Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jau galima registruotis stojamiesiems egzaminams į menų studijas

Ketinantys rinktis menų studijas Vilniaus dailės akademijoje (VDA) ar Vytauto Didžiojo universitete (VDU) kai kuriuos stojamuosius egzaminus gali laikyti pavasarį, praneša Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Tokiu atveju jaunuoliai turi registruotis asociacijos informacinėje sistemoje (BPIS) kovo 1–9 dienomis.
Natų rinktinės „Vytautas Kernagis. Natos“ antrojo tomo pristatymas
Natos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kovo mėnesį registruotis BPIS kviečiami tik norintys stoti į menų studijų programas ir ketinantys stojamuosius egzaminus laikyti pavasarį.

Nedalyvavusieji išankstinėje egzaminų sesijoje galės registruotis birželio 1–16 dienomis ir laikyti stojamuosius egzaminus vasaros pagrindinės stojamųjų egzaminų sesijos metu, kuri vyks nuo birželio 17 iki liepos 5 dienos“, – rašoma LAMA BPO svetainėje.

Joje taip pat priduriama, kad jaunuoliai neišlaikę stojamojo egzamino pavasario sesijoje jo perlaikyti pagrindinės stojamųjų egzaminų sesijos metu nebegalės.

Stojamasis egzaminas – ypač svarbus

Pavasario stojamųjų egzaminų sesija vyks kovo 11–29 dienomis.

Stojamasis egzaminas, besirenkantiems menų studijas, yra be galo svarbus – jo sėkmė lemia, koks bus stojančiojo konkursinis balas.

Kovą VDA vyks Dailės, Dizaino, Medijų meno, Meno objektų restauravimo stojamieji egzaminai, VDU – Akordeono, Choro dirigavimo, Dainavimo, Džiazo, Fortepijono, Styginių instrumentų, Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų, Naujų medijų meno egzaminai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Gitara
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Gitara

Prašymai dalyvauti pavasario stojamųjų egzaminų sesijoje teikiami per LAMA BPO tinklalapį prisijungus prie BPIS.

„Registruotis šioje sistemoje ir į savo prašymą įtraukti meno studijų krypčių grupės studijų programas, į kurias numatyta laikyti egzaminus, galima likus ne mažiau kaip 24 val. iki stojamojo egzamino pradžios.

Atsižvelgiant į stojančiojo pasirinktas studijų programas, Stojamųjų egzaminų skiltyje jam bus priskirti egzaminai, kuriuos jis turi išlaikyti. Pasirinkdamas stojamojo egzamino laikymo vietą ir laiką stojantysis užsiregistruoja į stojamąjį egzaminą“, – nurodo asociacija.

Daugiau informacijos apie stojamuosius egzaminus – čia.

Stojant į menų krypčių grupės studijų programas brandos atestato įvertinimai į konkursinį balą neskaičiuojami, juos pakeičia stojamojo egzamino įvertinimas, išskyrus architektūros programas.

Minimalūs reikalavimai

Stojant į architektūros krypties studijų programas konkursinį balą sudaro stojamojo egzamino, matematikos brandos egzamino arba metinio (galutinio), lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino ir bet kurio dalyko, nesutampančios su kitais dalykais, brandos egzamino arba metinio (galutinio) perskaičiuotų įvertinimų sandaugų iš svertinių koeficientų suma.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Egzaminas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Egzaminas

Nuo 2019 metų įgijusiems vidurinį išsilavinimą Lietuvoje minimalus rodiklis stojant į menų studijų krypčių grupės programas yra išlaikyti du valstybiniai brandos egzaminai – lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos. Įvertinimų aritmetinis vidurkis, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 40. Penkių geriausių metinių vertinimų aritmetinis vidurkis, kuris, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 7. Vidurkis skaičiuojamas iš privalomų mokytis dalykų.

Šie rodikliai netaikomi asmenims, įgijusiems vidurinį išsilavinimą užsienio šalių institucijose, pagal tarptautinių organizacijų ar užsienio valstybių švietimo programas, atleistiems nuo brandos egzaminų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius