-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aistros dėl neįgaliai studentei pažymį sumažinusios redaktorės nerimsta: ko imsis universitetas?

Vilniaus universiteto (VU) žurnalistikos studentei Laurai Blaževičiūtei, turinčiai negalią, paviešinus, kad jos praktika Kaišiadorių laikraštyje „Atspindžiai“ buvo įvertinta ne tik atsižvelgiant į jos parengtas publikacijas, bet ir jos negalią, VU ėmėsi veiksmų – iš praktikos vertinimo pašalino laikraščio „Atspindžiai“ redaktorės vertinimą. Taip pat žadama svarstyti galimybę pašalinti laikraščio „Atspindžiai“ redakciją iš žurnalistikos studentams siūlomų praktikos bazių sąrašo.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Priminsime, kad „Atspindžių“ redaktorė Virginija Šimkūnienė, vertindama praktiką, pažymėjo, kad „Didesnes studentės galimybes riboja judėjimo trūkumas.“ Pateikusi tokį praktikos vertinimą ji tikino apgailestaujanti, tačiau tokia esą yra realybė.

15min žurnalistė kreipėsi į VU Komunikacijos fakulteto Komunikacijos skyriaus rinkodaros ir komunikacijos vadovą Povilą Šklėrių su klausimu, ar dekanas jau priėmė žadėtą sprendimą dėl šios situacijos.

Anot jo, 2019 m. lapkričio 14 d. VU Komunikacijos fakulteto žurnalistikos bakalauro studijų programos studentė L.Blaževičiūtė dalyvavo praktikos gynimo posėdyje. Praktikos komisija, vertindama studentės atliktą praktiką, iš vertinimo pašalino laikraščio „Atspindžiai“ redaktorės vertinimą, todėl praktikos vertinimas susidėjo tik iš praktikos vadovo ir oponento vertinimų.

„Vertinimo metu buvo perskaityta studentės praktikos ataskaita. Praktikos ataskaita susideda iš darbų, kuriuos studentė atliko praktikos metu ir praktikos dienoraščio – studentės atliktos praktikos refleksijos. Praktikos vadovas ir oponentas išsakė savo pastabas ir komentarus, studentė taip pat pakomentavo savo atliktą praktiką ir jos metu nuveiktus darbus. Oponentui ir praktikos vadovui pasakius vertinimus, buvo prieita prie bendro pažymio, kuriuo studentė vertinama už atliktą praktiką“, – paaiškino P.Šklėrius.

Pasak jo, asmens duomenų apsaugą reglamentuojantys įstatymai neleidžia atskleisti studentų pažymių, todėl konkretaus pažymio Komunikacijos fakultetas įvardyti negali. „Galime pakomentuoti, kad studentė su galutiniu įvertinimu sutiko“, – tikino jis.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto administracija vėliau svarstys galimybę pašalinti laikraščio „Atspindžiai“ redakciją iš žurnalistikos studentams siūlomų praktikos bazių sąrašo.

Kaip teigė P.Šklėrius, fakultete vykdomas studijų programas pasirinkę studentai, atlikdami praktikas, turi būti vertinami objektyviai ir nešališkai, o įmonės ir įstaigos, kurios priima studentus, turi užtikrinti, kad praktikos metu studentai atliks kvalifikuotas užduotis, kurios padės jiems pagilinti savo įgūdžius ir kompetencijas.

„Visos situacijos, kuomet studentai kreipiasi į fakulteto administraciją dėl praktikos metu kylančių problemų, yra nagrinėjamos, svarbiausia – nedelsti ir kreiptis iškart, kai kyla problema“, – tikino jis.

Įžvelgia lygių galimybių pažeidimo požymių

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė 15min teigė, kad nurodytoje situacijoje įžvelgtini lygių galimybių pažeidimo požymiai. Todėl tarnyba siūlė studentei teikti skundą lygių galimybių kontrolierei (kaip tą padaryti, galima sužinoti čia: https://lygybe.lt/lt/atsiprasome-uz-laikinus-nesklandumus/948).

Anot I.Švaraitės, kontrolierė susipažinusi su visa informacija ir ištyrusi visas aplinkybes priimtų sprendimą dėl galimos diskriminacijos atliekant profesinę praktiką.

„Norėčiau priminti, kad švietimo teikėjai turėtų studentus vertinti tik pagal akademinius ar, šiuo atveju, praktinius sugebėjimus. Lygių galimybių įstatymas švietimo įstaigoms, kitiems švietimo teikėjams bei mokslo ir studijų institucijoms numato pareigą užtikrinti, kad visiems nepaisant negalios būtų sudarytos vienodos sąlygos mokytis ir ugdytis pagal formaliojo ir neformaliojo švietimo programas. Taip pat tada, kai vertinami mokymosi pasiekimai“, – priminė ji.

Seimo narė Dovilė Šakalienė paprašė studentės parašyti formalų laišką, kurį ši perduotų tarnybai kaip skundą.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, veikia iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius