Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apdovanoti mokinių konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ nugalėtojai

Vilniaus universiteto Istorijos fakultete apdovanotos penktą kartą surengto nacionalinio moksleivių konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ komandos nugalėtojos.
Apdovanoti mokinių konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ nugalėtojai
Apdovanoti mokinių konkurso „Praeities stiprybė – dabarčiai“ nugalėtojai / Org.

Organizatorių sudaryta komisija atrinko 10 geriausių moksleivių darbų (filmukų), o naujienų portalo 15min skaitytojai balsuodami išrinko nugalėtojų trejetą:

Pirmą vietą laimėjo Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija (filmukas ,,Seno lagamino istorija“)

VIDEO: "Praeities stiprybė - dabarčiai" Jurbarko Antano Giedraičio Giedriaus gimnazija

Antrą vietą laimėjo – Kauno r. Babtų gimnazija (filmukas „Už jūsų ir mūsų laisvę“, kurio tema – 1863–1864 m. sukilimo atgarsiai Babtų seniūnijoje),

VIDEO: Už jūsų ir mūsų laisvę

Trečią vietą laimėjo – Varėnos r. Merkinės Vinco Krėvės gimnazija (filmukas „Merkinės puolimas 1945“).

VIDEO: Merkinės puolimas 1945

Su visais nugalėtojų darbais galima susipažinti - čia.

Apie konkursą ir jo nugalėtojus

Su šūkiu „Pažink laisvę“ konkursas kvietė 9–12 klasių mokinius iš visos Lietuvos kūrybiškai pažinti ir pristatyti visuomenei ne tik sudėtingus, bet ir nepaprastai įdomius bei įkvepiančius Lietuvos laisvės kovų įvykius ir asmenybes.

Nugalėtojų laukė ne tik specialūs prizai, bet ir diena Vilniuje su Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto istorikais bei studentais. Moksleiviams buvo surengta unikali ekskursija „Partizaninio karo atspindžiai Vilniaus senamiestyje“, kuria bandyta sulaužyti stereotipą, kad partizanai kovojo ir telkėsi išskirtinai tik miškuose.

Pasivaikščiojimo metu pristatyti unikalūs ir intriguojantys pasakojimai, atvėrę moksleiviams naują žvilgsnį į laisvės kovų istoriją bei jos prakalbinimo būdus. Žinoma, pasirinkti pasakojimai buvo neatsitiktiniai ir glaudžiai siejosi su kitais metais minimomis partizano Juozo Lukšos-Daumanto (1921–1951) gimimo 100-osiomis ir 1991 m. Sausio 13-osios įvykių 30-osiomis metinėmis.

Apdovanojimų ceremonijoje tardamas sveikinimo žodį Vilniaus universiteto partnerystės prorektorius dr. Artūras Vasiliauskas pažymėjo, kad moksleiviai savo įsitraukimu originaliai ir prasmingai prisideda prie istorijos tyrimų sklaidos, fiksuodami liudininkų prisiminimus išlaiko atminties gyvybingumą.

Jau greitai naujas konkurso sezonas

Jau visai netrukus – spalio mėnesį startuos naujasis konkurso sezonas, kuriame laukia dar daugiau istorijų ir specialių prizų, tad toliau sekite naujienas 15min portale, Pažink laisvę Facebook‘o ir Instagramo paskyrose, Istorijos fakulteto tinklalapyje.

Konkursą organizuoja Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos ir Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius