Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 06

Seneliai sulauks pagalbos per karščius – tam skirta 65 tūkst. eurų

Gyvybės draudimo ir pensijų įmonė AVIVA kartu su Raudonuoju Kryžiumi kuria projektą vienišiems seneliams ir jo įgyvendinimui skiria 65 tūkst. eurų. Pagalbos sistema, pavadinimu „Būkime pasiruošę“, skirta artimųjų neturintiems seneliams padėti iškęsti dėl klimato kaitos vis sunkėjančias karščio bangas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Senatvė
Senatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Sveikata Senjorai

Kurs įspėjimo sistemą

Pora šimtų Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių visoje Lietuvoje lanko per 200 vienišų senyvo amžiaus žmonių. Iki šiol nebuvo sistemos, informuojančios savanorį apie jo regione prasidėjusią stichiją, tokią, kaip dideli karščiai vasarą ar praūžusi audra, kad savanoris galėtų nedelsiant aplankyti prižiūrimą senelį ir suteikti jam būtinąją pagalbą ar priežiūrą. „Aviva Lietuva“ iš globalaus AVIVA grupės fondo skyrė 65 tūkst. eurų specialiai savanorių informavimo sistemai kurti bei savanorių rengimui teikti profesionalią pagalbą vienišiems seneliams, kenčiantiems dėl klimato kaitos.

Ilgalaikis „Būkime pasiruošę“ projektas turi būti įgyvendintas šiais metais. Įgyvendinimą sudarys trys etapai: savanorių informavimo sistemos kūrimas ir informacinės-dalomosios medžiagos apie tai, kaip padėti vyresnio amžiaus žmogui įsivyravus kaitrai, ruošimas, savanorių mokymai ir reali pagalba senoliams ištikus pirmajai šį sezoną karščio bangai. Po praktinio sistemos išbandymo su šios vasaros karščio bangomis, ją ketinama pritaikyti ir kitiems scenarijams.

„Fotolia“ nuotr./Senolių rankos
„Fotolia“ nuotr./Senolių rankos

Kaip teigia Lietuvos Raudonojo Kryžiaus „Šiltų apsilankymų“ programos vadovė Jurgita Labanauskienė, karščių bangos didžiausią pavojų kelia žmonėms su širdies ar lėtinėmis ligomis, o beveik 80 proc. vyresnių žmonių turi bent vieną chronišką ligą. Negana to, dėl įsibėgėjančios klimato kaitos, karščių bangos tampa dar dažnesnės ir trunka ilgiau.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, karščiai – pražūtingiausi ekstremalūs gamtos reiškiniai Europoje. Nuo 1990 m. iki 2018 m. žemyne jie nusinešė apie145 tūkst. gyvybių. Didžiausią grėsmę karščiai kelia vyresniems nei 65 m. žmonėms.

„Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė sako matanti didelę šio projekto prasmę. „Organizacijos, kaip ir bendruomenės, brandą rodo jos gebėjimas pasirūpinti silpniausiais. Pagalba vienišiems senoliams atspindi mūsų veiklos pamatą: jeigu negali išvengti nelaimės, gali būti jai pasiruošęs ir pasekmės nebus tokios sunkios“, – sako. A.Grabinskė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius