-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 05

S.Čaplinskas: Kinijai ir Pietų Korėjai COVID-19 epidemiją padėjo suvaldyti „ligų detektyvų“ komandos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas savo paskyroje feisbuke papasakojo apie priemones, kurios padėjo suvaldyti COVID-19 epidemiją Pietų Korėjai ir Kinijai.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vienas paaiškinimų – greitas izoliavimo ir kontaktų sekimo priemonių derinimas. Abiejų šalių sveikatos institucijos greitai nustatė atvejų grupes ir įgyvendino jų izoliavimo priemones. Jie skyrė didelius išteklius kontaktų paieškai ir testavimui.

Uhane, buvo apie 1800 „ligų detektyvų“ komandų, kruopščiai sekančių kiekvieno užsikrėtusio asmens kontaktų grandinę. Tik prasidėjus protrūkiui, Kinija smarkiai išplėtė testavimo pajėgumus, visoje šalyje pastatydama specialius testavimo centrus. Mobiliųjų telefonų ir mokėjimo kortelių operacijų duomenys buvo naudojami kiekvieno asmens buvimo vietai nustatyti, o sveikatos priežiūros institucijos vykdė proaktyvų kontaktų tinklų testavimą ir agresyvų visuomenės informavimą viešose vietose.

Testavimas tinkamoje vietoje tinkamu laiku – vienas svarbiausių kovos su virusu metodų. Šalių testavimo politika ir apimtys yra skirtingos, kaip ir jų rezultatai. Šalys, kuriose pavyko sustabdyti viruso plitimą (Kinija, Pietų Korėja ir Singapūras), testuoja ne tik reaktyviai, bet ir aktyviai. Dideli ištekliai skiriami ne tik būdingus simptomus turinčių asmenų, bet ir besimptominių bei kontaktinių asmenų paieškai ir tyrimams. Be to, tyrimai yra laisvai prieinami. Galiausiai aktyvūs tyrimai buvo pradėti ciklo pradžioje, kai dar buvo mažai užsikrėtimo atvejų“, – rašo S.Čaplinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius