Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Absolventų pabaigtuvės per karantiną: darbus ginsis virtualiai, diplomus atveš kurjeriai

Paskelbus karantiną dėl COVID-19, aukštosios mokyklos gana lengvai prisitaikė prie nuotolinio mokymo – tokiu būdu organizuoja atsiskaitymus, egzaminus, baigiamųjų darbų gynimus ar net diplomų įteikimo šventę. Kai kam diplomus į namus pristatys kurjeriai, o kai kas visgi tęs tradiciją ir organizuos masinę šventę.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į nuotolinį mokymą per karantiną persiorientavęs Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) šioje srityje nurodė padaręs pažangą.

„Akademinis darbas LSMU tikrai pasikeitė. Prieš karantiną universitete buvo vykdomos nuotolinės paskaitos ir seminarai, taip pat ne vienus metus dirbame „Moodle“ platformoje, tačiau dėl studijų programų specifiškumo nuotoliniai užsiėmimai dažniau būdavo išimtis nei įprastas darbas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ LSMU
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ LSMU

Šalyje paskelbus karantiną, visai akademinei bendruomenei teko labai greitai persiorientuoti į nuotolines studijas. Proceso pradžioje, kaip ir daugelis, susidūrėme su tam tikrais iššūkiais, tačiau šiandien galime pasidžiaugti puikiu nuotolinių studijų procesu ir esame patenkinti pasiekta pažanga šioje srityje“, – rašoma atsakyme 15min.

Samdys kurjerius

Šiuo metu universitetas visus užsiėmimus ir didžiąją dalį atsiskaitymų organizuojantis nuotoliniu būdu. Tokiu būdu vyks ir baigiamųjų darbų gynimai.

O diplomų teikimo šventė?

LSMU nurodė, kad įprastas susibūrimas nevyks, diplomus absolventams pristatys kurjeriai: „Diplomų įteikimo šventė LSMU šiemet bus kitokia – masinio renginio, kaip tai būdavo iki šiol, nebus. Vietoj to absolventams nurodytu adresu diplomus pristatys kurjerių tarnyba, jų laukia ir laiškas bei vaizdo įrašas, kuriame bus personalizuotas sveikinimas diplomų įteikimo proga. Absolventus sveikins universiteto ir valstybės vadovai, svečiai, studentai, taip pat bus sakoma priesaika, tačiau viskas vyks nuotoliniu būdu.“

Pagal galimybes, atskiri universiteto fakultetai absolventams nuotoliniu būdu žada organizuoti paskutinę paskaitą.

Laikantis visų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų galimos ir kitos pačių absolventų iniciatyvos.

„Laikantis visų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų galimos ir kitos pačių absolventų iniciatyvos, skirtos ypatingai šventei paminėti“, – priduriama LSMU atsakyme.

Šventė bus, bet laikantis rekomendacijų

Kitaip nei LSMU, Vilniaus universitete diplomų įteikimo šventė įvyks.

„Diplomų teikimo šventę, kuri ypač svarbi mūsų bendruomenei dėl jos simbolinės reikšmės, nuspręsta organizuoti laikantis Vyriausybės rekomendacijų VU Didžiajame kieme bei VU Kauno fakultete – bus reguliuojami žmonių srautai bei fizinis atstumas tarp žmonių“, – 15min nurodė aukštosios mokyklos atstovas Ervinas Spūdys.

Universitetas nuotolines studijas tęs iki pat semestro pabaigos, – teigė jis, – tad atsiskaitymai ir baigiamųjų darbų gynimai aukštojoje mokykloje taip pat planuojami virtualūs.

Nuotolinis mokymasis Kauno technologijos universitetui (KTU), pasak studijų prorektoriaus Jono Čeponio, nebuvo didelis iššūkis, tačiau su praktiniais darbais sunkumų esą kilo.

„Darbas universitete nesustojo – viskas gan greitai ir sklandžiai persikėlė į virtualią erdvę. KTU, kaip technologiniam universitetui, nuotolinis bendravimas nebuvo didelis iššūkis.

KTU nuotr./KTU
KTU nuotr./KTU

Kasdieniai darbai, susitikimai, paskaitos – šiandien daugumą veiklų galime atlikti nuotoliniu būdu. Studijų procese daugiausia iššūkių sukelia inžinerinėse ar technologinėse studijose būtini praktiniai darbai, kuriems atlikti naudojama įvairi įranga. Su panašiomis problemomis susiduria ir mokslininkai, vykdydami savo tyrimus“, – atsakyme 15min nurodė jis ir pridūrė, kad karantinas atnešė ir šį tą gero.

Vieši nuotoliniai darbų gynimai

„Net neabejoju, kad, pasibaigus šiai pandemijai, išliks ir tokių gerųjų darbo pavyzdžių, kaip susirinkimų organizavimas nuotoliniu būdu“, – dėstė J.Čeponis.

KTU baigiamųjų projektų gynimus, jo teigimu, organizuos nuotoliniu būdu, nebent tam nebus galimybių.

„Nesant techninių galimybių dalyviui dalyvauti nuotoliniu būdu iš namų, bus sudarytos sąlygos dirbti arba gintis fakulteto patalpoje, laikantis karantino metu privalomų prevencijos priemonių“, – dėstė studijų prorektorius.

Baigiamųjų projektų gynimai, išskyrus konfidencialius projektus, anot jo, bus vieši, gynimo sesiją galės stebėti ir kiti studentai.

„Į gynimo susitikimo kambarį bus įleidžiami tik tie asmenys, kurie privalo dalyvauti procese bei tie, kurie bus atlikę išankstinę registraciją, nurodydami, kad pageidauja stebėti gynimus“, – aiškino J.Čeponis.

Diplomų teikimo šventė KTU taip pat turėtų būti nuotolinė.

Šiais metais planuojame virtualią diplomų teikimo šventę.

„Šiais metais planuojame virtualią diplomų teikimo šventę, – tikino studijų prorektorius ir pridūrė, kad daugiau detalių atskleisti negali. – Vėliau studentai diplomus galės atsiimti savo fakultetuose pagal visus saugumo reikalavimus atitinkančią tvarką.“

Savarankiškai atsiimti diplomus fakultetuose teks ir Kauno kolegijos absolventams.

„Tradicinė, „Žalgirio“ arenoje planuota, bendra visiems Kauno kolegijos absolventams skirta diplomų įteikimo šventė yra atšaukta. Diplomus absolventai atvyks pasiimti į fakultetus, iš anksto nurodytu laiku, užtikrinant, kad nebūtų viršijamas leistinas žmonių skaičius ir laikomasi visų reikalingų saugos reikalavimų“, – 15min nurodė kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė.

Sušvelnėjus režimui, įsileido į laboratorijas

Karantino metu kolegija prie nuotolinio mokymo prisitaikė sėkmingai, teigė S.Juraitė.

„Studijų procesui persikėlus į virtualią erdvę, Kauno kolegijos dėstytojams pagal poreikį buvo suteiktos reikalingos darbo priemonės, kompiuteriai ar mikrofonai, o tam tikrais atvejais sudarytos galimybės paskaitas vesti tuščioje auditorijoje kolegijos patalpose.

Visa komunikacija su darbuotojais bei studentais vyko elektroniniu paštu, aktuali informacija buvo talpinama virtualioje mokymosi aplinkoje „Moodle“, intranete, o online susitikimai bei paskaitos sėkmingai vyko virtualioje aplinkoje naudojant pasirinktas sistemas“, – pasakojo S.Juraitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno kolegija
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno kolegija

Ji tikino, kad į kolegijos patalpas karantino metu galima patekti tik per tam skirtus įėjimus, laikantis specialios tvarkos. Karantino režimui sušvelnėjus, studentams leista patekti į dirbtuves ar laboratorijas. Tiesa, atsiskaitymai, kaip ir dauguma baigiamųjų darbų gynimų, visgi vyksta nuotoliniu būdu.

Visi atsiskaitymai, darbų pristatymai ir egzaminai yra vykdomi nuotoliniu būdu.

„Visi atsiskaitymai, darbų pristatymai ir egzaminai yra vykdomi nuotoliniu būdu, – nurodė Kauno kolegijos atstovė.

– Daugumos studijų programų baigiamieji darbai yra pristatomi nuotoliniu būdu, išskyrus kai kurių studijų krypčių programas, kur reikalingas gyvas kūrybinio darbo pristatymas.“

Kovo 16-ąją Lietuvoje paskelbus karantiną dėl COVID-19, ugdymo įstaigos mokymąsi perkėlė į virtualią erdvę. Švelnėjant karantino sąlygoms, kai bendrojo ugdymo įstaigoms leista grįžti į įprastą darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius