Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip nemokamas mokslas mokamu virsta: ar ne laikas užsukti rinkliavų mokyklose čiaupą?

Nors Lietuvoje garantuojamas nemokamas mokymas, mokyklose, tėvelių teigimu, klesti neteisėtų rinkliavų bumas. Balandį įvairias institucijas ir Kauno valdžią pasiekė skundas, kuriame kalbama apie Kauno Panemunės pradinę mokyklą ir joje galiojančius mokesčius: 400–500 eurų už „įstojimą“, 40–50 eurų mėnesinė įmoka. Įstaigos direktorė tai neigia: priimama tik parama.
Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovcarenko nuotr.
Kauno Panemunės pradinė mokykla

„FNTT pareigūnai apklausia Panemunės pradinės mokyklos tėvus dėl galimai neteisėtų rinkliavų ir pinigų pasisavinimo. Kažkam į kišenę nubyra tūkstančiai eurų“, – tokia žinia pasiekė 15min.

Skundo autoriaus teigimu, iš viso per mokslo metus mokykla surenka apie 172 170 eurų, tačiau ataskaitose nurodomi perpus mažesni skaičiai.

Redakcija sulaukė ir skundo, kuris buvo išsiųstas įvairioms institucijoms. Jame rašoma apie tai, kad Kauno Panemunės pradinės mokyklos direktorė galimai neteisėtai vykdo lėšų rinkimą iš tėvelių, jas netinkamai apskaito. Mokykla laikoma prestižine, todėl „paprastų“ žmonių vaikai joje neva nelaukiami.

„Kodėl? Viskas prasideda nuo „įstojimo“ mokesčio, kuris kiekvienais metais kyla. Ketvirtokai mokėjo po 400 eurų, šių metų pirmokai – 500 eurų. Ir tėvai moka, neklausdami kodėl, nes taip turi garantuotą vietą mokykloje. Jokių kvitų administracija už sumokėtus pinigus neteikia, nebent pareikalauji. Paskaičiuokime. Kasmet suformuojamos naujos trys pirmokų klasės, jose mokinių vidurkis siekia apie 27 mokinius. 3x27x500=40 500 eurų“, – skaičiavimus pateikė skundo autorius.

Anot jo, mokykloje kas mėnesį yra renkamos ir periodinės rinkliavos: ketvirtokai ir trečiokai moka po 40 eurų, jaunesni – po 50 eurų. Tad jei mokykloje, 2015 metų duomenimis, mokosi 325 mokiniai, skundo autoriaus skaičiavimais, bendra šios rinkliavos suma per metus gali siekti 73 350 eurų.

„Šioms rinkliavoms rinkti yra nustatyti griežti reikalavimai. Paskiriamas tėvelis, kuris privalo surinkti pinigus iki kiekvieno mėnesio 5 dienos ir nunešti administracijai. Jei nėra surenkama visa pinigų suma (t.y iš kiekvieno mokinio tėvelio) administracija atsisako priimti pinigus. Tokiu būdu tėveliai, atsakingi už pinigų surinkimą, skambučiais, el.laiškais „išmušinėja“ pinigus iš „skolininkų“, nors visur deklaruojama, kad parama yra savanoriška“, – toliau rašoma skunde.

Ataskaitoje – perpus mažesnės sumos?

Pasak skundo autoriaus, mokyklos puslapyje yra nurodyta banko sąskaita, į kurią galima pervesti paramą. Tačiau administracijos nurodymu šios rinkliavos negalima į ją pervesti. Priežastys nenurodomos, aiškinama, jog tiesiog yra tokia sistema.

„Joks pavedimas kaip rinkliava neįskaitomas. Yra reikalaujama grynų pinigų. Jokie čekiai neišduodami“, – teigiama skunde.

Paramos gavėjai privalo teikti ataskaitą. Panemunės pradinė mokykla tai daro. Tačiau, pasak skundo autoriaus, sumos, nurodytos joje, neatitinka realiai surenkamų sumų. Jo teigimu, iš viso per mokslo metus mokykla surenka apie 172 170 eurų, tačiau ataskaitose nurodomi perpus mažesni skaičiai.

Kauno valdžia, pasak priekaištus pažėrusio asmens, į tai žiūri pro pirštus, nes mokyklos direktorė Virginija Rupainienė yra visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ narė ir mero Visvaldo Matijošaičio patarėja švietimo klausimais. O ir pats mero anūkas lanko šią mokyklą.

Virginija Rupainienė / Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovčarenko nuotr.
Virginija Rupainienė / Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovčarenko nuotr.

Mokėjo ir prieš septynetą metų

Tai, kad tenka mokėti mėnesinį mokestį, patikino ir VII forto vadovas Vladimiras Orlovas. Jo dukra šią mokyklą baigė prieš keletą metų. Pasak jo, apie 30 eurų suma kas mėnesį buvo mokama ne mokyklai, direktorei, o įsteigtam fondui. Kasos pajamų orderį jis visad gaudavęs. Mokėti teko ir norint, kad dukra pradėtų lankyti šią mokyklą: gal 800 ar 900 litų.

Direktorė patikino, jog mokykloje FNTT nesilankė. Apie apklausiamus tėvus informacijos ji neturinti.

„Mes ten labai norėjome patekti, tai apie pinigus viskas buvo žinoma ir mes su žmona nutarėme, kad galim sau tai leisti. Juolab kad koks daliojo čiuožimo būrelis kainavo gerokai brangiau. Kasmėnesinių mokėjimų sąlygos buvo labai skaidrios ir nuo 1 dienos aiškios.

Mokyklos techninė bazė labai gera, kiek žinau, ten yra nedideli priedai mokytojoms, t. y. dirbant Panemunės pradinėje mokykloje alga buvo truputėlį didesnė negu standartinė, bet tikslių skaičių nepasakysiu. O šiaip, „grietinėlės“ mokykla. Mes ten buvom iš „paprastųjų“, o dauguma kitų vaikų – iš šeimų, turinčių dideles pajamas. Vidutiniam Panemunės pradinės mokyklos tėveliui mokestis už vaiko mokslą buvo lygus jo sąskaitai už vakarienę restorane“, – teigė V.Orlovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vladimiras Orlovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vladimiras Orlovas

Direktorė: „Klausimas skirtas ne man“

Paklausta, kaip vertina skundo turinį, ir ar visi jame nuskambėję kaltinimai – laužti iš piršto, Panemunės pradinės mokyklos direktorė V.Rupainienė patikino: „Esu informuota, jog yra atliekamas skundo tyrimas. Jo pagrindu atitinkamos institucijos pareikalavo dokumentacijos. Tikiu, jog išanalizavus ją, visos abejonės skundą parašiusiam asmeniui bus išsklaidytos. Rinkliavų nėra. Mokyklai teikiama labdaros fondo parama, kuri yra apskaityta įstatymų nustatyta tvarka.“

Į kitus konkrečius klausimus ji atsakinėjo lakoniškai ar metėsi nuo savęs atsakomybę, teigdama, jog „klausimas skirtas ne man“.

Direktorė tik patikino, jog mokykloje FNTT nesilankė. Apie apklausiamus tėvus informacijos ji neturinti.

„Į mokyklą priimami priskirto mikrorajono vaikai, o esant laisvoms vietoms – ir ne mikrorajono. Tėvai laisvi skirti paramą mokyklai arba jos neskirti. Jokių rinkliavų nėra, kam kas mokama, atsakyti negaliu. Parama daiktais taip pat nerenkama“, – 15min teigė ji.

Virginija Rupainienė / Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovčarenko nuotr.
Virginija Rupainienė / Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovčarenko nuotr.

Rinkliavų faktų nenustatyta

Ne ką daugiau galėjo pakomentuoti ir šios įstaigos steigėjos Kauno miesto savivaldybės atstovai.

„Esame susipažinę su šiuo skundu ir jame išdėstytais teiginiais. Rinkliavų faktų nenustatyta. Panemunės pradinei mokyklai teikiama labdaros fondo parama, kuri turi būti apskaitoma įstatymų nustatyta tvarka. Labdaros fondo veikla organizuojama ir ataskaitos teikiamos nustatyta tvarka. Nėra nustatyta faktų apie pažeidimus. Mūsų žiniomis, jokios tarnybos mokykloje nesilankė. Apie tėvų apklausas informacijos neturime“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Pasak jo, Panemunės pradinėje mokykloje daugelis tėvų moka tik už vaiko maitinimą mokykloje.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjo, Panemunės pradinėje mokykloje daugelis tėvų moka tik už vaiko maitinimą mokykloje.

„Apie 400–500 eurų rinkliavas mokykloje informacijos neturime. Kaip ir apie rinkliavą daiktais. Norime pažymėti, kad Panemunės pradinėje mokykloje 2015 m. kovą buvo atliktas vidaus auditas. Auditoriai, išanalizavę mokyklos veiklos dokumentus, gautas lėšas, jų panaudojimą, mokyklos vidaus kontrolę įvertino gerai. Vadovo veiklos ataskaita įvertinta gerai. Mokykla populiari, patraukli tėvams“, – 15min tikino V.Mažeika.

Konkrečių paramos sumų negali būti

15min kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją ir pasiteiravo, ar galimos mokyklose kokios nors rinkliavos, dovanojimo sutartys. Kaip tinkamai turi būti įforminama parama švietimo įstaigai.

Pasak Aido Aldakausko, Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktoriaus, jokių rinkliavų (klasių, grupių fondams, baldams, įrangai, remontui ir kt.) valstybinėse ir savivaldybių mokyklose teisės aktai nenumato.

Galimas tik savanoriškas (be jokių agitacijų, moralinių spaudimų, priminimų, kad nerėmė) mokyklos rėmimas pagal Labdaros ir paramos įstatymo reikalavimus ir pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nustatytą teisę iš gautų pajamų išskaičiuotų (mokėtina) pajamų mokesčio dalimi (iki 2 procentų) paremti pasirinktą subjektą, kuris turi teisę gauti paramą. Populiariai tai vadinami 2 proc., – paramos teikimo būdas, nereikalaujantis iš gyventojo papildomų materialinių išlaidų.

„Už rinkliavas, jei jos teisėtai ir laisvanoriškai vykdomos, atsako mokyklos vadovas. Jis turi žinoti, kas vyksta mokykloje, įteisinti tik tuos savivaldos institucijų priimtus nutarimus, kurie neprieštarauja teisės aktams. Jei vis dėl to nusprendžiama, kad būtinai reikia remti mokyklą, rėmimas turi būti laisvanoriškas, negali būti nustatyta, kiek minimaliai lėšų turi skirti fizinis asmuo. Ministerija yra gavusi minėtą skundą, bet tokio turinio prašymų nagrinėti neturi įgaliojimų. Pagal kompetenciją skundas persiųstas FNTT ir Kauno miesto merui“, – teigė A.Aldakauskas.

Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovcarenko nuotr.
Kauno Panemunės pradinė mokykla / E.Ovcarenko nuotr.

Fondo veikla netikrinta

FNTT Kauno apygardos valdyba patikino, jog minėtas skundas šiuo metu yra vertinamas ir analizuojamas. O štai STT informavo, jog gavusi skundą, kreipėsi į pareiškėją dėl informacijos patikslinimo, tačiau atsakymo nesulaukė.

„Informacijos apie šios ar kitos Kauno mokyklos ankstesnius tikrinimus dėl rinkliavų neturiu“, – patikino STT spaudos atstovė Renata Endružytė.

Balandžio 12 d. pranešimo dėl Kauno Panemunės pradinės mokyklos sulaukė ir VMI. Šiuo metu atsakingi specialistai nagrinėja ir vertina pranešime pateiktą informaciją.

„Anksčiau Kauno Panemunės pradinė mokykla Kauno apskrities VMI specialistų nebuvo tikrinama. Pastaraisiais metais kitos Kauno mokyklos taip pat nekontroliuotos. Mokyklai gali būti skiriama neatlygintina ir savanoriška labdara ir/ar parama. Gautą paramą iš tėvų ji privalo apskaityti ir kiekvienam išduoti pinigų sumokėjimo faktą patvirtinantį dokumentą.

Informacija apie gautą labdarą ar paramą ir jos panaudojimą turi būti pateikiama Valstybinei mokesčių inspekcijai pasibaigus metams, iki kitų metų gegužės 15 dienos. Nuslėpus informaciją apie pinigus arba materialines vertybes, gautas kaip labdara ar parama, neapskaityta lėšų dalis yra apmokestinama pelno (pajamų) mokesčiu, nepaisant labdaros ar paramos gavėjo statuso“, – paaiškino Ligita Brazlauskienė, Kauno apskrities VMI Kontrolės departamento direktorė.

Pasak jos, Kauno Panemunės pradinės mokyklos fondo veikla nebuvo tikrinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius