2018 11 12 /07:39

Kelios šalies mokyklos pradeda neterminuotą streiką

Kelios šalies mokyklos pirmadienį pradeda neterminuotą streiką, protestuodamos prieš įvestą etatinį mokytojų apmokėjimą. Streiką organizuojanti profsąjunga pirmadienį pranešė, kad streikuoti turėtų šešių įstaigų pedagogai – Vilniaus Žemynos progimnazijos, Klaipėdos lopšelio-darželio „Želmenėlis“, Panevėžio rajono Velžio, Kalvarijos ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijų bei Kuršėnų Pavenčių mokyklos-daugiafunkcio centro mokytojai.
Mokiniai pamokoje
Mokiniai pamokoje / 123RF.com nuotr.

Vėliau šią savaitę prie streiko jungsis daugiau ugdymo įstaigų - iš viso, kaip nurodo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, prie streiko šią ir kitą savaitę jungsis apie 80 ugdymo įstaigų.

Iš viso Lietuvoje yra daugiau nei 2000 ugdymo įstaigų.

Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovai teigia, kad dėl dabartinių švietimo problemų ministrė Jurgita Petrauskienė turėtų prisiimti atsakomybę.

Pagrindinis protestuosiančiųjų reikalavimas – keisti etatinio apmokėjimo sistemą. Pasak profsąjungos pirmininko pavaduotojos Erikos Leiputės-Stundžienės, dabar mokytojų darbas skaičiuojamas minutėmis.

„Atsitinka taip, kad per mokinių atostogas mokytojai kaip ir nebeturėtų atlikti darbų, kurie jiems buvo privalomi praėjusiais metais, netgi jiems nebemokama už sąsiuvinių taisymą, už pasiruošimą pamokoms“, – sakė viena iš streiko organizatorių.

Vis dėlto, pasak E.Leiputės-Stundžienės, streikuosiantys mokytojai nėra nusiteikę prieš etatinį apmokėjimą, tačiau jis turi būti aiškiai reglamentuotas.

„Turi būti ne daugiau 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta pasiruošimui, sąsiuvinių taisymui tėvų informavimui ir t.t.“, – BNS teigė ji.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, po įvykdytos mokytojų apmokėjimo reformos, jų algos augo beveik visoje Lietuvoje.

„Dauguma mokyklų susitvarkė darbo apmokėjimo sistemas, su mokytojais pasirašė sutartis. Kaip rodo atlyginimų analizė, vidutinis mokytojų atlyginimas augo visose savivaldybėse, vidutiniškai Lietuvoje 14 procentų“, – BNS teigė švietimo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Ministerijos atstovai žada lankytis streikuojančiose mokyklose ir kalbėtis su pedagogais. Tokiu būdu bus bandoma išsiaiškinti padėtį dėl etatinio apmokėjimo, krūvių paskirstymo, atlyginimų skaičiavimo ir kitų problemų, kylančių ugdymo proceso metu.

Streiką organizuojančios profsąjungos atstovai žada baigti streikuoti tik tada, kai bus rastas susitarimas ir pasirašyti dokumentai.

Premjeras Saulius Skvernelis tvirtino nematantis pagrindo pedagogų streikui. Anot jo, vidutinio mokytojų atlyginimo augimas įvedus etatinį apmokėjimą yra „pakankamai solidus“.

Rugsėjį pradėjo galioti naujas mokytojų darbo apmokėjimo modelis. Pamokinį mokytojų apmokėjimą pakeitė valandinis apmokėjimas – mokytojo etatą sudaro 1512 valandų per metus. Jo darbo laikas skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, t.y. pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius