Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fizinių ir technologijos mokslų centras pertvarkomas iš biudžetinės į viešąją įstaigą

Vyriausybė nusprendė pertvarkyti Fizinių ir technologijos mokslų centrą iš biudžetinės į viešąją įstaigą.
Ekskursija po Fizinių ir technologijos mokslų centrą (FTMC)
Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pasak sprendimą Ministrų kabinetui trečiadienį teikusios Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, tai leis šiam valstybiniam mokslinių tyrimų institutui veikti lanksčiau, t.y. laisvai disponuoti savo uždirbtomis lėšomis, vykdyti komercinę veiklą, gauti mokestinę lengvatą, pritraukti daugiau finansavimo šaltinių, naujų dalininkų.

Be kita ko, tai leis steigti kitus juridinius asmenis, atstovybes, mokslo ir technologijų parkus, atsakingiau disponuoti lėšomis ir turtu.

„Viena iš labai svarbių valstybinių mokslo institutų funkcijų – tiesti tiltus tarp mokslo ir verslo, o teisinio statuso pakeitimas sudarys sąlygas tai daryti, pavyzdžiui, kurti aukštųjų technologijų įmones“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Fizinių ir technologijos mokslų centras 2019 m. aktyviai įsijungė į Europos mokslinių tyrimų ir technologijų organizacijų asociacijos veiklą. Šiuo metu centras yra vienintelis Baltijos šalyse, priimtas į šią asociaciją.

Fizinių ir technologijos mokslų centras kartu Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centru ir Lietuvos energetikos institutu yra įkūrę skėtinę taikomųjų mokslinių tyrimų ir technologijų organizaciją.

Pasak ministerijos, šių organizacijų misija – kuo efektyvesnis mokslo žinių perdavimas pramonei. Organizacijos plėtoja aukšto lygio mokslą, atlieka fundamentinius ir taikomuosius mokslinius tyrimus, bet ir teikia inovacines paslaugas, kuria aukštųjų technologijų įmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius