Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmanus būdas mokytis: geriausios programėlės jūsų vaikui

Šiuolaikiniai ikimokyklinukai naudotis mobiliuoju arba planšete išmoksta greičiau negu skaityti ir rašyti. Net dviejų metų vaikas puikiai supranta, kokius mygtukus arba ikonėles reikia paspausti, kad ekrane pasirodytų jo mėgstamas filmukas. Galima tuo piktintis ir riboti prieinamumą prie išmaniųjų įrenginių. O galima panaudoti vaikų susidomėjimą jų lavinimui ir pasiūlyti jiems smagių mokomųjų žaidimų, skirtų mobiliesiems ir planšetėms.
Vaikai naudojasi išmaniaisiais įrenginiais
Vaikai naudojasi išmaniaisiais įrenginiais / 123rf.com nuotr.

Tačiau ne viskas taip paprasta. Nesuklysime pasakydami, kad rinka siūlo

mums tūkstančius įvairių programėlių, žadančių lavinti vaikų gebėjimus, skatinti jų aktyvų susidomėjimą nauja veikla arba tiesiog garantuojančių smagiai praleistą laiką. Tad tėvų laukia sunki užduotis – kaip šioje gausoje išrinkti jų vaikams geriausiai tinkančias programėles? Siūlome pasinaudoti trimis žingsniais, palengvinančiais programėlių pasirinkimą ir išbandyti kelias mūsų siūlomas programėles, kurios skirtos ikimokyklinio ir jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams.

Kaip išsirinkti tinkamą programėlę?

123rf.com nuotr./Vaikai naudojasi išmaniaisiais įrenginiais
123rf.com nuotr./

1. Pasinaudokite jau sudarytais programėlių sąrašais. Natūralu, kad negalite peržiūrėti visų sukurtų programėlių ir jas įvertinti. Tad kodėl nepasinaudojus jau sudarytais geriausių programėlių sąrašais? Pavyzdžiui, CommonSenseMedia tinklalapyje galima filtruoti programėles pagal įvairius parametrus: amžių, kuriam jos skirtos, sritį, lavinamus gebėjimus, edukacinės naudos įvertinimą, bendrą reitingą. Tiesa, čia pateiktos programėles anglų kalba, tačiau su tėvų pagalba mažieji greitai galės perprasti nesudėtingas instrukcijas.

2. Apsispręskite dėl mokėjimo už programėles. Nemokamos programėlės gali atrodyti labai patraukliai, o ir jų pasiūla yra gausi. Tačiau patirtis rodo, kad kokybiška prekė kainuoja. Tad nenurašykite mokamų programėlių – keli už jas sumokėti eurai gali atsipirkti su kaupu (mokamos programėlės neturi ir reklamos, kurios nepavyks išvengti, jeigu naudosite nemokamas programėles). Iš kitos pusės, radę jums patinkančią nemokamą programėlę pirmiausiai išbandykite ją patys ir patikrinkite, ar joje nėra paslėptų mokėjimų, kuomet žaidėjas yra raginamas pirkti paslaugas, jeigu jis nori toliau tęsti žaidimą arba pereiti į kitą lygį.

3. Įvertinkite, kiek aktyviai vaikas galės įsitraukti į žaidimą. Rinkdamiesi mokomąją programėlę tikimės, kad vaikas išmoks kažką naujo. Tad turėtume nepamiršti, kad vaikai geriausiai mokosi ne pasyviai stebėdami kažką, bet aktyviai įsitraukdami į veiksmą ir bandydami viską daryti patys. Kitas svarbus sėkmingo mokymosi aspektas – galimybė mokytis savo tempu. Tad ieškodami programėlių, atsižvelkite į jų lankstumą: ar vaikas gali pasirinkti, kokiu tempu jis atliks užduotis, ar jis yra aktyvus veikėjas.

Nuo kokių programėlių pradėti?

Žemiau pateikiame programėles, kurios skirtos įvairių gebėjimu lavinimui ir padeda vaikui mokytis skaityti, spręsti matematikos užduotis, mokytis užsienio kalbų.

ABCČ lietuviška abėcėlė
ABCČ lietuviška abėcėlė

Mokymasis pažinti raides ir skaityti. ABCČ lietuviška abėcėlė“ padės vaikams greičiau ir lengviau išmokti lietuvių kalbos abėcėlę, o „ABCČ pratybos“ skirta jau mokantiems raides ir pradedantiems mokytis skaityti vaikams. Taip pat galite išbandyti „Little Readers“ programėlę, skirtą ikimokyklinukų mokymui skaityti. Joje galima kurti lietuviškus žodžius su įgarsinimu ir paveikslėliais. Mokytis skaityti ir sudėlioti žodžius iš skirtingų raidžių padės ir lietuviškos programėlės „Kur pasislėpė žodžiai?“ arba „Klausyk ir rašyk“.

Matematikos mokymas. Patiems mažiausiems patiks programėlė „Skaičiai 1-10“, kuri išmokys pažinti skaičius ir skaičiuoti nuo 1 iki 10. Vyresni vaikai gali išbandyti „Math Kids“, skirtą mokytis pagrindinių matematikos veiksmų ir „Motion Math: Hungry Fish“, kuri moko sudėties, atminties ir loginio mąstymo.

Pasaulio pažinimas. Lietuviška programėlė „Žvejybos muziejus“ suteiks žinių

Animal sounds
Animal sounds

apie įvairias žuvis ir įtrauks į nuotaikingus žaidimus ir viktorinas. Su „Animal sounds“ jūsų vaikas galės išgirsti skirtingų gyvūnų balsus ir išmokti juos atpažinti. „Planets“ programėlė leis pažvelgti į mūsų planetą dieną ir naktį, pažinti kitas planetas ir pakeliauti po dangaus platybes. Gerai mokantys anglų kalbą tėvai galės kartu su vaikais pasižvalgyti po interaktyvų pasaulio atlasą „Barefoot World Atlas“ arba susipažinti su tuo, kaip veikia žmogaus kūnas programėlėje „The Human Body”. Kartu su programėle „Monster Physics“ vaikai sužinos pagrindinius fizikos dėsnius ir mokysis konstruoti įvairius veikiančius įrenginius.

Kūrybingumo lavinimas. Vietoj nusibodusių filmukų žiūrėjimo, pasiūlykite savo vaikams sukurti savo animuotą istoriją. Tai paprasta padaryti naudojant tokias programėles kaip „Toontastic“ arba „Folioscope“. Jeigu jūsų vaikas mėgsta piešti, jam patiks ir programėlė „Drawing Pad“ - ji gal ir neatstos tikrų pieštukų ir dažų, tačiau su ja galima piešti bet kur ir bet kada.

Užsienio kalbų mokymas. Išbandykite programėlę „Tinycards“ - šią programėlę galima pritaikyti ne tik užsienio kalbos, bet ir kitų dalykų mokymuisi. Anglų kalbos žodžių mokymuisi skirtas „Learn English Vocabulaty Pop Quiz“ - nuotaikingas ir įtraukiantis žaidimas, kuriame yra virš tūkstančio žodžių.

TAMO nuotr./TAMO išmaniems
TAMO nuotr./TAMO išmaniems

Verta paminėti dar vieną lietuvišką programėlę, kuri yra nepamainoma mokyklinukų tėvams – „TAMO išmaniems“. Nors tai savaime nėra ugdomoji programėle, tačiau ji leidžia tėvams pilniau dalyvauti vaikų mokymosi procese mokykloje, laiku reaguoti į situaciją ir padėti jei reikia. Su „TAMO išmaniems“ savo mobiliajame tiek vaikas, tiek tėvai matys užduotus namų darbus, mokytojų pastabas ir pagyrimus, paskutinių dviejų savaičių vertinimus, artėjančius kontrolinius darbus, galės bendrauti su kitais tėvais ir mokytojais
.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius