Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gabiems moksleiviams mokslo metai prasideda anksčiau

Nacionalinė moksleivių akademija (NMA) nuolat siekia sudaryti sąlygas talentingiems vaikams tobulėti. Šiuo tikslu kasmet rengia vasaros sesijas, kurių metu moksleiviai susitinka su šalyje gerai žinomais bei pripažintais savo sričių specialistais.
Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros stovykla
Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros stovykla / NMA nuotr.

Rugpjūčio 16–26 dienomis tryliktąjį kartą vykusi Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros sesija į Nidą subūrė intelektualų jaunimą iš visos Lietuvos. Sesijos dalyvių tikslą geriausiai atspindi Akademijos moto: tobulėti siela, kūnu ir protu. Dešimties dienų programoje moksleiviai turėjo galimybę ne tik gilintis į pasirinktas disciplinas paskaitų metu, klausytis iš geriausių Lietuvos ir pasaulio universitetų atvykusių sesijos dėstytojų, bet ir turiningai leisti laiką su bendraamžiais – tokiais pat smalsiais ir žingeidžiais, kaip ir jie patys.

Visus mokslo metus nuotoliniu būdu aktyviai dirbę prie ekonomikos, matematikos, fizikos ir nanotechnologijų, biochemijos, chemijos, informacinių technologijų ir lietuvių filologijos užduočių, sesijoje moksleiviai į savo sritį pasinėrė dar giliau: kasdienėse paskaitose artimai bendravo su įvairių mokslų profesionalais, ruošėsi olimpiadoms, visas žinias pritaikė ir praktiškai. Jau šeštoje NMA organizuojamoje sesijoje dalyvaujantis tarptautinių olimpiadų prizininkas, Kauno technologijos universiteto gimnazijos mokinys, chemikas Rokas Elijošius, džiaugiasi galėdamas priklausyti NMA bendruomenei: „Mano pirma sesija buvo 2013 metų žiemą. Kiekvienos sesijos metu galėjau susipažinti su dėstytojais, kurie yra mane dominančių sričių ekspertai. Tad turėtas suvokimas, kas yra mokslas, pakito – tipinis mokslo ir mokslininko įvaizdis dažnai būna labai klaidingas. Ateities vizijų įgyvendinimas taip pat gerokai palengvėjo, nes dažnai dėstytojai yra atviri tolimesniam bendravimui ir konsultacijoms“

NMA nuotr./Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros stovykla
NMA nuotr./Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros stovykla

Pirmąkart dalyvavusieji taip pat buvo patenkinti. „Sesijoje teko įdomiai praleisti laiką, susipažinti su begale įdomių žmonių. Drįsčiau teigti, jog dauguma lūkesčių išsipildė“, – nuomone dalinosi sesijoje pirmą kartą dalyvavęs Lietuvos tūkstantmečio vaikų nugalėtojas Džiugas Grėbliūnas.

Tačiau kaip ir visada, šioje sesijoje vien dalykiniais užsiėmimais neapsiribota. Po intensyvių paskaitų akademikai dalyvavo asmenybės ugdymo programose: nuo meno istorijos, kaligrafijos, rytų kovų menų iki tautinių šokių. Tai puiki proga ne tik atsipalaiduoti, bet ir šį tą sužinoti apie kitas dar neatrastas sritis.

Dauguma NMA dalyvių svarstė, kad gal jau net po dešimties metų paskaitų ar vakaro renginių iš NMA sesijų dauguma gal ir nebeatsimins, bet tikrai nepamirš užmegztų santykių su akademikais ir nuo intelektualių pokalbių šurmuliuojančios Neringos gimnazijos. „Bendravimas su žmonėmis iš kitų sekcijų, diskusijos su akademikais, būtent tai yra asmenybės ugdymas ir, mano nuomone, svarbiausia NMA sesijų dalis“, – patikino R.Elijošius.

Kasmet sesijose savanoriaujantis ekonomikos sekcijos grupės vadovas Karolis Navickas džiaugiasi galėdamas prisidėti prie Lietuvos jaunosios kartos augimo ir pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi: „NMA sesijos mane neabejotinai žavi tuo, kad čia susirenka gabiausi Lietuvos ir Vokietijos mokiniai, siekiantys tobulėti, pasisemti žinių, pasidalinti patirtimi. Jie savo laiką skiria tam, kad ateityje galėtų kurti, atrasti ir padėti kitiems.“

Čia į sesijas Nidoje visada atvyksta tvirtos, įkvepiančios asmenybės, jos padeda išsklaidyti abejones, suvokti savo ateities vizijas ar net žengti pirmuosius žingsnius jų įgyvendinimo link.

NMA moksleiviu gali tapti 5–11 klasių gabūs moksleiviai iš bet kurios Lietuvos mokyklos. Svarbu norėti tobulėti, būti motyvuotu ir aktyviu – akademija padės atskleisti savo potencialą ir visapusiškai jį realizuoti.

NMA nuotr./Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros stovykla
NMA nuotr./Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros stovykla

Nacionalinę moksleivių akademiją yra baigę daugiau negu 1300 gabių Lietuvos vaikų. Kasmet NMA mokiniai parsiveža medalių iš tarptautinių olimpiadų, iškovoja prizinių vietų respublikinėse olimpiadose ir konkursuose, o absolventai išvyksta studijuoti į garsiausius pasaulio universitetus (Kembridžą, Oksfordą, MIT ir kt.) bei prisideda prie šalies intelektinio potencialo stiprinimo. 2015 metais NMA oficialiai tapo akredituotu Europos talentų centru, sertifikuotu ECHA (European Council Of High Ability). Akademija įsteigta 2004 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius