Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunui drąsos netrūksta: laikinojoje sostinėje jau veikia 11 išmaniųjų klasių

Rugpjūčio 30 d. rytą susirinkę į mokyklą būsimieji Kauno Žaliakalnio progimnazijos šeštokai neliūdėjo, jog vieną iš dviejų paskutiniųjų savo atostogų dienų tenka leisti mokyklos suole. Jiems leista susipažinti su pačiomis naujausiomis išmaniosiomis technologijomis – šioje mokymosi įstaigoje įrengta „Šiuolaikinės mokymo(si) aplinkos“ klasė. Šioje srityje Kaunas užima lyderių poziciją Lietuvoje.
Naujai įrengta klasė
Naujai įrengta klasė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ši klasė yra sukurta kaip modelis kitoms Lietuvos mokykloms, norinčioms įtraukti šiuolaikines technologijas į vaikų ugdymą. Naujausiais edukacijos metodais nuo šio rugsėjo džiaugsis keli tūkstančiai Kauno vaikų – 10 skirtingų miesto mokyklų įrengtos naujos „Šiuolaikinės mokymo(si) aplinkos“ klasės. Viena iš tų laimingųjų mokyklų – Žaliakalnio progimnazija.

„Šiuolaikinės mokymo(si) aplinkos“ klasės paketą sudaro išmanioji lenta, 30 planšetinių „Hewlett-Packard“ (HP) kompiuterių, HP wifi tinklo įranga, ir HP stacionarus kompiuteris mokytojui su klasės valdymo programine įranga, „Microsoft“ programinė įranga, „TAMO grupės“ elektroninis mokymo(si) turinys ir e.dienynas bei visa tai apjungiantis spartus belaidis „Teo“ internetas.

„Jau ir anksčiau Lietuvos mokyklose buvo diegiamos įvairios išmaniosios technologijos, tačiau dažniausiai buvo įsigyjama tik technika, pvz., išmani lenta. Šis projektas išskirtinis. Kauno Žaliakalnio progimnazija, kaip ir kitos devynios Kauno mokyklos, gauna visą paketą: įrangą, turinį, ryšį ir priežiūrą“, – patikino „Teo“ spaudos atstovas Audrius Stasiulaitis.

Kaunas tampa tikrų tikriausiu išmaniųjų klasių miestu. Laikinojoje sostinėje tai – vienuoliktoji „Šiuolaikinės mokymo(si) aplinkos“ klasė, kurioje karčią mokslo šaknį moderniai ir šiuolaikiškai krims 5-6 kl. mokiniai. Paruoštos ir programos pradinukams: 2-4 kl. moksleiviams.

Pirmoji tokia klasė, ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje, prieš beveik metus atidaryta Milikonių pagrindinėje mokykloje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naujai įrengta klasė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naujai įrengta klasė

„Ši planšetinių kompiuterių klasė įpareigos mokytojus labiau pasitempti. Tėveliai sutaupys – nebereikės pirkti pratybų. Tai jiems – lyg parama. Pratybos bus elektroninės“, – naujovėmis džiaugėsi Žaliakalnio progimnazijos direktorius Ričardas Janauskas.

Pasak Kauno miesto mero patarėjo švietimo ir sveikatos apsaugos klausimais Dainiaus Pavalkio, tokios klasės turėtų būti kiekvienoje Kauno mokykloje, bent jau progimnazijoje, nes ateityje visi programavimo, logistikos, dizaino reikalai bus sprendžiami technologijų pagalba.

Tėveliai sutaupys – nebereikės pirkti pratybų. Tai jiems – lyg parama. Pratybos bus elektroninės.

„Tikimės, jog Kaunas turės ir bent vieną stiprų, į pasaulio geriausiųjų 500-tuką patenkantį, universitetą. Tuomet šie "išmanūs" mokiniai galėtų jame mokytis“, – vylėsi D.Pavalkis.

Kadangi pirmoji tokia klasė prieš metus jau buvo atidaryta Milikonių pagrindinėje mokykloje, šiandien jau žinoma naujovių įtaka mokslui. Paaiškėjo, jog mokinių mokymosi pusmečio rezultatai pagerėjo. Lietuvių kalbos žinios pagerėjo 8 proc., gamtos mokslų ir pažinimo – 10 proc., matematikos – 2 proc. Išaugo ir mokytojų motyvacija, o ją išaugino interaktyvumas. Tad tyrimai rodo, kad naujausiais edukacijos metodais ir technologijomis paremtose klasėse moksleiviai geriau atskleidžia individualius gebėjimus ir pasiekia aukštesnių rezultatų.

Kaip tikino „Teo“ ir „Omnitel“ Technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius, išklausius Milikonių pagrindinės mokyklos administracijos pastabas, Žaliakalnio progimnazijai buvo pateiktas patobulintas turinys bei techniniai parametrai.

„Tai ne geležiukų krūva, padėta klasėje. "Teo" užtikrins jų nuolatinį veikimą. Šiemet paruošėme ir pradininkų mokslo medžiagą. Išmaniosios planšetės įneša į mokymo procesą žaidimų elementų, tad vaikai greičiau mokosi, lengviau įsisavina medžiagą. Mokytojai gali parodyti vaikams, kas interneto erdvėje yra gerai, o kas blogai“, – teigė A.Šemeškevičius.

Rugpjūčio 31 d. tokia išmani klasė duris atvers Šilutėje. Klaipėdoje ji veikia nuo metų pradžios. Tad iš viso „Šiuolaikinės mokymo(si) aplinkos“ klasių nuo rugsėjo 1 d. Lietuvoje veiks trylika.

Pasak „TAMO grupės“ E.mokyklos ugdymo turinio vadovės Jūratės Mikulevičiūtės, mokydamiesi su planšetėmis, mokiniai prašo namų darbų patys, noriai juos daro, nepaleidžia mokytojų po pamokų.

Elektroninių pratybų turinys – lietuvių kūrėjų autorinis darbas. Užduotys – iliustruotos, įtraukiančios. Veikia net interaktyvi pasiekimų lenta, kuri skatina vaikus siekti rezultatų. Mokytojams sistema pateikia mokinių darbų rezultatų apibendrinimus, analizes.

Projekto autorių teigimu, rašymas rankomis neišnyks – rašyti bus galima ir planšečių ekranuose. Tiesiog tai leis pataupyti vaikų sveikatą, tausos medžius – reiks kuprinėse nešiotis mažiau pratybų ir sąsiuvinių.

„Kuo modernesnes mokymo priemones suteiksime vaikams šiandien, tuo ateityje jiems bus lengviau. Jau dabar „Office“ išmanymas yra antras pagal populiarumą reikalavimas darbo skelbimuose. Tyrimų duomenimis, leidžiant klasėje naudoti planšetinius kompiuterius su skaitmeniniais pieštukais, vaikai net 56 proc. dažniau piešia diagramas, įvairius simbolius, o tai padeda jiems pagerinti mokymosi rezultatus net iki 40 procentų“, – sako „Microsoft Lietuva“ atstovė Ingridą Stankevičienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naujai įrengta klasė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naujai įrengta klasė

Vienos išmaniosios klasės išlaikymas Kauno miesto savivaldybei kas mėnesį atsieina apie 1 000 eurų. Visoms dešimt klasių išlaikyti iš miesto biudžeto vieniems metams skirta 130 000 eurų. Įsipareigota trims metams.

„Įdomiau taip mokytis. Bet ir sunkiau. Sąsiuvinyje rašyti paprasčiau“, – spręsdama užduotį planšetėje, prisipažino viena iš Žaliakalnio progimnazijos būsimų 6 klasės moksleivių.

Netrukus ji džiaugėsi pasiekimų lentoje įsiveržusi į priekį.

Naujos „Šiuolaikinės mokymo(si) aplinkos“ klasės 5-6 klasių moksleiviams šiemet įdiegtos Kauno Kazio Griniaus, Vinco Kudirkos, Tado Ivanausko, Žaliakalnio, Kauno technologijos universiteto Vaižganto, Jurgio Dobkevičiaus ir Simono Daukanto progimnazijose, Juozo Urbšio katalikiškoje vidurinėje mokykloje, Kauno humanitarinė pagrindinėje mokykloje bei Jono ir Petro Vileišių mokykloje-daugiafunkciniame centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius