Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jubiliejinė FiDi dvasia 50-imtą kartą drebins sostinę

„Lietuva – tai krepšinio ir fizikos šalis!“ taip bendraudami su kolegomis fizikais iš kitų pasaulio universitetų sau pajuokauti leidžia Lietuvos fizikai. Pozityvi energija ir išradingumas, įvairių sričių žmonių susibūrimas ir veikimas išvien, plakatai, vėliavos ir Dinas Zauras su pulku savo gerbėjų – balandžio 7 dieną startuoja 50-ojoje jubiliejinėje Vilniaus universiteto fizikų šventėje.
FiDi Eisena su fizikų simboliu Dinu Zauru
FiDi Eisena su fizikų simboliu Dinu Zauru (2017 m.) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Fiziko diena (FiDi) – tai Vilniaus universiteto studentų ir visų fizikos gerbėjų šventė, kurios metu kiekvienais metais pirmąjį balandžio šeštadienį, iš Saulėtekio į Vilniaus senamiestį yra iškilmingai organizuojama spalvinga eisena su Dinu Zauru priešakyje. Pagal šventės tradicijas fizikai važiuoja pas filologes prisiekti amžiną meilę. FiDi – tai šventė, kurioje žmonės degantys noru surengti kasmetinę pramogą, puoselėjant jos tradicijas ir dvasią, kuria vadovaudamiesi ir prieš penkiasdešimt metų degė pirmieji entuziastai ir tuometiniai studentai.

Ši šventė yra žymus įvykis Lietuvos sostinėje, kurios metu skatinama jaunus žmones domėtis fizika. Eisenoje tradiciškai dalyvauja ir Fizikos fakultetą baigę absolventai – Fizikos alumnai bei Lietuvos fizikų bendrijos nariai. Įvairiapusiškos ir triukšmingos Fizikų dienos simbolis Dinas Zauras ir eisena su juo – unikalus ir neįprastas reiškinys pasaulio universitetų kontekste ir istorijoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./FiDi Eisena su fizikų simboliu Dinu Zauru
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./FiDi Eisena su fizikų simboliu Dinu Zauru

Šiemet šventės organizatoriai mums pristato daugiau įdomesnių prieššventinių projektų: išleidžiama „Fidipedija“ – visų laikų VU fizikų gyvenimo ir FiDi įvykių elektroninis muziejus, perleidžiama Barselonos universiteto profesoriaus fiziko Kęstučio Staliūno – Planko empiriokriticizmo persmelkta poezijos knyga, pristatomas FiDi garbei išleidžiamas Paltarokas – Lietuvos banko 1,5 Eur nominalo moneta ir išleidžiamas Lietuvos pašto FiDi pašto ženklas.

Iki FiDi dar įvyks įdomybių ir netikėtumų pilna alumnų konferencija „Žavioji fizika“, tradiciniai dėstytojų ir studentų susitikimai „Juzikas” ir „Presas“, kuriuose dalyvauti traukia humoristiniai pranešimai, gyvos fizikinės diskusijos ir ginčai. Balandžio 6 dieną atėjusiųjų į Vilniaus Universiteto Zoologijos muziejų lauks „Auksinio Dino Zauro pėdsako“ parodos atidarymas, kurios metu bus galima susipažinti su įspūdingais mecenato fiziko Gedimino Vaitiekūno dovanotais Alma Mater gyvūnų eksponatais. Dieninėje programoje balandžio 7 dieną visi yra kviečiami į fizikinių efektų ir atrakcionų kupiną „Fizlendą“, Lietuvos banko intriguojantį Paltaroko pristatymą, ir, žinoma, į žymiąją Dino Zauro ir fizikų eiseną!

Vakarinė programa šiais metais šiek tiek skirsis nuo ankstesniųjų ir bus sudaryta iš dviejų dalių. Pirmoji dalis – „Visų kartų fizikų rezonansinė sueitis“ – per 50 metų baigusiųjų fizikų susitikimas prie 50-ies stalų, kurioje fizikai galės sutikti savo kurso draugus. Šiame renginyje gyvai bus skaitoma K.Planko poezija, svečių lauks pirmoji „Mis Fizika“, pasakojimai apie Dino Zauro atsiradimą, „Fizlandband“ pasirodymas, dėstytojų pagerbimo ceremonija, Aleksandro Abišalos ir Andriaus Kubiliaus debatai, kurių tema: „Planko iškėlimas į LR Prezidentus“. Svečių laukia daug istorijų ir nutikimų iš fizikų gyvenimo, o vakarą vainikuos Gedimino Kuprevičiaus prodiusuotas miuziklas „Filijada ir Fidisėjas“.

Po kurso draugų susitikimo „Pramogų Arenoje“, toje pačioje vietoje 21 val. prasidės antroji dalis – „Svajonių Vakarinė“ – jau įprasto formato, bet daug didesnė ir griausmingesnė FiDi Vakarinė dalis. Joje išvysite geriausias grupes, kurios kažkada jau grojo FiDi. Studentai ir miesto svečiai galės dainuoti ir šokti tol, kol suskils „Pramogų arenos“ ledas. Daugiau informacijos apie šį renginį galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius