Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jaunajai kartai sovietinė Lietuvos praeitis neįdomi?

Paradoksalu, tačiau praėjusio amžiaus sovietinio periodo istorija Lietuvos abiturientai domisi ženkliai mažiau nei viduramžių feodalizmo laikais. Tokios išvados kilo įvertinus dvyliktokų internete atliktas pasiruošimo istorijos brandos egzaminui užduotis.
Mokiniai po brandos egzamino laikymo.
Mokiniai po brandos egzamino laikymo. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę internetinė sistema „Egzaminatorius.lt“ suteikė galimybę šalies abiturientams išbandyti savo jėgas, atliekant sistemoje pateiktas pasiruošimo brandos egzaminams užduotis.

Jose buvo sprendžiamos ne tik istorijos, bet ir lietuvių kalbos, matematikos ir biologijos užduotys. Iš viso egzaminų galvosūkius gliaudė daugiau nei 9 tūkst. abiturientų iš 489-ių Lietuvos mokyklų. Per 7-ių dienų laikotarpį moksleiviai atliko per 100 tūkst. testų.

Daugiausiai dėmesio skiria istorijai

„Metų pradžioje abiturientams surengėme akciją „Įsivertink prieš egzaminą“, kurios metu iš anksto buvo parinktos ir pateiktos konkrečios tam tikrų disciplinų užduotys. Praėjusią savaitę sistema tapo visiškai atvira - moksleiviai galėjo patys pasirinkti, kokius testus atlikti.

Tai, kad šia galimybe pasinaudojo net ketvirtadalis visų šalies abiturientų rodo, kad poreikis virtualiu būdu ruoštis egzaminams yra didžiulis“, - sakė sistemą „Egzaminatorius.lt“ valdančios UAB „E. Mokykla“ vadovas Saulius Ratkevičius.

Jo teigimu, iš išspręstų užduočių jau dabar galima sudaryti šalies abiturientų pasiruošimo brandos egzaminams paveikslą. „Testų rezultatų statistika parodė ne tik, kokiomis disciplinomis ir jų temomis mūsų moksleiviai labiausiai domisi, kas jiems yra aktualiausia, bet ir tai, kas labiausiai sekasi, kur reikėtų pasitempti“, - komentavo S.Ratkevičius.

UAB „E. Mokykla“ vadovas pastebėjo, jog abiturientai daugiausiai dėmesio skiria istorijai - ši disciplina, kartu su biologija, daugiau nei dvigubai lenkė lietuvių kalbos bei matematikos disciplinas spręstų testų skaičiumi. Vienas moksleivis vidutiniškai užduotis sprendė 25-ias minutes.

Karolinos Pansevič nuotr./ abiturientai laiko valstybinį istorijos brandos egzaminą
Karolinos Pansevič nuotr./ abiturientai laiko valstybinį istorijos brandos egzaminą

Sovietinė praeitis - tarp nepopuliariausių istorijos temų

Analizuojant istorijos egzamino užduotis paaiškėjo, kad abiturientai dažniausiai rinkosi spręsti testus, susijusius su senovės istorija. Populiariausios temos buvo: „Feodalinės visuomenės socialinė ir ekonominė hierarchija“, „1385 m. Krėvos unija: priežastys ir pasekmės“, taip pat „Baltų religija ir kultūra“.

Mažiausiai abiturientų domėjosi Sovietų Rusijos ir Sovietų Sąjungos politine, ekonomine santvarka ir lietuvių išeivijos veikla šaltojo karo metais.

Mažiausiai abiturientų domėjosi Sovietų Rusijos ir Sovietų Sąjungos politine, ekonomine santvarka ir lietuvių išeivijos veikla šaltojo karo metais. Trečia nepopuliariausia tema buvo „Fašistinė Italija“.

Tai, kad kelių dešimčių metų senumo istorija ne itin domina Lietuvos jaunąją kartą, patvirtina ir testų atlikimo rezultatai. Geriausius rezultatus moksleiviai rodė spręsdami testą „LDK valdymo, visuomenės ir ekonomikos kaita XVI – XVII a.”. Prasčiausi balai buvo renkami testuose, kurie buvo skirti XX amžiaus vid. ir pab. Europos istorijos temoms.

Geriausi matematikai - iš mažesnių miestų

Pasirinkę biologijos temas abiturientai labiausiai linko prie užduočių apie ląstelių sandarą ir funkcijas, organizmų mitybinius ryšius ekosistemoje, audinių įvairovę ir sandaros ypatumus.

Mažiausiai dėmesio sulaukė virškinimo sistemos ligos ir jų priežastys, rūšį apibūdinantys požymiai bei genų ir chromosomų vaidmuo požymių paveldėjimui.

Populiariausi matematikos testai buvo šiomis temomis: „Realieji skaičiai“, „Procentai“, „Aritmetinė progresija“, rečiausiai moksleiviai rinkosi temą apie tiesės lygtis, taip pat temas apie išvestinės geometrinę prasmę ir aibes.

Vertinant matematikos rezultatus paaiškėjo, kad geriausiai abiturientams sekasi integralinis skaičiavimas, bet šlubuoja statistikos žinios.

Vertinant matematikos rezultatus paaiškėjo, kad geriausiai abiturientams sekasi integralinis skaičiavimas, bet šlubuoja statistikos žinios. Biologijoje moksleiviai puikiai pažįsta ląstelių sandarą, tačiau yra mažai „pasikaustę“ žmogaus kraujotakoje.

Geriausius rezultatus spręsdami matematikos užduotis parodė Elektrėnų, Plungės ir Utenos moksleiviai, tvirčiausi biologijos žinovai yra druskininkiečiai, palangiškiai ir Vilkaviškio moksleiviai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Abiturientai rinkosi laikyti matematikos valstybinio brandos egzamino.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Abiturientai rinkosi laikyti matematikos valstybinio brandos egzamino.

Tarp nepopuliariausių temų – egzistencializmas

Lietuvių kalbos testų rezultatai atskleidė, kad pačios patraukliausios temos abiturientams yra „XX a. vidurio modernioji proza“, „Neoromantizmas“ bei „Renesansas“. Mažiausiai dėmesio sulaukė gramatika ir stilistika - „Didžiųjų raidžių rašyba bei stiliaus tinkamumas“.

Tarp nepopuliariausių temų pateko ir viena grožinės literatūros atšakų – egzistencializmas. Lyginant visos Lietuvos kontekste, geriausiai lietuvių kalbos užduotis spręsti sekėsi Rietavo, Kauno ir Zarasų r. abiturientams.

„Tarp dešimties mokyklų, kurių mokiniams geriausiai sekėsi testuojantis visuose dalykuose, po tris mokyklas buvo iš Kauno ir Vilniaus bei po vieną iš Jurbarko ir Vilkaviškio, Kelmės, Lazdijų rajonų. Džiugina, kad tarp geriausius rezultatus parodžiusių mokyklų netrūksta atstovų ir iš mažesnių Lietuvos miestų ir miestelių.

Tai parodo, jog sumanūs moksleiviai gyvena ne vien didmiesčiuose“, - apibendrino „Egzaminatorius.lt“ valdančios UAB „E. Mokykla“ vadovas S. Ratkevičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius