiuojamos įmokos, jos tiesiog nemokamos. Mažesnis atlyginimas – mažesnės įmokos, didesnis atlyginimas – didesnės.

Kur sužinoti, ar dalyvauju kaupime ir koks mano fondas? Visą šią informaciją nuo sausio bus galima rasti asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui, prie kurios galima prisijungti per „Sodros“ internetinį puslapį, paspaudus mėlyną mygtuką „Prisijungti“.

Jeigu emigravau, ar vis tiek būsiu įtrauktas į kaupimą? Ne, nes greičiausiai sausio 2 d. neturėsite darbo Lietuvoje. Taip pat neįtraukiami išvykimą deklaravę gyventojai.

Ar galima pasiimti pinigus iš kaupimo bendrovės? Pinigų pasiimti negalima net ir sustabdžius dalyvavimą, kol sulauksite senatvės pensijos amžiaus. Tuomet sukaupta suma, priklausomai nuo dydžio, bus išmokama vienkartine išmoka, periodine išmoka arba privalėsite įsigyti „Sodros“ anuitetą.

Kur galima viską sužinoti? KIEK.lt. Tai informacinė svetainė, skirta mokesčių ir pensijų reformai. Joje rasite pajamų skaičiuoklę, prognozuojamos pensijos skaičiuoklę (nuo sausio), taip pat daugelį atsakymų į dažnai užduodamus klausimus DUK bei naujienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius