Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokį anglų kalbos egzaminą pasirinkti ir kaip jam pasiruošti?

Anglų kalbos valstybiniam brandos egzaminui šiais metais užsiregistravo 64 proc. abiturientų (20 868 iš 32 572) – tai populiariausias užsienio kalbų egzaminas. Tinkamai mokėdami anglų kalbą abiturientai lengvai įstoja į užsienio ar Lietuvos universitetus, kuriuose paskaitos vyksta anglų kalba, ar susiranda darbą, kuriame reikalaujama šios kalbos.
Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Abiturientai laiko egzaminą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasiteiravome Nacionalinio egzaminų centro (NEC), Britų Tarybos Lietuvoje, administruojančios anglų kalbos IELTS egzaminą, ir anglų kalbos mokyklos „Intellectus“ apie moksleivių pasiruošimą bei žinių lygį, reikalingą išlaikyti egzaminus, o taip pat jų rezultatus.

Anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą (VBE) sudaro B1 ir B2 lygio užduotys – atitinkamai 40 ir 60 procentų. Kad egzaminas būtų išlaikytas, iki šių metų užteko gauti 16 proc. užduoties taškų iš 100. Ši egzamino išlaikymo riba buvo prilyginta B1 kalbos mokėjimo lygiui.

Nuo kitų metų keičiasi taškų skaičius B1 lygiui

„Šiuo metu NEC Švietimo ir mokslo ministerijai pateikė siūlymą, kad nuo 2018 m. egzamino išlaikymo riba nesikeistų – liktų 16 proc. užduoties taškų, bet B1 kalbos mokėjimo lygis būtų priskiriamas nuo 30 taškų. Tokią rekomendaciją centrui pateikė Europos modernių kalbų centro (ECML) ekspertai iš Graco, Austrijos. Egzamino šimtabalė skalė nėra konvertuojama į dešimtbalę skalę“, – aiškina dr. Asta Ranonytė, NEC Egzaminų skyriaus vedėja.

Šiemet 98,51 proc. abiturientų, laikiusių anglų kalbos brandos egzaminą, jį išlaikė, o 1,49 proc. – ne. Nuo 2013 m. išlaikiusiųjų procentas kasmet yra panašus, nors, pavyzdžiui, 2015 m. neišlaikė tik 0,27 proc. Šiemet aukščiausius įvertinimus (93–100 taškų) gavo 4,37 proc. abiturientų, o daugiau nei pusę abiturientų surinko 41–77 taškus.

Pasak dr. A.Ranonytės, užsienio kalbos valstybinių brandos egzaminų užduotys yra rengiamos pagal 2014 m. švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtintą egzamino programą. Svarbiausi šios egzamino programos nauji akcentai, palyginti su ankstesnių metų užduotimis, – egzamino programa orientuota į B1 ir B2 kalbos mokėjimo lygius pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis (BEKM). Kitas labai svarbus akcentas: jau dvejus metus egzaminas buvo sudarytas iš keturių dalių – kalbėjimo, klausymo, skaitymo, rašymo. Tokiu būdu yra tikrinamos visos keturios kalbinės kompetencijos. Kalbėjimo dalis į egzaminą įtraukta siekiant, kad egzamino struktūra atitiktų BEKM reikalavimus.

Turi užsienio kalbos sertifikatą – egzamino nelaikai

Šiemet 98,51 proc. abiturientų, laikiusių anglų kalbos brandos egzaminą, jį išlaikė, o 1,49 proc. – ne.

Vadovaujantis Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašu, mokinys, pasirinkęs laikyti užsienio kalbos egzaminą ir mokyklos direktoriui pateikęs prašymą bei tarptautinio užsienio kalbos egzamino (TUKE) išlaikymo dokumentą ar sertifikatą atitinkamu lygiu, yra atleidžiamas nuo atitinkamos užsienio kalbos valstybinio brandos egzamino.

„NEC neturi galimybės detaliai susipažinti su IELTS ar TOEFL egzamino struktūra ir turiniu, nes dalis informacijos apie šiuos egzaminus yra konfidenciali. Iš esmės egzamino struktūra yra panaši, valstybiniame brandos egzamine nėra kalbos vartojimo (Use of English) dalies, VBE vertinimo skalė – nuo 16 iki 100 balų“, – teigia dr. A.Ranonytė.

NEC duomenimis, 2017 m. 123 abiturientai, pateikę IELTS, TOEFL ir kitų testų rezultatus, nelaikė anglų kalbos valstybinio egzamino, 2016 m. – 135, o 2015 m. – 219.

Lietuvių geriausi – skaitymo ir klausymo įvertinimai

Pasak Britų tarybos, 2014–2016 m. tarptautinį anglų kalbos testą IELTS Lietuvoje kasmet laikė beveik tiek pat žmonių. Daugiausiai laikančiųjų – iki 30 metų. Intensyviausiai egzaminų sesijos vyksta gruodį–liepą. IELTS įvertinimo sistema sukurta taip, kad galima būtų įvertinti bet kokį anglų kalbos žinių lygį. Vertinimo skalė yra nuo 0 iki 9. Vertinama kiekviena testo dalis: kalbėjimas, klausymas, skaitymas ir rašymas, o vėliau išvedamas vidurkis. IELTS skiria ypatingą dėmesį užduotims rengti. Šis procesas susideda iš 6 stadijų ir trunka keletą metų, ir tik patikrintos užduotys pateikiamos laikantiesiems.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Egzaminas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Egzaminas

„Išsamios analizės apie Lietuvoje laikiusiųjų rezultatų įvertinimus neturime, bet 2017 m. kelių sesijų vidurkis yra sąlyginai aukštas, apie 6,5–7 balo. Tai rodo tikrai aukštą anglų kalbos žinių lygį. Priklausomai nuo to, koks yra egzamino laikymo tikslas, laikantysis gali būti surinkęs jam reikiamą balų skaičių arba ne. Įvertinimas nėra konstatavimas, kad asmuo moka anglų kalbą, o daugiau parodymas, koks šiuo metu yra jo žinių lygis“, – sako Ieva Bluvštein, Britų tarybos Lietuvoje IELTS egzaminų vadovė.

Pasak jos, Lietuvoje laikantieji gauna aukščiausius įvertinimus iš klausymo ir skaitymo dalių – vidutiniškai po 7,2 balo, šiek tiek prasčiau kalbėjimo – 6,5 balo, o sudėtingiausia būna rašto užduotis – 6 balai.

Kalbos sertifikatas ir mokslui, ir darbui

Abiturientai vis dažniau renkasi galimybę išlaikyti IELTS egzaminą ir vėliau koncentruotis į kitus – ne anglų kalbos valstybinius brandos egzaminus, – sako Iieva Bluvštein.

Laikantys IELTS egzaminą pagrindine priežastimi dažniausiai nurodo aukštojo mokslo studijas arba kitų studijų pakopų tęsimą užsienyje. Priežastys būna ir kitos: įsidarbinimas užsienyje, gydytojo ar med. seselės registracija, asmeninės priežastys ir pan. Pavyzdžiui, Lietuvoje IELTS rezultatai yra pripažįstami ir įskaitomi vietoj anglų kalbos valstybinio brandos egzamino.

„Abiturientai vis dažniau renkasi galimybę išlaikyti IELTS egzaminą ir vėliau koncentruotis į kitus – ne anglų kalbos valstybinius brandos egzaminus. Dalis abiturientų laiko abu – IELTS ir valstybinį brandos – egzaminus, taip užsitikrindami galimybę stoti į užsienio ar Lietuvos universitetus po kelerių metų“, – sako I.Bluvštein.

Pasak IELTS egzaminų vadovės, kaip ir visiems egzaminams, šiam reikia pradėti ruoštis iš anksto. Pirmiausia laikantysis turėtų bent preliminariai žinoti, kokio įvertinimo jam reikia savo tikslui pasiekti, pvz., stojant į tam tikrą aukštojo mokslo instituciją reikalaujamas IELTS įvertinimas yra ne mažesnis nei 6,5 balo. Vadinasi asmuo turėtų pamėginti įsivertinti savo gebėjimus ir atitinkamai pasirinkti mokymosi terminą bei priemones.

„Visiems užsiregistravusiems klientams suteikiame galimybę nemokamai naudotis internete prieinama mokymosi medžiaga „Road to IELTS“ – suteikiama 30 nemokamų valandų ruoštis testui. Rekomenduojame visiems klientams prieš egzaminą susipažinti su testo dalimis, jų trukme bei pavyzdinėmis užduotimis“, – aiškina I.Bluvštein.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko egzaminą

4 egzaminuotojai tikrina kandidato žinias

Britų tarybos atstovė paneigė sklandantį mitą, kad IELTS geresni įvertinimai gaunami laikant testą užsienyje. Kiekvieno laikančiojo užduotis tikrina daugybė asmenų. Klausymą ir skaitymą – 2 asmenys, kalbėjimą ir rašymą – 4 skirtingi egzaminuotojai.

Jei po patikrinimo kiekvienos dalies rezultatai skiriasi vienu ar daugiau balų, tuomet darbą tikrina naujas egzaminuotojas. Pvz., kalbėjimo įrašą išklauso ir įvertina egzaminuotojas, kuris nedalyvavo teste. Egzaminuotojų įvertinimai yra siunčiami ir iš naujo vertinami vyr. egzaminuotojo Jungtinėje Karalystėje. Ši procedūra vyksta bent kartą per metus, o esant tam tikroms aplinkybėms ir dažniau – tai padeda užtikrini jų kvalifikaciją.

Kas dvejus metus visi egzaminuotojai laiko testus – iš naujo turi gauti leidimą tęsti šią veiklą.

Egzaminų panašumai ir skirtumai

Jei abiturientas nesiruošia šiais ar kitais mokslo metais stoti į užsienio universitetą, jam IELTS sertifikatas nebūtinas, – teigia Andrius Ingelevič.

„Anglų valstybinis brandos ir IELTS egzaminai panašūs struktūra, bet skiriasi sudėtingumu. IELTS testuoja žinias iki C2, o valstybinio egzamino užduotys – B1 ir B2 lygio. Mokymo programose numatyta, kad mokyklą baigęs mokinys turi mokėti kalbą B2 lygiu. Žinoma, kai kuriose valstybinėse mokyklose mokytojai pradeda dėstyti ir C1 lygio medžiagą“, – aiškina Andrius Ingelevič, anglų kalbos mokyklos „Intellectus“ vadovas.

Anot jo, akademinio IELTS, kuris reikalingas stojant į aukštąsias užsienio mokyklas, ir valstybinio brandos egzamino temos skiriasi. Pirmajame dominuoja akademinė kalba, tad norint jį sėkmingai išlaikyti reikia papildomai pasipraktikuoti. O bendrinis IELTS egzaminas panašesnis į valstybinį. Jo sertifikato dažniausiai reikalauja užsienio darbdaviai, bet stojimui į universitetus – netinkamas, todėl norinčiųjų jam pasiruošti į anglų kalbos mokyklą kreipiasi nedaug.

Kurį egzaminą laikyti?

Reiktų pasidomėti aukštojoje mokslo įstaigoje, į kurią norima įstoti, kokio egzamino ir balo reikalaujama. Jeigu abiturientas ketina studijuoti užsienyje, tuomet reikėtų rinktis akademinį IELTS, jeigu Lietuvoje – tuomet valstybinį. IELTS egzamino rezultatai galioja visame pasaulyje dvejus metus, o valstybinio – visą gyvenimą. JAV universitetai reikalauja TOEFL egzamino sertifikato.

„Jei abiturientas nesiruošia šiais ar kitais mokslo metais stoti į užsienio universitetą, jam IELTS sertifikatas nebūtinas. Atvirkščiai, labiau apsimoka turėti visą gyvenimą galiojantį valstybinio brandos egzamino įvertinimą. Dar svarbu paminėti, kad laikiusius IELTS atleidžia nuo brandos egzamino. Galima laikyti abu egzaminus – niekada „neprašausite“, – teigia A.Ingelevič.

Akademiniam IELTS ar TOEFL egzaminams moksleiviai neruošiami bendrojo lavinimo mokykloje. Jiems išlaikyti reikalingas platus akademinis žodynas, tekstų rašymo patirtis.

Kiek mokytis, kad pasiruoštum?

Pasiruošimo egzaminui trukmė priklauso nuo mokinio turimų kalbos žinių, gebėjimų ir kokio balo siekiama. Norint IELTS egzamine gauti 6,5 balo arba brandos egzamine gauti aukščiausius taškus, žinios turėtų siekti B2 lygį.

„Jei mokinio lygis nesiekia reikiamo, rekomenduojame lankyti bendrinės kalbos kursus ir pasiekti B2 lygį. Ir tik tuomet, jau pasiekus bendrinį lygį, pradėti ruoštis akademiniam IELTS, TOEFL, valstybiniam egzaminui bei atlikti egzamino užduotis su patyrusiu mokytoju, lavinti akademinį žodyną. Turint tam tikrą žinių lygį gali užtekti vos kelių mėnesių pasiruošti egzaminui grupiniuose neintensyviuose paruošiamuosiuose kursuose. Tiems, kurie turi ribotą laiką ir nori pasiekti itin aukšto vertinimo (7 ir daugiau balų), rekomenduojame individualias pamokas. Prieš pradedant lankyti kursus mokinių visuomet prašome išsiaiškinti, kokio balo reikalauja mokymo įstaiga, ir tik tuomet parenkame atitinkamą programą, kuri leidžia pasiekti trokštamą rezultatą“, – pataria A.Ingelevič.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius