-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abiturientų įspūdžiai po istorijos egzamino: sunku nebuvo, nustebino klausimai apie Landsbergį

Antradienį abiturientai laikė istorijos valstybinį brandos egzaminą. 15min kalbinti moksleiviai teigė, kad egzaminas sunkus nebuvo, o egzamine vyravo užduotys, susijusios su Šaltuoju karu, ATR padalijimais, Vietnamo karu.

Vilniaus Taikos progimnazijoje egzaminą laikęs Matas sakė, kad egzamine nustebino kai kurios temos – Vietnamo karas, Sąjūdis. Vis dėlto moksleivis iš egzamino tikisi aukščiausių rezultatų, nes ketina studijuoti istoriją.

VIDEO: Abiturientų įspūdžiai po istorijos egzamino: pasitaikė ir netikėtų temų

„Viskas normaliai, buvo tokių įdomesnių temų, kurias mažiau mokiausi, bet viskas gerai išeis. Vietnamo karas, Sąjūdis, šaltinis apie Landsbergį, tai galėjo pakišti koją tiems, kurie laikė egzaminą“, – svarstė abiturientas.

Vietnamo karas įsiminė ir abiturientei Laurai. Moksleivė iš egzamino tikisi gauti bent 60 balų: „Taip pat iš egzamino įsiminė ATR padalijimai, nes galvojau praleisti šią temą, kai mokiausi ir, turbūt, Vietnamo karas.“

Savo ruožtu, moksleivei Kornelijai Vietnamo karo tema pasirodė lengviausia. Kaip pati teigia, egzaminas sunkus nebuvo, tačiau pakišti koją galėjo mokymasis namuose.

„Egzamine nustebino tema apie vienuolynus ir bažnyčias, nes to nesikartojau. Lengviausia tema buvo apie Vietnamo karą. Nors šaltiniai sunkūs nebuvo, pamąstyti reikėjo“,­ – dėstė Kornelija.

Abiturientas Augustas iš egzamino išėjo nusiteikęs pozityviai – tikėjausi, kad bus blogiau, sako jis. Vis dėlto moksleiviui sudėtingos pasirodė paskutinės užduotys: „Tikėjausi nemažai XX a., daugiau tikėjausi pasaulinių karų, bet viskas sutapo. Sunkūs buvo paskutiniai šaltiniai su Landsbergiu.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abiturientai po Istorijos egzamino
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abiturientai po Istorijos egzamino

Panašiai egzaminą įvertino ir Laurynas. Nors sako, kad istorijos egzaminas stojant jam nėra svarbus, tačiau priduria – „svarbus man pačiam, kadangi mėgstu istoriją ir tai yra mano hobis“.

Egzaminą laikė beveik 8,5 tūkst. abiturientų

Šįmet istorijos valstybinį brandos egzaminą laikyti pasirinko 8459 kandidatai.

Anot Nacionalinės švietimo agentūros pranešimo, egzamino užduotyje bus klausimų iš Lietuvos ir pasaulio istorijos viduriniais, naujaisiais amžiais ir iš naujausiųjų laikų istorijos.

Užduotyje bus po 40 proc. užduočių, kurios tikrina mokinių žinias, supratimą ir žinių taikymą, 20 proc. užduočių tikrins aukštesnius mokinių mąstymo gebėjimus.

Kaip ir ankstesniais metais, brandos atestatui gauti reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą. Kandidatai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – rinkosi laisvai. Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abiturientai po Istorijos egzamino
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abiturientai po Istorijos egzamino

Lieka ir tos pačios egzaminų išlaikymo ribos. Laikant biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, istorijos, matematikos, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinius brandos egzaminus reikia surinkti 16 proc. užduoties taškų, informacinių technologijų – 20 proc. užduoties taškų, o lietuvių kalbos ir literatūros – 30 proc. užduoties taškų.

Pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai vyks iki liepos 21 d.

Pakartotinės sesijos egzaminai vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius