-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meras: siūlymas Klaipėdos universitetą paversti padaliniu yra uostamiesčio diskreditavimas

Naujausią „valstiečių“ siūlymą dėl universitetų optimizavimo plano, pagal kurį Klaipėdos universitetas praranda savarankiško universiteto statusą, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas vadina „Klaipėdos miesto ir regiono diskreditavimu“.
Vytautas Grubliauskas
Vytautas Grubliauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai ne tik miesto ir regiono diskreditavimas, bet ir akademinės bendruomenės nuvertinimas ir sumenkinimas, miesto stūmimas į akademinį užribį.

„Toks siūlymas į šiukšlių dėžę meta viską, kas buvo diskutuota bendruomenėje, sukurta darbo grupėje ir kas buvo išguldyta į Vyriausybės pateiktą projektą Seimui. Tai ne tik miesto ir regiono diskreditavimas, bet ir akademinės bendruomenės nuvertinimas ir sumenkinimas, miesto stūmimas į akademinį užribį. Šis siūlymas parodo, kaip Klaipėda ir Klaipėdos regionas yra vertinamas Vilniuje“, – savivaldybės pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos meras.

Jis penktadienį situaciją aptarė su Klaipėdos universiteto rektoriumi Eimučiu Juzeliūnu bei Klaipėdos universiteto tarybos pirmininku Arnoldu Šileika.

Anot E.Juzeliūno, Klaipėdos universiteto bendruomenė „vienareikšmiškai pasisako už savarankiško, jūrinės specializacijos universiteto vystymą“.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Vakarų laivų gamyklos“ direktorius Arnoldas Šileika
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Vakarų laivų gamyklos“ direktorius Arnoldas Šileika

Pagal Vyriausybės pateiktą nutarimo projektą, dėl universitetų tinklo pertvarkos Klaipėdos universitetas turėjo likti savarankiška aukštąja mokykla, joje būtų „prioritetiškai vystomos su jūrų sektoriumi susijusios mokslo ir studijų kryptys“.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai trečiadienį Seime registravo naują pasiūlymą dėl universitetų tinklo optimizavimo. Pagal jį, šalyje veiktų po klasikinį universitetą Vilniuje ir Kaune, taip pat šiuose miestuose galėtų veikti technologiniai, Sveikatos mokslų universitetai, Šiaulių ir Klaipėdos universitetai taptų padaliniais.

Šis siūlymas atitinka Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) planą jungtis su Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetais, taip pat Lietuvos sporto universitetu.

Seimas šiuo metu svarsto daug diskusijų keliantį universitetų tinklo pertvarkos planą. Palyginti su Vyriausybės pateiktu projektu, šis planas parlamente keičiamas, nors tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė tvirtina, kad „valstiečių“ pasiūlymai atitinka pirminį projektą.

Vyriausybės plane buvo konkrečiai nurodoma, kaip universitetai turėtų jungtis. Pagal jį, sostinėje turėjo veikti klasikinis Vilniaus universitetas ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas, o Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas. Taip pat Kaune turėjo likti vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų. Klaipėdoje turėjo veikti su jūrine specifika susijusias mokslo sritis vystantis universitetas, o Šiaulių universitetą siūloma jungti prie Vilniaus universiteto, padalinys vadintųsi Šiaulių akademija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius