Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimnazija uždraudė griežtos kairiosios ideologijos laidą, mokiniai sako, kad taip ribojama žodžio laisvė

Lapkritį Kauno jėzuitų gimnazijos moksleiviai „YouTube“ platformoje sukūrė kanalą, kuriame siekiama analizuoti griežtai kairiajai ideologijai artimas temas. Tačiau išleidus pirmąją laidą apie JAV imperializmą, jiems savo veiklą teko stabdyti, antraip gimnazijos administracija pagrasino pašalinti juos iš mokyklos. Mokiniai sako, kad taip yra varžoma jų saviraiškos laisvė, tačiau gimnazijos vadovai teigia įžvelgiantys pavojų – esą mokinių skelbiamas turinys yra per radikalus ir „įgyja rūpestį keliantį antivalstybinį atspalvį“.
Priestato atidaryme
Priestato atidaryme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusių metų lapkritį grupė Kauno jėzuitų nevalstybinės katalikiškos gimnazijos moksleivių platformoje „YouTube“ sukūrė, kaip patys rašo, kairuolišką kanalą ,,Giljožinios“.

Socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje rašoma, kad kanalas kuriamas kaip atsvara besikuriančioms dešiniosioms, neoliberalioms partijoms bei siekiant palaikyti kairiąją politiką Lietuvoje.

„Naujai susikuriančios dešiniosios partijos kaip Nacionalinis susivienijimas ir Lietuvos Krikščionių Sąjunga, po socialinio progresyvumo kauke besislepianti, didelio palaikymo sulaukusi neoliberali Laisvės partija ir vis didėjantis dešiniųjų Lietuvoje skaičius kiekvieną dieną kelia nerimą.

Todėl nusprendėme suburti „Giljožinių“ komandą. „YouTube“ kanale dalinsimės vaizdo įrašų esė politikos, istorijos, filosofijos, LGBTQ+ ir moterų teisių, lokalių problemų, imperializmo ir kitomis temomis. Kviečiame palaikyti kairiąją politiką Lietuvoje!“, – rašoma feisbuko puslapyje.

„Pasinaudota galios pozicija“

Pasirodžius pirmajai laidai apie Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) imperializmą, kurioje kalbama, esą JAV tik išnaudoja kitas valstybes, kaip nurodo laidos kūrėjai, mokyklos administracija paprašė medžiagą ištrinti, o nesutikus, pagrasino pašalinti iš mokyklos.

Moksleiviai čia įžvelgia cenzūrą, nes, jų teigimu, gimnazija oficialių priežasčių, kodėl laida netinkama, nepateikė.

„Buvo tiesiog pasinaudota galios pozicija žodžiu įbauginti mokinius, naudojant stiprius žodžius kaip „moksleivių pašalinimas“, „gėda“, „antivalstybinė“ ir pan. Todėl jų išsakyta pozicija gali tebūti mūsų interpretacija, bet buvo ištarti žodžiai „arba ištrinti vaizdo įrašus, arba moksleiviai bus šalinami iš mokyklos“, – sako laidos kūrėjai.

Kariuoliškos laidos „Giljožinios“ turinys apie JAV imperializmą pašaltinas po to, kai mokykla pagrasino pašalinti mokinius iš mokyklos
Kariuoliškos laidos „Giljožinios“ turinys apie JAV imperializmą pašaltinas po to, kai mokykla pagrasino pašalinti mokinius iš mokyklos

Vėliau, feisbuke rašo moksleiviai, buvo bandyta ieškoti kompromiso, tačiau jo pasiekti nepavyko, todėl laidos puslapyje jos kūrėjai paskelbė bent kol kas nutraukiantys savo veiklą.

„Vakar nuoširdžiai bandėme su mokykla prieiti prie mums palankaus sprendimo ir toliau tęsti nevaržomą „Giljožinių“ veiklą. Tačiau vienintelė pokalbyje su mokyklos atstovu prieita išvada visiškai netoleruoja mūsų žodžio laisvės.

Norint vėl viešai paskelbti savo pirmąjį epizodą, mums reikėtų pirma įkelti įrašus, kurie kritikuotų Kinijos ir Rusijos vyriausybes kaip alternatyvas JAV dominanto pozicijai. Šis „kompromisas“ nėra priimtinas mūsų komandai. Ne dėl to, kad mes atsisakome kritikuoti nevakarietiškas valstybes, galbūt ateityje būtume turėję vaizdo įrašų ir šiomis temomis“, – rašoma penktadienį paskelbtame itin kairuolišką politiką propaguojančios laidos feisbuko įraše.

Norint vėl viešai paskelbti savo pirmąjį epizodą, mums reikėtų pirma įkelti įrašus, kurie kritikuotų Kinijos ir Rusijos vyriausybes kaip alternatyvas JAV dominanto pozicijai.

Toks „kompromisas“, pasak įrašo autorių, reikštų, kad bet koks naujai kuriamas turinys pirmiausiai turėtų praeiti pro mokyklos administracijos akis ir būti patvirtintas.

O tai, laidos kūrėjų nuomone, atimtų iš jų galimybes „išlaikyti nepriklausomą kūrybinę viziją ir tikrai kairiąją ideologinę išleidžiamo turinio substanciją“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Priestato atidaryme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Priestato atidaryme

Panaudojo draudžiamą sovietinę simboliką

Tačiau Jėzuitų gimnazijos vadovai ir mokytojų bendruomenė sako moksleivių veikloje įžvelgiantys pavojų ir neigia ribojantys jų saviraišką.

„Socialinių medijų erdvėje pasirodę pranešimai, kad Kauno jėzuitų gimnazija cenzūruoja mokinių mąstymą ir riboja jų saviraišką, neatitinka tikrovės.

Pasirodžius minėtam vaizdo įrašui apie JAV imperializmą, mes jį matėme platesniame kontekste. 2019 metų gruodžio mėnesį mokyklos erdvėje įrašo kūrėjai panaudojo valstybės draudžiamą sovietinę simboliką“, – rašoma atsakyme 15min.

Pasirodžius minėtam vaizdo įrašui apie JAV imperializmą, mes jį matėme platesniame kontekste. 2019 metų gruodžio mėnesį mokyklos erdvėje video kūrėjai panaudojo valstybės draudžiamą sovietinę simboliką.

Gimnazijos atstovų teigimu, pirmiausia imtasi švietėjiškos veiklos, organizuotos diskusijos apie SSRS represijas, radikalizmo žalą.

„Kadangi sovietinės simbolikos panaudojimas 2021 metų sausio 12 d. išaugo į antiamerikietišką anarchistinę simboliką naudojantį vaizdo įrašą, primenantį sovietinę propagandą, tai sustiprino įtarimus, kad radikalios idėjos yra toliau plėtojamos ir įgyja rūpestį keliantį antivalstybinį atspalvį.

Tiek sovietinės, tiek anarchistinės simbolikos naudojimas verčia mus manyti, jog šio vaizdo įrašo pasirodymas sausio 13 d. išvakarėse nebuvo atsitiktinumas, todėl gimnazijos bendruomenė reagavo labai rimtai į tokius mūsų vertybėmis prieštaraujančius mokinių veiksmus“, – nurodė Kauno jėzuitų gimnazijos valdyba.

Sprendimas – mokyklos taryboje

15min taip pat kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministeriją sužinoti, kaip jos atstovai vertina tokius mokyklos administracijos veiksmus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pasirašyta atnaujinta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis

Ministerijos atstovai pateikė trumpą komentarą:

„Mokiniai su mokykla pasirašo mokymo sutartį, kurioje įsipareigoja laikytis mokyklos taisyklių, nuostatų – tai yra pagrindinis mokyklos bendruomenės susitarimų dokumentas.

Jei iškyla klausimų tiek dėl jau sutartų ir patvirtintų taisyklių, tiek dėl nenumatytų atvejų ir mokiniams ar kitiems mokyklos bendruomenėms nariams kyla abejonių dėl jų teisių, tai reikėtų aptarti mokyklos savivaldoje, pavyzdžiui, mokyklos taryboje, ir rasti optimaliausius sprendimus.

Iškylančius klausimus jie turėtų spręsti mokyklos taryboje“, – rašoma ŠMSM atsiųstame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius