-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 30

Marijampolės ligoninė per viešuosius pirkimus dažniausiai perka medicinines priemones ir įrangą

Viešojo sektoriaus įstaigos neslepia: viešųjų pirkimų įstatymas, kuriuo jos privalo vadovautis, pirkdamos reikalingas prekes ir paslaugas, gana sudėtingas ir painus. Dirbantiems šioje srityje būtina turėti daug teisinių, ekonominių ir kitokių žinių, nes tik tuomet įmanoma tinkamai parengti technines specifikacijas, tinkamai atlikti visas reikalingus viešųjų pirkimų procedūras.
Marijampolės ligoninė
Marijampolės ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip teigia Marijampolės ligoninės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Irmantė Plikaitienė, įstaiga pirkti gali savarankiškai arba per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO LT).

„Viešųjų pirkimų įstatymu nustatyta, kad už perkančiąsias organizacijas sudėtingas ir paprastai gana ilgai (kartais po 3-4 mėnesius ir ilgiau) užtrunkančias viešųjų pirkimų procedūras gali atlikti CPO LT. Pirkti per CPO LT perkančiosioms organizacijoms naudinga, nes visas procedūras atliekame žymiai greičiau, taip sutaupome nemažai laiko, o ir reikalingas prekes gauname greičiau, – pasakoja I. Plikaitienė. – Per CPO LT dažniausiai perkame vaistus, elektros energiją, vienkartines medicinines prekes, taip pat kanceliarines, buities prekes ir kompiuterinę įrangą“.

Anot pašnekovės, visos viešųjų pirkimų procedūros nuo pirmo iki paskutinio žingsnio CPO LT yra viešai prieinamos, matomos. Pirkimai atliekami centralizuotai elektroninėje erdvėje, tad taip užtikrinama, kad pirkimo procesas būtų maksimaliai skaidrus, eliminuojamas žmogiškasis veiksnys, o kartu ir subjektyvių sprendimų galimybė.

I. Plikaitienė yra įsitikinusi, kad, siekiant skaidrinti viešuosius pirkimus Lietuvoje, reikėtų praplėsti CPO LT elektroninio katalogo pasirinkimo galimybes – papildyti jį naujomis prekėmis, kurias būtų galima įsigyti.

Darbai ir paslaugos sudaro mažą dalį visų pirkimų

Kalbant apie tai, ar dažnai ir daug perka Marijampolės ligoninė, statistika išties iškalbinga. Per 2018 metus buvo įvykdyta 1012 viešųjų pirkimų už beveik 2 mln. eurų. Viešieji pirkimai buvo tiek tarptautiniai, tiek ir supaprastinti, o taip pat ir mažos vertės. Pastariesiems buvo išleista daugiau nei 700 000 eurų.

Per pirmąjį šių metų pusmetį buvo įvykdyti 23 viešųjų pirkimų konkursai už daugiau nei 600 000 eurų bei 474 mažos vertės pirkimai, kurių bendra vertė taip pat siekia daugiau nei pusę milijono eurų.

„Didžiausią dalį įstaigos viešųjų pirkimų sudaro medicininė įranga ir priemonės, skirtos pacientams gydyti – vienkartinės medicininės priemonės, reagentai, vaistai ir kita. Įvairaus pobūdžio įstaigai reikalingi darbai ir paslaugos sudaro labai mažą dalį visų pirkimų“, – tvirtina I. Plikaitienė.

Su korupcijos apraiškomis nesusiduria

Viešoje erdvėje dažnai vyrauja nuomonė, kad viešieji pirkimai sveikatos priežiūros sektoriuje vieni rizikingiausių. Marijampolės ligoninės viešųjų pirkimų skyriaus vedėja I. Plikaitienė įsitikinusi, kad taip yra dėl to, jog dažniausiai yra girdima, kad per viešuosius pirkimus kažkas kažką nusipirko brangiau nei būtų galėjęs.

„Mūsų ligoninės viešųjų pirkimų skyrius su korupcijos apraiškomis nėra susidūręs. Vykdydama viešuosius pirkimus vidutiniškai gauname iki 15 pretenzijų per metus, į kurias stengiamės atsakyti nenukrypstant nuo pirkimo objekto esmės. Paprastai gaunamose pretenzijose mūsų įstaiga yra kaip tarpininkas tiekėjų ginčuose dėl siūlomo objekto“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, pati Marijampolės ligoninė nėra teikusi jokių pretenzijų dėl viešųjų pirkimų konkurso sąlygų, skundusi sprendimų, kadangi kaip tiekėjas konkursuose dalyvauja labai retai.

Korupcijos išvengti padeda viešumas

Pasak I. Plikaitienės, Marijampolės ligoninė turi antikorupcijos prevencijos programą, kurios pagrindinis tikslas – užtikrinti veiksmingos antikorupcinių priemonių sistemos veikimą įstaigoje ir didinti visuomenės pasitikėjimą Marijampolės ligonine.

„Šia programa siekiame nustatyti galimas korupcijos pasireiškimo priežastis ligoninėje. Taip pat nustatyti tas ligoninės veiklos sritis, kuriose egzistuoja didelė korupcijos pasireiškimo tikimybė. Esame numatę konkrečius korupcijos rizikos veiksnių mažinimo ir šalinimo veiksmus. Viešai skelbiame informaciją apie ligoninės veiklą, informuojame visuomenę apie nustatytas galimas korupcines veiklas. Taip pat šviečiame darbuotojus korupcijos prevencijos klausimais, skatiname būti sąmoningais bei laikytis etikos principų“, – tvirtina Marijampolės ligoninės atstovė.


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius