Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzaminų vertintojai jaučiasi kaip vergai: darbo sutartis sudarys ne su jais, o su mokyklų direktoriais

Birželio 1-ąją šalies abiturientai laikys privalomąjį valstybinį ir mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Moksleivių darbus vertinsiantys lituanistai socialiniuose tinkluose piktinasi, kad klausimų daugiau nei atsakymų. Stebimasi, kodėl Nacionalinis egzaminų centras (NEC) neketina sudaryti darbo sutarčių su vertintojais. Be to, esą neaiškus ir apmokėjimo už darbų taisymą įkainis: ar nustatyta suma teks kiekvienam vertintojui, ar ją teks dalintis trims?
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiandien buvo viena iš paskutiniųjų mokymų dienų lietuvių kalbos ir literatūros valstybinių brandos egzaminų (VBE) rašinių vertintojams, kurie dirbs nuotoliniu elektroniniu būdu. Seminaro viduryje pasirodžiusios NEC atstovės viešai paklausiau, kada NEC sudarys sutartis su kiekvienu vertintoju, nes tai yra papildomas darbas, ir kiek bus suderėta apmokėti žmogui už valandos darbą, nes iki šiol žmonės dirbo vergiškomis sąlygomis ir už „kapeikas“, – asmeninėje feisbuko paskyroje įspūdžiais dalijosi lituanistė Astra Astrauskaitė.

Ją stebina, kodėl sutartys, kuriose sutariama dėl lituanistų papildomo darbo apmokėjimo, sudaromos ne tiesiogiai, o su darbdaviais – gimnazijų direktoriais: „Mokytojai lyg vergai – sutartys dėl jų darbų sudaromos ne su jais, bet su darbdaviais.“

Mokytojai lyg vergai – sutartys dėl jų darbų sudaromos ne su jais, bet su darbdaviais.

A.Astrauskaitę stebina ir įkainiai: 5,79 euro už vieną tradiciniu būdu taisomą rašinį ir 6,44 euro – už elektroniniu būdu: „Čia su neatskaitytais mokesčiais. Ir, manau, bus dalijama iš dviejų, nes vieną darbą taisys 2 vertintojai.“

Lituanistė atkreipė dėmesį, kad per 5 seminaro valandas visi dalyviai vos suspėjo ištaisyti 3 darbus. „6,44 Eur padauginkime iš 3 ir gausim 19,32 Eur. Dabar padalinkim šitą sumą iš 5 (taisėme 5 val.) ir sužinosim, kiek mums užmoka NEC už 1 darbo valandą. Nei daug, nei mažai – visus 3,86 euro! Dalinti, manau, reikia iš 2 (vieną darbą taisys 2 mokytojai), lieka 1,29 euro. Аtsiskaičiuokit, vergai, dar mokesčius valstybei nuo šios sumos, tada žinosite, už kiek iš tikrųjų NEC pasamdo jus iš mokyklos direktoriaus vergiškam, alinančiam lietuvių kalbos VBE rašinių taisymui ir vertinimui“, – skaičiavo A.Astrauskaitė.

Vadovas – procesų koordinatorius

15min pasiteiravo Nacionalinio egzaminų centro, ar pateikta informacija, kad sutartys sudaromos ne su vertintoju, o jos darbdaviu – švietimo įstaiga – yra teisinga? Kodėl pasirinktas toks būdas?

„Kad būtų užtikrintas sklandus vertintojų darbo administravimas, valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojus jų darbdaviai – mokyklos vadovai – registruoja, komandiruoja ar sudaro sąlygas vertinti ugdymo proceso metu, nes vertinimas prasideda dar nepasibaigus ugdymo procesui mokyklose.

Mokytojas, dirbdamas vertintoju, gauna mokytojo atlyginimą, atlyginimą už vertinimą ir dienpinigius už komandiruotes.

Mokyklų vadovai, registruodami mokytojus į vertinimo procesą, patvirtina, kad konkretus vertintojas yra susipažinęs su vertinamo dalyko egzamino programa, organizavimo ir vykdymo tvarka, yra sąžiningas ir atsakingas, geba dirbti savarankiškai ir turi bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą

Tai lemia, kodėl darbo sutartis nesudaroma su atskiru asmeniu. Be to, kai sutartis sudaroma su mokykla, yra galimybė mokėti vertintojams už vertinimą įforminant šį mokėjimą kaip priedą prie jų atlyginimo mokykloje, taip pat mokami dienpinigiai už komandiruotes. Vadinasi, mokytojas, dirbdamas vertintoju, gauna mokytojo atlyginimą, atlyginimą už vertinimą ir dienpinigius už komandiruotes“, – atsakyme 15min aiškino NEC.

Tikina, kad įsipareigojimus vykdo

Kalbant apie darbo užmokestį, lietuvių kalbos ir literatūros VBE kandidatų darbų vertintojai vertins dviem būdais. Elektroninio vertinimo sistemoje nuotoliniu būdu vertinsiantys vertintojai gaus 6,44 Eur iki mokesčių už vieną darbo įvertinimą. Vadinasi, jeigu darbas bus vertinamas tris kartus, kiekvienas to darbo vertintojas gaus po 6,44 Eur.

Tradiciškai vertinantys vertintojai – įsteigtuose vertinimo centruose Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose – už vieną darbo įvertinimą gaus 5,79 Eur iki mokesčių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą

Teigiama, kad tokiu būdu yra išpildomas švietimo, mokslo ir sporto ministro pažadas didinti vertintojų darbo atlygį 25 proc.

„Ir 2018 m., ir 2019 m. lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino kandidatų darbų vertintojams mokama už įvertintų darbų skaičių. Apibendrintai pasakyti, kaip kito užmokestis visiems šio egzamino vertintojams, neturime galimybės.

Žinosite, už kiek iš tikrųjų NEC pasamdo jus iš mokyklos direktoriaus vergiškam, alinančiam lietuvių kalbos VBE rašinių taisymui ir vertinimui.

2018 m. lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino vieno kandidato darbo įvertinimo įkainis buvo 3,60 Eur (nuo 2019 m. sausio 1 d., pasikeitus darbo užmokesčio apmokėjimo tvarkai, ir indeksavus 2018 m. taikytą įkainį, šis įkainis būtų buvęs 4,64 Eur)“, – skaičiavo NEC.

Pažymima, kad kelerių pastarųjų metų statistika rodo, jog vertindami darbus lietuvių kalbos ir literatūros vertintojai per valandą vidutiniškai įvertina du darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius