-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LCC tarptautinis universitetas: kaip įveikti kultūrinius skirtumus?

Daugiau nei pusė Klaipėdoje veikiančio LCC tarptautinio universiteto personalo, dėstytojų bei studentų yra atvykę iš svetur, todėl kartais tenka susidurti su tokiais iššūkiais kaip kultūrinių skirtumų ir kalbos barjero paskatinti nesusipratimai bei pagal gimtąją kalbą besiformuojančios studentų grupės, skatinančios kai kurių mokinių atskirtį. Siekiant kurti kuo tvirtesnį ryšį tarp skirtingas kultūras atstovaujančių universiteto bendruomenės narių, skatinamas bendravimas ir bendradarbiavimas neformalioje aplinkoje.
LCC
LCC tarptautinis teatras / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šiuolaikiniame pasaulyje kultūrinė įvairovė yra svarbi ir edukaciniame kontekste – Harvardo edukacinės apžvalgos duomenimis, interakcija tarp skirtingų etninių ar kultūrinių grupių turi įtakos geresniems mokymosi rezultatams, didesniam studentų įsitraukimui ir motyvacijai. Visgi, pasak Klaipėdoje veikiančio LCC tarptautinio universiteto tarpkultūrinio ugdymo koordinatorės Judith Fast, kad kultūriniai skirtumai studentams nesukeltų sunkumų svarbu puoselėti tarpusavio santykius ir bendruomeniškumą.

LCC tarptautinio universiteto duomenimis, iš 75 universitete paskaitas vedančių dėstytojų, 72 proc. yra užsieniečiai. Taip pat įvairove pasižymi ir studentai, jie atstovauja net 57 šalis. Iš 781 šiemet universitete studijuojančių studentų, 80 proc. yra ne lietuviai. Taip pat, 80 proc. studentų ugdymo skyriaus darbuotojų, užtikrinančių holistinio išsilavinimo modelio įgyvendinimą bei teikiantys paramą ir pagalbą studentams akademinėje, psichologineje, dvasinėje bei socialinėje srityse, yra amerikiečiai.

LCC tarptautinio universiteto nuotr./LCC Tarptautinis universitetas
LCC tarptautinio universiteto nuotr./LCC Tarptautinis universitetas

LCC tarptautinio universiteto tarpkultūrinio ugdymo koordinatorė Judith Fast: „Nors oficiali universiteto kalba yra anglų, studentai yra linkę formuoti grupes pagal savo gimtąją kalbą – tai yra vienas pagrindinių iššūkių, kuriančių atskirtį. Taip pat susidurti tenka ir su nesusipratimais ar įžeidimais, kurie dažnai gimsta iš neteisingo interpretavimo, rėmimosi kultūriniais skirtumais ar nepavykus užsienio kalba tinkamai suformuluoti ką iš tiesų norima pasakyti“, – sako Judith Fast. – Kartais studentai atvyksta iš šalių, kuriose vyksta politiniai konfliktai, todėl mums labai svarbu sukurti saugią aplinką tokioms temoms ir išmokyti studentus įgūdžių nesutarimus ar nesusipratimus spręsti diplomatiškai.“

Lengvinti studentų integraciją padeda universiteto taikoma artes liberales filosofija. Toks studijų modelis leidžia universitete įgyti ne tik studijuojamo dalyko žinių, bet ir ugdyti bendruomeniškumo jausmą, gebėjimą mąstyti kritiškai bei lavinti tokius įgūdžius kaip veiksminga komunikacija ir konfliktų valdymas. Anot J. Fast, taip formuojamas platesnis požiūris, stiprinama komunikacija tarp skirtingų tautybių studentų bei dėstytojų.

„Tarpkultūrinį bendravimą ir bendradarbiavimą skatinti padeda neformalus bendravimas už universiteto ribų. Kviečiame studentus kartu dalyvauti renginiuose, taip pat prisidėti prie jų organizavimo. Tarkime, visai neseniai kvietėme juos dalyvauti kultūrinėje parodoje „Istorijų Galerija“. Tai lavina ne tik kūrybiškumą, bet taip pat skatina refleksiją, empatiją. Galimybę geriau pažinti vienas kitą suteikia ir gyvenimas kartu, bendrabučiuose kartu gyvenantys studentai dažnai užmezga ilgalaikes draugystes“, – sako tarpkultūrinio ugdymo koordinatorė.

J. Fast prideda, kad tarp dėstytojų ir studentų kultūrinius skirtumus įveikti ir ryšį kurti padeda asmeniškesnis santykis, kurio siekiama organizuojant paskaitas mažomis grupėmis – vienas dėstytojas paskaitą vienu metu veda iki 16 studentų grupei.

Apie LCC tarptautinį universitetą

LCC tarptautinis universitetas – 1991 m. Klaipėdoje Lietuvos, Kanados ir JAV fondų įkurtas privatus universitetas, grindžiamas Šiaurės Amerikos akademiniu modeliu bei artes liberales filosofija. Universiteto tikslas – būti pirmaujančiu artes liberales universitetu Europoje, garsėjančiu klestinčia akademine bendruomene, dvasiniu gyvybingumu ir įtaka pasauliui. Šiuo metu universitete studijuoja studentai iš 57 pasaulio šalių. Daugiau informacijos apie LCC tarptautinį universitetą lcc.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius