Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Futbolo stadionas už 0,78 mln. eurų Fabijoniškių mokyklos neišgelbėjo: ji netaps sporto gimnazija

Vilniaus Fabijoniškių vidurinė mokykla prieš dvejus metus gyrėsi vienintelė Lietuvoje turinti naują futbolą stadioną, į kurį investavo pati savivaldybė. Jau tuomet svajota, kad mokykla taps sporto gimnazija, nes čia mokosi jaunieji futbolininkai ir kitų sporto šakų atstovai. Tačiau šioms svajonėms greičiausiai nelemta išsipildyti – Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nepritaria šios mokyklos siekiui išlaikyti mokymąsi nuo pirmos iki dvyliktos klasės.
Stadiono šalia Fabijoniškių mokyklos atidarymas
Stadiono šalia Fabijoniškių mokyklos atidarymas / Mato Dauginio nuotr.

Vilniaus Fabijoniškėse yra net viešojo transporto stotelė „Sporto gimnazija“. Šalia mokyklos, kuri, atrodo, ta gimnazija vis dėlto netaps. Bet jau kol kas ŠMM sprendimas yra toks – nepritarti šios įstaigos siekiui tapti ilgąja sporto ir sveikatingumo gimnazija.

Mokosi ne vien sportininkai

„Pagrindinės priežastys: tai, kad sporto gimnazija, kaip ir visos kitos ilgosios gimnazijos, turi būti skirtos tik pagal tą programą besimokantiems mokiniams, o ne taip, kaip dabar yra Fabijoniškių mokykloje, – kelios dešimtys sportuojančių vaikų, o visi kiti vaikai mokosi pagal teritoriją. Tokių sporto klasių galima rasti ir kitose Vilniaus miesto mokyklose“, – teigė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis.

Pasak direktoriaus, kyla ir kitas klausimas – kur tektų eiti Fabijoniškių vaikams, jeigu šioje mokykloje mokytųsi vien sportininkai.

Fabijoniškių vidurinės mokyklos direktorius Vytas Karsokas su tokia nuomone nesutinka. „Mes ilgosios gimnazijos sampratą esame paruošę kartu su Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo mokykla, kurios direktorius yra garsusis sporto komentatorius Vladas Janiūnas. Tą sampratą yra patvirtinęs pats švietimo ir mokslo ministras pernai gruodžio 18 dieną, tai apima ugdymą nuo pirmos iki dvyliktos klasės“, – kalbėjo direktorius.

Mato Dauginio nuotr./Stadiono šalia Fabijoniškių mokyklos atidarymas
Mato Dauginio nuotr./Stadiono šalia Fabijoniškių mokyklos atidarymas

Papildomai lėšų neprašo

Sporto gimnazija, kaip ir visos kitos ilgosios gimnazijos, turi būti skirtos tik pagal tą programą besimokantiems mokiniams, o ne taip, kaip dabar yra Fabijoniškių mokykloje, – kelios dešimtys sportuojančių vaikų, o visi kiti vaikai mokosi pagal teritoriją, – teigė G.Petronis.

V.Karsokas įsitikinęs, kad šis sprendimas labai paveiks mokyklos mokinius: čia mokosi moksleiviai, norintys derinti sportinį ugdymą su bendruoju, jie važinėja iš viso miesto. Mokykloje yra trys futbolo klasės, yra regbininkų, imtynininkų, dziudo imtynininkams skirta viena sporto salė, kuri išklota specialiu kilimu.

„Sportinės klasės turi augti. Mes negalime kitaip daryti. Šiandien man skambino „Tauro“ sporto mokyklos direktorius ir klausė, kur tobulės jaunosios rankininkės, jeigu nebus ilgosios gimnazijos. Priaugimas yra numatytas. Galbūt klaidingai suprantama mūsų samprata, kad būtinai turime nuo pirmos iki dvyliktos klasės turėti visus sportininkus, kaip M.K.Čiurlionio mokykla menininkus“, – savo vadovaujamos mokyklos veiklos principus aiškino V.Karsokas.

Direktorius tikina, kad papildomų lėšų mokykla neprašo nei iš miesto, nei iš Vyriausybės. Be to, turima bazė yra tinkama sportininkams ugdyti. Todėl vis dar tikimasi, kad mokyklos bendruomenės balsas bus išgirstas.

Vilties – mažai

„Ministerija neketina vykti į šitą mokyklą akredituoti vidurinio ugdymo programos, todėl 11–12 klasių ten nebus“, – mokyklos bendruomenės viltis braukia G.Petronis.

Ministerija neketina vykti į šitą mokyklą akredituoti vidurinio ugdymo programos, todėl 11–12 klasių ten nebus, – sakė G.Petronis.

Departamento direktorius nesutinka ir su teiginiu, kad neleidus šiai mokyklai tapti ilgąja gimnazija Fabijoniškės liks be vidurinio ugdymo įstaigos.

Esą kol kas tebelaukiama ŠMM sprendimo dėl A.Kulviečio mokyklos akreditavimo, netoliese yra ir Ozo gimnazija, tinkama mokytis sportininkams, nes taiko nuotolinio mokymosi programas. Mokiniai gali rinktis ir Radvilų ar „Senvagės“ gimnazijas, beje, pastaroji irgi turi sporto klasių, prie jos taip pat statomas naujas stadionas.

Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos stadionas – dirbtinės dangos pilnų matmenų futbolo aikštė (68x105 m), atitinkanti dviejų FIFA/UEFA žvaigždučių kategoriją. Pasak futbolo specialistų, pagal dabartinį lygį jame gali vykti 2-os ir žemesnių lygų Lietuvos futbolo čempionatai. Padidinus žiūrovų skaičių, galėtų vykti ir 1-os lygos čempionatai.

Mato Dauginio nuotr./Stadiono šalia Fabijoniškių mokyklos atidarymas
Mato Dauginio nuotr./Stadiono šalia Fabijoniškių mokyklos atidarymas

Į stadioną investuota apie 0,78 mln. eurų (2,7 mln. Lt). Be savivaldybės lėšų, iš Lietuvos futbolo federacijos pagal UEFA programą gauta dirbtinės žolės danga, kurios vertė – 173,7 tūkst. eurų (600 tūkst. Lt).

Rengs pilietiškumo pamoką

Fabijoniškių vidurinės mokyklos bendruomenė trečiadienio vidurdienį ketina surengti integruotą pilietiškumo akciją-pamoką „Aš irgi turiu nuomonę!“. Panašiomis priemonėmis už savo mokyklos išlikimą kovojo ir Tuskulėnų vidurinė mokykla, rengusi akcijas ir savo mokyklos kieme, ir šalia Vilniaus miesto savivaldybės. Jie savo pasiekė – mokykla taps ilgąja gimnazija.

Šių metų gimnazijų reitinge, paskelbtame prieš kelias dienas, Fabijoniškių vidurinė mokykla atsidūrė 293 vietoje, nors pernai ji buvo beveik 200 pozicijų aukščiau – 97 vietoje. Kur kas aukščiau šiame reitinge yra ŠMM atsakymo dar tik laukianti A.Kulviečio mokykla – 25 vietoje (pernai buvo 51 vietoje). O „Senvagės“ gimnazija pagal šį reitingą yra kur kas žemiau – 315 vietoje, palyginti su pernai smuktelėjusi ten iš 274-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius