-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 24

Viltis: „Sodros“ įmokų grindys paskatins mokėti sąžiningus atlyginimus

Didžiausias nerimas, jog įvedus socialinio draudimo įmokų „grindis“, daugybė darbuotojų atsidurs gatvėje, neturi pagrindo. Praėjusių metų gruodį atleidimų bangos prieš pradedant taikyti, „grindis“ nebuvo. Išvadas daryti dar anksti, tačiau tikimasi, kad žmonių, uždirbančių mažesnę nei minimalią algą Lietuvoje gerokai sumažės.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Negalutiniais duomenimis, gruodį atleista kiek daugiau nei 50 tūkst. darbuotojų. Panašus skaičius žmonių darbo neteko gegužę, rugsėjį ir spalį. Tačiau iš tiesų įvertinti socialinio draudimo įmokų „grindų“ poveikį darbo rinkai ir atlyginimams bus galima praėjus pirmiems šių metų mėnesiams.

Manoma, kad tokiam žingsniui dabar geras laikas, nes darbo rinkoje jaučiamas darbuotojų stygius, o per praėjusius metus į darbą priimta 15 tūkst. daugiau žmonių nei atleista.

VIDEO: Socialinio draudimo įmokų „grindys“ – ką reikia žinoti

Minimali alga – viena mažiausių

Nors darbdaviai neretai nerimauja ir svarsto, kaip pasielgti su darbuotojais, kuriems iš tiesų galimybės ar sveikata leidžia dirbti puse etato ar kelias valandas per dieną, dėl „grindų“ rūpesčių neturėtų kilti.

Žmonės ir toliau galės dirbti puse etato ar po kelias valandas per dieną, o primokėti reikės tik jeigu jų atlyginimas nesieks minimalios mėnesio algos – 400 eurų.

Žmonės ir toliau galės dirbti puse etato ar po kelias valandas per dieną, o primokėti reikės tik jeigu jų atlyginimas nesieks minimalios mėnesio algos – 400 eurų.

Minimali mėnesio alga Lietuvoje jau yra viena mažiausių Europoje, mažesnė ji tik Bulgarijoje. Nėra ir taisyklės, kad už pusę etato turėtų būti mokama tik pusė minimalios algos. „Sodra“ tikisi, kad mokėti mažesnę nei minimalią algą nėra siektinas verslo tikslas, dėl kurio būtų eikvojama energija ir laikas fiktyviems darbo santykiams.

Be to, suteikiamos visos galimybės lengvai kelioms valandos per dieną įsidarbinti studijuojantiems jaunuoliams, mažylius antrus ar trečius metus prižiūrinčios mamoms, slaugantiems visišką neįgalumą turinčius artimuosius ar senjorams.

Suprantama, kad dar studijuojantiems ir kvalifikacijos neturintiems jaunuoliams iki 24 metų svarbu, kad jie galėtų derinti darbą ir mokslus ir prisidurti kelis eurus prie stipendijos. Jiems palikta išimtis – net ir dirbant už mažesnę nei minimalią algą kelias, pavyzdžiui, dienas per savaitę jie galės gauti mažesnį nei minimalų atlyginimą – įmokų primokėti nereikės.

Suteikta galimybė tėvams derinti darbą ir vaikų priežiūrą. Vienas iš tėvų, auginančių vaiką iki trejų metų, yra draudžiamas valstybės, taip pat kaip ir žmonės, slaugantys visiškos negalios artimuosius. Darbdaviams už juos primokėti socialinio draudimo įmokų nereikės, net ir mokant mažiau nei minimalią algą. Tad jiems pavyks derinti darbą ir šeimines aplinkybes.

Rūpinasi pensija

Įsigaliojus įstatymui dėl socialinio draudimo įmokų grindų, ne vienas įmonės savininkas pradėjo svarstyti, ar atleisti darbuotojus, kurie dirba puse etato, dėl to, kad, pavyzdžiui, slaugo neįgalų vaiką.

Bet tai reiškia, kad darbdavys ir taip nelengvoje gyvenimiškoje situaciją atsidūrusiai mamai ir tėčiui tesugeba mokėti 200 eurų per mėnesį algą. Jeigu tai vienintelė žmogaus darbovietė ir vienintelės mėnesinės pajamos ar iš tiesų tai yra sąžiningas atlyginimas, už kurį galima pragyventi?

Už mažiau nei minimumą dirbantys darbuotojai, už kuriuos darbdavys mokės įmokas nuo MMA, gaus didesnes išmokas ligos atveju.

Už mažiau nei minimumą dirbantys darbuotojai, už kuriuos darbdavys mokės įmokas nuo MMA, gaus didesnes išmokas ligos atveju. Taip pat didesnės bus motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokos.

27-erių vilnietė Inga pusę dienos dirba kosmetikos sandėlyje, kur surenka užsakymus.

„Man čia patinka, darbas nėra sunkus, bet gaunu 200 eurų „į rankas“ ir turiu laisvo laiko, kuri leidžiu turiningai – neakivaizdžiai studijuoju vadybą. Netrukus ketinu susituokti su draugu ir planuojam šeimą“, – pasakoja moteris.

Nuo šių metų įvedus socialinio draudimo įmokų „grindis“ Inga ir toliau galės dirbti dalį dienos už tą patį atlyginimą, o likusį laiką skirti mokslams. Darbdaviui jos darbo vieta pabrangs apie 50 eurų.

Skirtumas tas, kad, pavyzdžiui, jai išėjus motinystės ir vaiko priežiūros atostogų būtų mokama ne minimali 228 eurų vaiko priežiūros išmoka, o gerokai didesnė – 360 eurų, nes socialinio draudimo įmokas darbdavys mokėjo nuo minimalios mėnesio algos.

Be to, visus metus pradirbusi sandėlyje Inga sukaupė tik šiek tiek daugiau nei pusę metų stažo senatvės pensijai, o stažas turi didžiausią įtaką pensijos dydžiui. Kai socialinio draudimo įmokos sumokamos bent nuo minimalios algos, sukaupiamas pilnas metų stažas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius