Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ISM neužleidžia pozicijų – pripažintas geriausiu nevalstybiniu universitetu Lietuvoje

ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas užtikrintai laiko savo pozicijas ir jau penktus metus iš eilės žurnalo „Reitingai“ sudarytojų paskelbtas geriausiu privačiu universitetu Lietuvoje. Jis buvo reitinguojamas kaip geriausias nevalstybinis universitetas net penkiose iš šešių vertinimo kategorijų.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Partnerio nuotr.

Prieš keletą mėnesių to paties žurnalo „Reitingai“ paviešintoje statistikoje, kurioje pristatyti aukštojo mokslo institucijų reitingai ir vertinimai, ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas pripažintas geriausiu 4-iose vertintose bakalaurų rengimo studijų kryptyse. Skelbta, kad Lietuvoje kokybiškiausios ekonomikos, vadybos, finansų bei verslo studijos yra ISM Vadybos ir ekonomikos universitete.

Po studijų – puikios karjeros galimybės

ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas turi puikų vardą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o čia gautą kokybišką išsilavinimą patvirtina ir sklandus studentų įsiliejimas į darbo rinką. Net 98,11 proc. baigusiųjų ISM dirba pagal specialybę, net 91,20 proc. čia besimokančiųjų karjerą pradeda studijų metu ar iš karto po jų, 13,25 proc. uždirba daugiau nei 3000 eurų, 21,29 proc. – daugiau nei 2500 eurų ir beveik 13 proc. baigusiųjų ISM turi savo verslą.

Pastarajai statistikai priklauso ir ISM alumnė, verslininkė Goda Tumaitė, kuri 2011 metais gero išsilavinimo planavo ieškoti užsienyje. Tačiau būtent dėl kokybiškų ir puikiai vertinamų studijų programų, aukšto ISM universiteto lygio ir planų įkurti nuosavą įmonę gimtinėje, pasiliko Lietuvoje.

„Iš valstybinių brandos egzaminų gavau aukštus balus, tad ieškojau universiteto, kuris taip pat ruoštų stiprius profesionalus. Iš pradžių mano žvilgsnis nukrypo į užsienį. Ne popieriuko man reikėjo, bet naudingų žinių. Mano tikslas buvo susirasti tokį stiprų universitetą, kad net ir jo nebaigus gaučiau naudingų žinių, kurias galėčiau pritaikyti gyvenime ir darbinėje veikloje. Antrajam etapui, pokalbiui, gavau kvietimus net iš kelių užsienio universitetų, tačiau tėvai paskatino dar kartą pasižvalgyti Lietuvoje. Vienintelis universitetas, kuris atitiko mano lūkesčius buvo ISM, kuriame ir pasirinkau ketverių metų ekonomikos ir politikos programą. Maniau, kad ji suteiks naudingiausių žinių ateities darbams. Pasirodo taip manė ir daugelis mano tuometinių kurso draugų, todėl susirinko tikrai stiprus kursas“, – pasakoja G. Tumaitė, ISM ekonomikos ir politikos studijų programos alumnė.

Goda savo studijomis buvo labai patenkinta, tad nesistebi ir stabiliai išlaikoma aukšta universiteto pozicija Lietuvoje.

„ISM nuolat keičiasi, tobulėja – būtent todėl jis ir yra puikiai reitinguojamas. Moderniame pasaulyje viskas labai greitai kinta, o tie, kurie nespėja su visais – lieka užnugaryje“, – sako ISM alumnė.

Partnerio nuotr./Goda Tumaitė
Partnerio nuotr./Goda Tumaitė

Gautos žinios panaudojamos praktikoje

Godos nuomone, prie jos sėkmės tikrai prisidėjo ISM universitete dėstomos disciplinos, paslaugūs ir savo laiko studentams negailintys dėstytojai.

„Kuriant verslą man itin pravertė paskaitos apie finansus. Tačiau, žinoma, labai svarbu ir pačiam domėtis. Klausytis paskaitų ir įsidėmėti turinį labai svarbu, tačiau aš su dėstytojais nuolat bendraudavau po paskaitų, rašydavau laiškus su prašymu išplėsti informaciją, papasakoti daugiau, rekomenduoti kokį šaltinį, kuriame galima rasti reikalingų žinių. Paskaitų metu užduodavau gyvenimiškų klausimų, o dėstytojai maloniai pagelbėdavo. Kai kurių dalykų juk jokiose knygose ir žurnaluose nerasi“, – apie modernų ISM dėstytojų požiūrį į studentus pasakoja Goda.

Pasak ISM alumnės, daug naudos jai davė ne tik tiesiogiai su verslu susijęs finansų valdymas, bet iš pirmo žvilgsnio ir niekaip su įmonės kūrimu ryšių neturinti politinė studijų kryptis. Tačiau Goda teigia, kad būtent su politika susijusios paskaitos jai padėjo suprasti tam tikrus dėsnius. Pavyzdžiui, anot pašnekovės, verslas, kaip ir rinkimai, yra paprasčiausia matematika.

„Tiesiog įvertini, koks procentas rinkėjų ir kaip balsuoja, koks neapsisprendusiųjų, poziciją galinčių keisti žmonių skaičius. Kartais, kad būtum išrinktas, tau reikia į savo pusę palenkti vos 11% visų balsuojančių. O tokius dalykus galima pritaikyti ir kasdienėje ar darbinėje veikloje. Kurdamas verslą turi galvoti panašiu principu – ne visi pirks tavo produktą ar paslaugą. Kiek žmonių pirks? O kiek tau reikia? Kartais supranti, kad pesimistiškiausiu atveju, jeigu 2 procentai visų pirkėjų tame rinkos segmente visuomet rinksis tavo prekę ar paslaugą – tau puikiausiai pavyks išsilaikyti. O juk dažnai ateina daugiau negu tie 2 procentai”, – pritaikytomis teorinėmis žiniomis praktikoje dalijasi Goda.

Po studijų – nuosavas verslas

Sukaupusi pakankamai žinių, drąsos ir noro užsidirbti, 2015-aisiais Goda įsteigė mokyklėlę 5-12 klasių moksleiviams „Mokinkis”, kurioje vaikai ir jaunimas rengiami stojamiesiems į Vilniaus jėzuitų gimnaziją, Kauno jėzuitų gimnaziją, Vilniaus licėjų, Mykolo Biržiškos gimnaziją, o taip pat ir baigiamiesiems egzaminams.

Nors šiandien Godai sekasi tikrai gerai, tačiau pradžia buvo sudėtinga. Kaip ir kiekvienam verslui – pradėjus nuosavą veiklą daugiausia kliūčių kėlė lėšų trūkumas.

„Kurdamas savo įmonę prisiimi labai daug atsakomybės. Jeigu mėnesio gale tau neužteks pinigų mokesčiams, algoms ir nuomai – mokėsi iš savo kišenės. Atsimenu, ISM universitete turėjome tokią kompiuterių gamybos įmonės simuliaciją. Tau duoda tam tikrus resursus, tu sudėlioji reklamą, gamybą, atlieki rinkos tyrimą. Resursus galima perdėlioti kas ketvirtį. Ir pirmus dvejus ar pusantrų metų turi tokiu principu vadovuti įmonei. Kai kurios kurso draugų komandos smarkiai rizikavo ir „nuėjo į minusą“, keletas komandų buvo atsargios, tačiau gavo neblogo pelno. O atsirado ir tokių komandų, kurios pademonstravo puikius įgūdžius ir sugeneravo didelius pelnus. Puikiausius rezultatus turėjo tie, kurie ruošėsi: gerai išstudijavo rinkos analizės rezultatus, jais remdamiesi sukūrė produktą bei atliko dar daugybę kitų pasiruošimo žingsnių“, – apie ISM studijų ypatumus pasakoja Goda ir priduria, kad susidūrus su iššūkiais, kaip finansiniai sunkumai, ieškojo sprendimų ir sukūrė papildomas paslaugas, kaip vaikų konsultavimas per atstumą Kaune ar užsienyje, tėvams pradėta siūlyti įsigyti įmonės darbuotojų atrinktą ir sukauptą medžiagą konkrečiam dalykui mokytis.

Kokybiškas mokslas – tvirtas gyvenimo pamatas

Mokyklą vaikams ir jaunimui įkūrusi G. Tumaitė sako, kad kokybiškas švietimas yra labai svarbus. Į savo išsilavinimą investuoti būtina, nes jis gali tapti tvirtu gyvenimo pamatu.

„Net ir dabar, jau baigusi mokslus ir įkūrusi nuosavą verslą, aš vis dar skaitau daug knygų, nuolat šviečiuosi. Daugiausia skaitau anglų kalba. ISM turi labai gerą biblioteką, kurioje aš visuomet rasdavau įdomios literatūros apie verslo valdymą, finansus. Šiuo atveju, labai padėjo tai, kad studijavau anglų kalba. Kitu atveju skaityti sudėtingo turinio užsienio leidinius tikrai nebūtų lengva. Tam, kad įsisavintum žinias kita kalba, tu privalai ją puikiai mokėti. ISM universitete pasiekiau tikrai aukštą anglų kalbos mokėjimo lygį. Būtent čia studijuodama įpratau nuolat ieškoti daugiau, įdomiau, mąstyti giliau. Visuomet galima išmokti naujų dalykų – tik todėl aš turiu įdomų ir gerą darbą. Pasaulyje viskas labai greitai keičiasi, negalima atsilikti. Spėsi – būsi, kaip sakoma „ant bangos“, – sako ISM alumnė, mokyklos „Mokinkis“ įkūrėja Goda Tumaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius