Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 22 /16:24

J.Šiugždinienė: į klases sugrįžo beveik 60 tūkst. pradinukų, dabar prioritetas – sugrąžinti į klases abiturientus

Pirmadienį į mokyklas tiesioginiam ugdymui sugrįžo pradinukai iš 44 savivaldybių, tai yra beveik 60 tūkst. vaikų, spaudos konferencijos metu pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. Pasak jos, jei epidemiologinė situacija šalyje gėrės, abiturientai šiais metais dar galėtų grįžti į klases.

Pirmadienį, ministerijos duomenimis, į mokyklas sugrįžo apie 58 tūkst. pradinių klasių mokinių.

Pirminiais duomenimis, iš tų savivaldybių, kuriose koronavirusas išplitęs mažiau (fiksuojama mažiau nei 200 atvejų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų) ir kur nereikėjo taikyti saugaus sugrįžimo metodo (testavimo kaupinių metodu), į klases sugrįžo 44 savivaldybių mokiniai, pranešė J.Šiugždinienė.

Dar viena, Pasvalio savivaldybė, pradės mišrų ugdymą mokykloje nuo kovo 24 d.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Iš viso mišrų ugdymą pradėjo 413 mokyklų, beveik 3 tūkst. klasių.

Tose savivaldybėse, kuriose COVID-19 atvejų skaičius didesnis, mokyklos pradinukų šeimos turėjo atlikti kaupinių testus. Tokių savivaldybių yra dešimt, iš viso 20 mokyklų.

Pasak ministrės, PGR kaupinių tyrimus atlikti vertifikuotos 6 naujos laboratorijos didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje.

„Turbūt vienas svarbiausių dalykų – kad grįžimas būtų maksimaliai saugus tiek mokiniams, tiek mokytojams, tiek mokinių tėvams“, – spaudos konferencijos metu teigė ministrė.

Pasak jos, prioritetas yra sugrąžinti abiturientus į mokyklas, tačiau pirmiausia reika patikrinti, ar tiesioginis ugdymas pasiteisins pradinukams grįžus į klases.

„Raginu visus žmones, tėvus ir mokytojus testuotis. Matysime kaip mums sekasi. Jeigu seksis gerai ir Lietuvoje situacija keisis į gerą, bus priimti ir kiti sprendimai“, – komentavo ji.

VIDEO: J.Šiugždinienė: į mokyklas grįžo apie 58 tūkst. pradinukų

Prioritetas – sugrąžinti abiturientus

Paklausta, ar abiturientai dar šiais metais galėtų grįžti į klases, ji teigė, jog viskas priklauso nuo epidemiologinės situacijos.

„Jeigu leis epidemiologinė situacija ir bus saugu, pirmiausia abiturientai sugrįš į klases. Čia yra mūsų prioritetas, tačiau tai turi būti saugu vaikams, mokytojams ir visuomenei", – pabrėžė švietimo ministrė J.Šiugždinienė.

Nuo pirmadienio Vyriausybės sprendimu abiturientams leista organizuota „gyvas“ konsultacijas ne daugiau kaip po penkis mokinius vienos konsultacijos metu.

Šis sprendimas sulaukė kritikos – mokyklos svarsto, kaip jas organizuoti, kuriuos mokinius pirmiausia pasirinkti konsultacijoms, jeigu galima pakviesti vienu metu vos penkis mokinius.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tačiau ministrė neabejojo, kad savivaldybės bei ugdymo įstaigos šį procesą gali suvaldyti.

„Aš galvočiau, kad tai nėra labai sudėtinga. <...> Mes žinome, kad kai kuriems vaikams ypač sunku mokytis nuotoliniu būdu, kai kurie turi prastas sąlygas arba apskirtai jų neturi. <...> Prašyčiau pradėti nuo tų mokinių, kuriems sunkiau mokytis nuotoliniu būdu“, – dvyliktokų konsultacijų koordinavimo procesą komentavo J.Šiugždinienė.

Kalbėdama apie jų apmokėjimą pedagogams ji pažymėjo, kad bendrai konsultuoti mokinius, kuriems sunkiau sekasi mokytis, skirta daugiau kaip 1,3 mln. eurų.

O finansuoti dvi savaites iki egzaminų ir egzaminų sesijos metu vyksiančioms konsultacijoms bus skiriama papildomai lėšų. Jos atkeliaus į savivaldybes, kurios savo ruožtu lėšas paskirstys mokyklos.

Ji pažymėjo, kad iniciatyvos gali imtis ir kiekviena savivaldybė, numatydama tam tikrą dalį savo biudžeto lėšų papildomoms konsultacijoms finansuoti.

Ragina nebijoti skiepų

Ministrė spaudos konferencijos metu pažymėjo, kad antradienį pati skiepysis „AstraZeneca“ vakcina ir ragino tai daryti kitus.

Tik skiepai ir reguliarus testavimas gali mums padėti išspręsti šitas problemas. Tokiu atveju mūsų abiturientai ir visi kiti vaikai sugrįš į klases.

„Noriu paraginti visus nebijoti skiepytis, nes tik skiepai ir reguliarus testavimas gali mums padėti išspręsti šitas problemas. Tokiu atveju mūsų abiturientai ir visi kiti vaikai sugrįš į klases“, – pabrėžė J.Šiugždinienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Skiepai
Arno Strumilos / 15min nuotr./Skiepai

Kontaktinis ugdymas atnaujinamas Akmenės rajono, Alytaus miesto, Alytaus rajono, Anykščių rajono, Birštono, Biržų rajono, Druskininkų, Elektrėnų, Ignalinos rajono, Jonavos rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno miesto, Kauno rajono, Kazlų Rūdos, Kelmės rajono, Kėdainių rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Lazdijų rajono, Mažeikių rajono, Molėtų rajono, Pagėgių, Pakruojo rajono, Palangos miesto, Plungės rajono, Prienų rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono, Ukmergės rajono, Vilkaviškio rajono, Zarasų rajono savivaldybėse.

Tačiau Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir dar 12-oje savivaldybių, kur epidemiologinė situacija prastesnė, gali veikti tik mokyklos, užtikrinančios kaupinių testavimą.

Vilniuje šią savaitę pradinukams atvertos dar 6 mokyklos, iš viso kontaktiniu būdu veikiančių mokyklų sostinėje yra 10.

Likusios ir toliau mokyti vaikus gali tik nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius