-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31

Sveikatos stiprinimas žiemą pagal tradicinę kinų mediciną

Atėjus šaltajam ir tamsiajam metų laikui dažniau susiduriame su įvairiomis peršalino ligomis, jaučiame depresines nuotaikas. Ar galime to išvengti? Kinai dar gilioje senovėje tikėjo, kad tinkamai rūpindamiesi savo organizmu, galime užkirsti kelią ligoms. Ką galime padaryti šiandien? Tradicinė kinų medicina pirmiausia sutelkia dėmesį į žmogaus organizmo energijos subalansavimą ir stiprinimą.
123rf.com nuotr. / Kinų medicina
123rf.com nuotr. / Kinų medicina

Senovės kinai tikėjo, kad žmonės turi gyventi darnoje pagal gamtos ciklus. Pavyzdžiui, žiema gamtoje atitinka Jin (origin. Yin) energiją, kuri yra neaktyvi ir šalta. Pagal tradicinę kinų mediciną žiemos pradžioje Jang ki (origin. Yang Qi) energija pasišalina ir jos vietą užima Jin ki (origin. Yin-Qi) energija.

Šaltuoju metų laiku gamtoje susilpnėja augmenijos vegetacija, miegantys vabzdžiai slepiasi dirvoje, visa gyvybė ilsisi. Mūsų kūnas žiemą instinktyviai reaguoja pagal pagrindinius kinų biologijos sampratos principus – žiemą mūsų organizmas ilsisi, dominuoja ramybė ir refleksija, naudojamos organizmo energijos atsargos. Todėl artėjant žiemai turime kaupti energiją ir tausoti jėgas iki ateinančio pavasario. Mums reikia „įkrauti“ savo organizmą tarsi baterijas.

Pagal tradicinę kinų mediciną, kurios praktika siekia jau daugiau kaip 5000 metų, žmogaus energijos srautas pasirūpina visa organizmo energijos sistema ir sudaro galimybę susikoncentruoti, ši energija yra gijimo pagrindas. Organizmo energijos srautas atspindi mūsų proto būseną, mūsų savijautą, mintis ir kvėpavimą. Kita vertus, neigiamos mintys gali užkirsti kelią energijos srautui, lygiai taip, kaip teigiamos mintys gali sukurti teigiamos gydančiosios energijos srautą.

Atsižvelgdami į natūralų metų laikų eiliškumą, turėtume sutelkti dėmesį į skirtingas veiklas, kurios padeda energijai „keliauti“ per kūno meridianus.

Supaprastinkite savo veiklas

Gamtoje visi procesai sulėtėja pasibaigus gyvybe alsuojančiai vasarai. Visoms sistemoms reikia poilsio. Tad atėjus žiemai savo kūnui ir protui suteikite poilsio, kad jie atsistatytų. Sulėtinkite gyvenimo tempą ir įsijauskite į metų laiką.

123rf.com nuotr. / Žiema Kinijoje
123rf.com nuotr. / Žiema Kinijoje

Pakankamai laiko skirkite miegui. Daugelio tyrimų rezultatai atskleidė, kad laikas, kada miegame yra tiek pat svarbus kiek ir miego trukmė, todėl vėlai vakarais dirbantys žmonės serga dažniau. Gulkitės ir kelkitės anksti. Miegas iki vidurnakčio ypač vertingas – pasak kinų, šis laikas atjaunina žmogų.

Vaikščiokite gamtoje

Kinų tradicinės medicinos ir natūralaus sveikatinimo šalininkai teigia, kad vaikščiojimas miške ar kitur gamtoje veiksmingai mažina psichologinę įtampą ir stiprina sveikatą ne vien tik dėl raminančio gamtos poveikio. Augalai išskiria chemines medžiagas, vadinamas fitoncidais, kurios apsaugo juos nuo puvimo ir vabzdžių. Japonijoje atlikti tyrimai neseniai atskleidė, kad žmonės, kurie įkvėpdavo fitoncidų, pasižymėjo didesniu ląstelių kiekiu, kurios yra organizmo imuninės sistemos dalis.

Kodėl reikia rengtis šiltai

Pasak tradicinės kinų medicinos, kai raumenys yra sušalę ir sustingę, susilpnėja ir natūralus imuninis organizmo atsakas į mikrobus. Verta atminti, kad kuo daugiau energijos organizmas turi atiduoti siekdamas palaikyti bazinę kūno temperatūrą, tuo mažiau jos skiriama kovai su mikrobais.

Tad eidami iš namų į šaltį pagalvokite apie šaliką, kepurę ir pirštines. Šie paprasti daiktai gali padėti išvengti peršalimo ar net gripo. Šaltame ore veidą galite pridengti šaliku ar veido kauke. Taip sušildysite ir sudrėkinsite orą prieš jam patenkant į plaučius.

Maitinkitės išmintingai

Maistingųjų medžiagų vartojimas žiemą yra tradicinis kinų paprotys. Nuo pat šaltojo sezono pradžios turėtume palaipsniui leisti mūsų skrandžiui priprasti valgyti tokį maistą kaip karštos sriubos ir troškiniai, neskaldyti grūdai ir riešutai, česnakai ir imbieras. Švelni žemės riešutų ir datulių sriuba, jautienos troškinys su imbieru ir pan. mūsų kūnui padės sušilti. Šviežios daržovės ar kitas lengvai virškinamas maistas, praturtintas vitaminais – taip pat geras pasirinkimas.

123rf.com nuotr. / Kiniško maisto terapija
123rf.com nuotr. / Kiniško maisto terapija

Taigi žiemą turėtumėte rinktis maistą, kuris padeda kūnui išsaugoti energiją, skirtą kovoti su virusais, ir mažiau valgyti pieno produktų, šalto ir neapdoroto maisto. Orams atvėsus stiprėja saldumynų poreikis, tačiau verta prisiminti, jog apdorotas cukrus ženkliai sumažina organizmo imuninį atsaką.

Pasitelkite vaistinių augalų poveikį

Stiprindami imuninę sistemą turėtume atminti ir vaistinių augalų poveikį. Dabar pats metas gerti šiltas arbatas, pagardintas citrina, imbieru ir medumi. Viena iš natūralių priemonių, kurias rekomenduoja tradicinė kinų medicina, yra kininis kordicepsas (Cordyceps sinensis). Himalajų kalnuose piemenų aptiktas prieš 1500 metų šis „stebuklingas grybas“ buvo greitai pritaikytas Kinijos liaudies medicinoje kaip energizuojanti, senėjimą stabdanti ir gerinanti fizinę būklę priemonė.

123rf.com nuotr. / Kininis kordicepsas
123rf.com nuotr. / Kininis kordicepsas

Gamta gali pasiūlyti visą rinkinį išteklių, kuriuos kinai plačiai naudoja jau šimtus metų, tačiau svarbiausia pasinaudoti jais laiku. Nereiktų pamiršti, kad savimi rūpintis reikia dar prieš užklumpant negalavimams, ypač tokiu laikotarpiu kaip žiemą. Juk atstatyti balansą, kai organizmas jau nusilpęs, bus kur kas sunkiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius