-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU studentai jaučiasi prievartaujami: neužpildysi anketos, nepamatysi pažymio

KTU akademinėje sistemoje 2016 m. pavasario semestro metu atsirado naujovė – modulio kokybės vertinimas. Studentas, norėdamas pamatyti savo dalyko egzamino įvertinimą, kai tik jis yra dėstytojo įvedamas į sistemą, turi užpildyti specialią anketą. Jei atsiliepimo nepateikia, egzamino įvertinimą pamato tik po 5 dienų. Tokia naujovė supykdė dalį studentų: jie paruošė peticiją.
Kauno technologijos universitetas
Kauno technologijos universitetas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prašo grąžinti pažymių knygeles

„Niekam nesvarbu, kad mums būtina žinoti rezultatus nuo jų įrašymo akimirkos. Kai kurie studentai netgi rengia peticiją, jog grąžintų pažymių knygeles dėl tokių KTU prievartavimų“, – teigė į 15min redakciją besikreipęs KTU bendruomenės narys Dainius.

Valdo Ruzgio nuotr./KTU vyko Karjeros dienos
Valdo Ruzgio nuotr./KTU

Pasak jo, apie tokią naujovę studijų sutartyje net neužsimenama. O labiausiai apmaudu tai, kad ji atsirado artėjant egzaminų sesijai.

„Nebuvo galima spėti net sureaguoti. Įdomu, ką apie tai galvoja patys šios nelabai protingos idėjos autoriai?“, – teiravosi Dainius.

Sekė užsienio pavyzdžiu

KTU Studijų kokybės ir plėtros departamento direktorė dr. Jurgita Vizgirdaitė patikino, jog modulio kokybės vertinimas yra svarbus daugeliui: pirmiausiai dėstytojui – pasitikrinti savo veiklos kokybę. Tuomet studijų programos vadovui, kuriam yra svarbi studijų programos kokybė.

Atvykstantys tarptautiniai studijų programų vertintojai KTU vadovybės taip pat nuolat klausia apie studentų nuomonę. Studentų apklausų duomenys yra naudojami ir dėstytojų atestacijos metu.

„Esminė problema yra nepakankamas studentų aktyvumas pildant apklausas. Dėl to bandėme sekti užsienio universitetų pavyzdžiais. Šveicarijos universitetuose studentai privalo užpildyti apklausas, kad pamatytų savo įvertinimus. Estijos universitetuose studentas neturi galimybės registruotis sekančio semestro dalykams kol neužpildytos apklausos“, – paaiškino J.Vizgirdaitė.

Studentai žinojo apie apklausą

Anot KTU atstovės, studentai dėl šios vertinimo anketos buvo ne tik perspėti, bet patys dalyvavo idėjų generavime, atnaujinant apklausų turinį ir formą. Kartu su studentais buvo aptartas kiekvienas apklausos klausimas ir apklausų pildymo formatas. Apklausa buvo pristatyta fakultetuose.

Be to, studijų sutartyje studentas įsipareigoja dalyvauti universiteto organizuojamose studentų apklausose, kurių metu renkama informacija apie studento studijuojamos programos ar atskirų modulių įgyvendinimo ir studijų proceso organizavimo kokybę.

KTU atstovė pabrėžė, jog neigiamus įvertinimus studentas pamato iš karto, nepriklausomai nuo anketos pildymo.

Neigiamus įvertinimus studentas pamato iš karto, nepriklausomai nuo anketos pildymo.

Paklausta, ar KTU administracija sulaukė pasipriešinimo bei skundų dėl šios naujovės, J.Vizgirdaitė patikino, jog ne. Keli pastebėjimai bei nepasitenkinimas buvo išsakyti tik žodžiu.

„Žinome ir problemas, kurios kyla dėl naujo apklausų pildymo formato – pvz.: studentai pildo ne dėl nuomonės išreiškimo, o tam, kad greičiau pamatytų įvertinimus. Tad analizuodami duomenis, neįtrauksime ryškių nuokrypių nuo vidurkio“, – prasitarė ji.

Studentų atstovybė palaiko naujovę

Nuomonę šiuo klausimu išsakė ir KTU Studentų atstovybės prezidentas Tautvydas Šimanauskas. Jo teigimu, KTU Studentų atstovybė palaiko universiteto iniciatyvą, skatinti modulių vertinimo anketų pildymą naudojant 5 dienų sistemą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno technologijos universitetas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno technologijos universitetas

„Modulių vertinimo anketos yra svarbi KTU vidinės kokybės užtikrinimo sistemos dalis, kuri leidžia efektyviai tobulinti studijų programas bei taisyti jų trūkumus, remiantis išsakytais studentų komentarais. Ilgą laiką atstovybė kartu su universitetu dirbo vardan to, kad būtų galima užtikrinti didelį respondentų, užpildžiusių anketas, skaičių. Šiai dienai, įvedus naują pildymo sistemą, pavyko pasiekti maksimalių rezultatų“, – patikino T.Šimanauskas.

Jis pabrėžė, jog anketų pildymas nėra privalomas. Tačiau tokiu atveju studentas įvertinimą pamatys tik praėjus 5 dienoms po egzamino. Taip pat galima atidėti anketos pildymą vėlesniam laikui. Taigi išlieka pasirinkimo laisvė.

Reikia jausti atsakomybę

Pasak T.Šimanausko, studentas turėtų suprasti, kokį svarbų vaidmenį jis atlieka studijų programos gerinimo procese ir jausti atsakomybę, prisidedant prie studijų kokybės tobulinimo. Juk remiantis studentų komentarais, išsakytais modulių vertinimo anketose, yra efektyviai tobulinamos studijų programos bei jas sudarantys moduliai.

Kiekvienas turėtų suprasti, kad pildyti anketą ir užtrukti 5 minutes, vardan geresnės studijų kokybės, – tikrai verta. Taip siekiama sudaryti sąlygas studentams išsakyti savo nuomonę.

„Kiekvienas turėtų suprasti, kad pildyti anketą ir užtrukti 5 minutes, vardan geresnės studijų kokybės, – tikrai verta. Taip siekiama sudaryti sąlygas studentams išsakyti savo nuomonę, kuri dažnai gali būti nutylėta, ir tokiu būdu būtų pažeidžiami studento interesai į teisę gauti kokybišką išsilavinimą“, – paaiškino KTU studentų atstovybės prezidentas.

Jis apgailestavo, jog atsakingas požiūris į aukštojo mokslo pažangą studentų tarpe dar nėra galutinai susiformavęs. Reikia įdėti daug pastangų, stiprinant studentų savimonę apie jų indėlį dėl studijų kokybės.

„Suprantame, kad pokyčiai dažnai gali gąsdinti ir sukelti nepasitenkinamą, tačiau tik keisdamiesi ir mąstydami plačiau, galime kurti aplinką, kurioje būtų verta studijuoti“, – pabrėžė T.Šimanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius