Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bristolyje studijuojantys lietuviai: „Geriau konkurencija čia, nei kvailių karalius Lietuvoje“

Jungtinė Karalystė šiuo metu tapusi namais trims lietuviams. Visi jie šiuo metu studijuoja Bristolio universitete. Visi jie stodami žinojo, kad Bristolio universitetas vertinamas visame pasaulyje. Visi jie norėjo išmokti užsienio kalbos, užmegzti reikalingų pažinčių, įgyti žinių ir mokytis tarp žmonių, kurie aiškiai žino, ko siekia. „Geriau mokytis su tokiais pat motyvuotais žmonėmis ir stengtis juos pralenkti, negu būti „Kvailių karalium“ Lietuvoje“, – sako Bristolyje studijuojantis lietuvis Ridas Rimkus.
Lietuvių trijulė
Lietuvių trijulė / Asmeninio archyvo nuotr.

Susipažinkite: Gabrielė Stočkūnaitė

Studijuoja: Bristolio universitetas, kompiuterija ir elektroninė inžinerija

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė Stočkūnaitė su bendramoksliais
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė Stočkūnaitė su bendramoksliais

Gabrielė sako visuomet svajojusi studijuoti užsienyje. Anot jos, tai puikus būdas gerai išmokti užsienio kalbą, užmegzti naudingų pažinčių.

„Bristolis yra vienas iš geriausių pasaulio universitetų, jis patenka į pasaulio TOP 30. Čia atliekami pasaulinio lygio tyrimai. Universitetas labai glaudžiai susijęs su vietos pramone. Man ypač svarbus Optinių kvantinių skaičiavimų tyrimų centras, kuriame kuriamos kvantinės kompiuterijos technologijos“, – vardija priežastis, kodėl pasirinko būtent Bristolio universitetą, Gabrielė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Bristolis
Asmeninio archyvo nuotr. /Bristolis

Kai prieš stodama domėjosi Bristolio universitetu, lietuvė išgirdo, kad Bristolio apylinkėse gausu startuolių. Be to, miestas garsėja kaip vienas saugiausių visoje Jungtinėje Karalystėje (JK).

Išgąsdino paskaitų tempas

Jau atvykusi į Bristolį Gabrielė stebėjosi pasitikusiais ją ypač draugiškais žmonėmis. Mergina tikėjosi ir lietaus, tačiau iki šiol ne tiek daug lijo. Šiek tiek baimės įvarė tik paskaitų tempas.

Viskas vyksta labai greitai, be to, daug laiko reikia skirti darbams namuose. Netikėta tai, kad pats universitetas labai aktyviai padeda studentams mąstyti apie savo profesinę ateitį. Kiekvieną ketvirtadienį vyksta paskaitos praktikų, darbų temomis. Dažnai atvyksta garsių pranešėjų, pavyzdžiui, Gene Franz iš Rice universiteto (JAV), arba buvęs Bristolio studentas, dabar dirbantis „Google“, – apie mokslų pradžią Bristolyje pasakoja Gabrielė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Bristolis
Asmeninio archyvo nuotr. /Bristolis

Pasak merginos, kiekvienas dėstytojas čia ką nors kuria, atlieka tyrimus. Šiuo metu čia kuriamas kitos kartos Wi-fi modulis. „Kai kurie dėstytojai turi dešimtis patentų savo vardu arba turi savo bendroves, tokias kaip „Xmos“, – teigia lietuvė.

Darbą ir studijas derinti sudėtinga

Mergina Bristolyje jau spėjo apšilti kojas – ji čia nuo rugsėjo 19-osios. Pamažu dairosi darbo, tačiau jo kol kas susirasti nepavyko.

„Universitete praleidžiu 26 valandas per savaitę, todėl man sunkiau darbą rasti nei, tarkime, psichologijos studentams, kurie turi šešias valandas universitete per savaitę“, – sako Gabrielė. Vis dėlto, pasak jos, studentams darbo galimybės tikrai geros, juolab kad Bristolio studentai turi atskirą karjeros biurą, kuris gali padėti jiems susirasti darbą.

Studentai, pasak merginos, čia labai motyvuoti – dauguma jos kurse baigę tarptautinę bakalaureato programą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Bristolis
Asmeninio archyvo nuotr. /Bristolis

„Arba jau mokęsi matematikos, tačiau nėra mokęsi programavimo arba tiek daug fizikos, kiek mes, Lietuvoje. Studentai atvykę iš įvairių Azijos, Europos, Lotynų Amerikos ar Afrikos šalių“, – pasakoja Gabrielė.

Gabrielės studijos kainuoja 9000 svarų (39 681,90 Lt) per metus. Mergina ėmė paskolą JK, kuri mokama tiesiogiai universitetui.

„Grąžinti reikės, kai uždarbis viršys 21 tūkst. svarų (92 591,10 Lt) per metus JK arba 16 tūkst. svarų (70 545,60 litų) per metus, jei dirbsiu Lietuvoje. Tuomet nusiskaičiuos 9 proc. nuo sumos, kuri juos viršys. Paskola galioja 20 metų, po to anuliuojama“, – apie paskolų studijoms JK niuansus pasakoja Gabrielė. Ji tvirtina, kad po studijų planuoja grįžti į Lietuvą – tik ne iškart, o įgavusi kiek patirties JK.

Dalijasi siuntiniais ir kartu apsiperka

Šiuo metu mergina gyvena bendrabutyje, kuris vos trys minutės kelio nuo universiteto. Nuoma per savaitę jame atsieina 72 svarus. Už šią sumą sumokami komunaliniai mokesčiai bei interneto paslaugos.

„Pragyvenimas kainuoja dar apie 50 svarų (220,46 litų) per mėnesį. Maisto atsiunčia iš Lietuvos. Mes trys lietuviai kartu gaminam, dalijamės siuntiniais ir kartu perkame, todėl išeina pigiau“, – sako Gabrielė.

Kitais metais trijulė, ko gero, ieškos, kur išsinuomoti privatų būstą, mat bendrabutis yra garantuojamas tik pirmo kurso studentams. Vis dėlto itin dėl to galvos nesuka – būstą susirasti padės universiteto biuras, kuris tuo rūpinasi.

Susipažinkite: Ridas Rimkus

Studijuoja: Bristolio universitetas, mechaninė inžinerija

Geriau mokytis su tokiais pat motyvuotais žmonėmis ir stengtis juos pralenkti, negu būti „Kvailių karalium“ Lietuvoje, – sako Bristolyje studijuojantis lietuvis Ridas Rimkus.

„Studijos užsienyje atrodė kur kas perspektyvesnės. Ne kartą teko išgirsti neigiamų kalbų apie Lietuvos aukštąsias mokyklas bei žemą studentų motyvaciją, kuri puikiausiai atsispindi brandos egzaminų rezultatuose bei konkursiniuose baluose stojant į universitetus.

Todėl nutariau, jog geriau mokytis su tokiais pat motyvuotais žmonėmis ir stengtis juos pralenkti, negu būti kvailių karalium Lietuvoje. Juk konkurencija yra pagrindinis tobulėjimo variklis, o jei dar pridėtume studijų kokybę bei tarptautinį pripažinimą, klausimas, „kur geriau studijuoti?“ tampa retorinis“, – apie studijų pasirinkimą kalba Ridas.

Bristolio universitetą lietuvis teigia pasirinkęs todėl, kad jo aukštos pozicijos tiek nacionaliniame, tiek tarptautiniame reitinge (Mechaninėje inžinerijoje Bristolis yra trečioje pozicijoje JK, o pasaulio reitinge užima 29 vietą). Be to, dar prieš stodamas vaikinas buvo girdėjęs, kad Bristolis – vienas iš saugiausių ir geriausių JK miestų, o netrukus tuo įsitikino ir pats.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ridas Rimkus
Asmeninio archyvo nuotr. /Ridas Rimkus

Simpatija miestui – iš pirmo žvilgsnio

„Pirmasis įspūdis buvo toks, kad Bristolis iš tiesų pasirodė labai patrauklus. Miesto atmosfera man labai patiko. Tiesa, vienintelis minusas, kad Bristolis – palyginti kalnuotas miestas, tačiau prie to greitai priprantama“, – pirmaisiais įspūdžiais dalijasi lietuvis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Čia mokosi Ridas Rimkus
Asmeninio archyvo nuotr. /Čia mokosi Ridas Rimkus

Universitetas jam taip pat pateikė ne vieną staigmeną: lietuviui buvo netikėta, kad skiriamas itin didelis dėmesys studentui, yra įsteigta begalė įvairių institucijų, kurios palengvina kiekvieno studento gyvenimą.

„Tiesa, aplankė ir nemalonios emocijos supratus, kad kiti studentai yra kur kas plačiau studijavę matematiką ir kad lietuviška švietimo sistema visiškai neparuošia moksleivių studijoms užsienyje. Todėl teko šiek tiek savarankiškai paplušėti, kol pasivijau kitus“, – prisipažįsta jis.

Darbo paieškas planuoja po Kalėdų

Bristolyje vaikinas – pora mėnesių. Darbo teigia dar neieškojęs ir ketina paieškas pradėti tik po Kalėdų atostogų.

Asmeninio archyvo nuotr. /Čia mokosi Ridas Rimkus
Asmeninio archyvo nuotr. /Čia mokosi Ridas Rimkus

„Darbo galimybės labai priklauso nuo studijų kurso ir užimtumo. Mechaninės inžinerijos studentai turi 24 val. paskaitų per savaitę, psichologijos studentai – apie 9 valandas, tačiau tikrai manau, jog galima viską suderinti, tik reikės gerokai pasistengti“, – sako lietuvis.

Studijos, pasak Rido, tikrai ne iš lengvųjų. „Bet būtent todėl čia ir atvažiavau“, – tvirtina jis. Dauguma dėstytojų, anot lietuvio, yra tikri savo srities asai, kurie pusę savo darbo laiko skaito paskaitas, o kitą – atlieka tyrimus.

„Studentų yra visokių: vieni stengiasi mažiau, kiti daugiau, tačiau manau, kad bent 90 proc. yra tikrai protingi ir imlūs. Tikriausiai Bristolyje prasčiausias mechanikos inžinerijos studentas Lietuvoje būtų vienas iš pirmūnų“, – svarsto Ridas.

Studijos metams jam kainuoja taip pat kaip Gabrielei. Jeigu pavyks gauti stipendiją, kaina turėtų sumažėti perpus.

Studijos metams jam kainuoja taip pat kaip Gabrielei. Jeigu pavyks gauti stipendiją, kaina turėtų sumažėti perpus.

„Viską sudėjus, pragyvenimas kainuoja nuo 400 iki 500 svarų per mėnesį. Labiausiai kaina priklauso nuo nuomos mokesčio. Aš gyvenu bendrabutyje. Sąlygos geros, jomis esu patenkintas, nereikia papildomai mokėti nei komunalinių, nei mokesčių už internetą“, – kitas išlaidas vardija Ridas.

Baigęs studijas Ridas ketina į Lietuvą grįžti ne iš karto. Pabaigus Bristolio universitetą, jo manymu, atsivers didžiuliai vartai į įvairiausias pasaulinio garso bendroves.

„To tikrai negalima atmesti tiesiog grįžus į Lietuvą. Noriu įgyti daugiau patirties, sukaupti kapitalą ir, kas žino, galbūt įkurti ar investuoti Lietuvoje. Bet kuriuo atveju – grįšiu, tačiau dar negaliu pasakyti kada“, – pabaigia Ridas.

Susipažinkite: Ligita Pikturnaitė

Studijuoja: Bristolio universitetas, matematika ir statistika

Asmeninio archyvo nuotr. /Ligita Pikturnaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Ligita Pikturnaitė

„Pasirinkau studijas užsienyje dėl didesnių perspektyvų, galimybės puikiai išmokti anglų kalbą bei susipažinti su visiškai kitomis kultūromis“, – savo apsisprendimą studijuoti Bristolyje grindžia Ligita.

Ji teigia, kad mokslo kokybe Bristolio universitete nenusivylė. Prieš tai mergina baigė pirmą kursą Vilniaus universitete (VU) – finansų ir draudimo matematiką.

Lietuvoje – per mėnesį, čia – per savaitę

„Dauguma studentų Bristolio universitete yra baigę tarptautinį bakalaureatą, todėl programa čia iš esmės skiriasi. Tempas labai greitas, dalykus, kuriuos VU universitete mokėmės daugiau nei mėnesį, čia mokomės savaitę, todėl neįsivaizduoju, kaip šią programą galėtų studijuoti ką tik mokyklą baigę moksleiviai, tiesiog net geriausių Lietuvos gimnazijų matematikos programa yra per siaura tolimesnėms studijoms“, – apie studijas Bristolyje pasakoja mergina.

Ji teigia, kad Lietuvoje moksleiviai nesimoko tokių temų kaip „determinantai, matricos ar visų tipų integravimas“, ką puikiai moka kitų šalių studentai, atvykę studijuoti į Bristolį.

Ji teigia, kad Lietuvoje moksleiviai nesimoko tokių temų kaip „determinantai, matricos ar visų tipų integravimas“, ką puikiai moka kitų šalių studentai, atvykę studijuoti į Bristolį.

„Per savaitę turiu 18 valandinių paskaitų, kurių dalis yra savarankiškai atliktų užduočių analizė. Būtent namų užduotys ir suryja didžiąją dalį laisvo laiko“, – pasakoja mergina.

Kiekvieno dalyko namų darbai čia pastovūs, kas savaitę pristatomi šiam dalykui priskirtam tutoriui, kuris juos taiso ir analizuoja.

„Didelis dėmesys skiriamas kiekvienam studentui, nesvarbu, kad vieną ar kitą paskaitą vienu metu klauso daugiau nei 200 studentų.

Egzaminai čia lemia viską, privalai išlaikyti visus dalykus (šiuo metu turiu šešis). Neišlaikęs bent vieno, metus kartoji dar kartą. Lietuvoje tokio dalyko nėra, galima sėkmingai tęsti studijas neišlaikius dviejų ar trijų dalykų“, – palygina studijas Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje mergina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius