-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 21 /18:07

Ministerija atliko Švietimo agentūros auditą: kartą neefektyviai naudotos lėšos ir pažeidimai iki įstaigos įkūrimo

Švietimo mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), atlikusi Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) auditą, skelbia esminių pažeidimų nenustačiusi, bet tokių esą rasta iki jos įsteigimo, o vienu atveju laikinai įstaigai vadovaujantis Vainas Brazdeikis, ministerijos žiniomis, neefektyviai naudojo lėšas.
Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija
Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Pripažinta, kad vienu atveju laikinai einantis pareigas NŠA vadovas neefektyviai panaudojo lėšas – šalių susitarimu nutraukęs darbo sutartį su darbuotoju ir išmokėjęs išeitinę išmoką po 15 kalendorinių dienų, sudarė naują darbo sutartį (nors ir dėl kitų žemesnių pareigų)“, – penktadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodo ŠMSM.

Taip pat ministerija teigia nustačiusi, kad viena iš reorganizuotų institucijų nesilaikė viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų nuostatų, kai toliau pirko degalus pasibaigus sutarties galiojimo terminui.

2019 metais tam išleisti apie 262,81 eurai.

NŠA, pasak ŠMSM, ateityje viešųjų pirkimų turėtų nebeorganizuoti.

Ministerija audito metu tikina nenustačiusi atvejų, kad NŠA nuo veiklos pradžios būtų sudariusi autorinių ar paslaugų sutarčių su savo darbuotojais. Bet tokių atvejų esą buvo iki agentūros įsteigimo.

„Paaiškėjo, kad buvo sudarytos sutartys su asmenimis iki agentūros įsteigimo, vėliau jie tapo agentūros darbuotojais“, – rašoma pranešime, kur priduriama, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius įpareigojo šias sutartis nutraukti.

Tokie atvejai, anot jo, negali būti toleruojami, ir vos jiems paaiškėjus, ministras žada imtis „atitinkamų sprendimų“.

Kitose srityse ŠMSM nurodo pažeidimų nenustačiusi. Pavyzdžiui, visi laikinai į darbą NŠA priimti asmenys, anot ministerijos, praėjo konkursų atrankas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./algirdas monkevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./algirdas monkevičius

„Nustatyta, kad į agentūrą konkurso būdu priimta 11 darbuotojų, kurie dirbo reorganizuotuose centruose. Nė vienas iš jų nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. nebuvo priimtas į darbą tomis pačiomis darbo sąlygomis. Dauguma jų priimti pagal terminuotas darbo sutartis vietoje neterminuotų į žemesnes pareigas“, – dėstoma pranešime.

Ministerija taip pat nurodo neturinti žinių apie netinkamą laikinai NŠA vadovaujančio V.Brazdeikio elgesį, mobingą įstaigoje. Vadovas neva tik kartą nusikeikė.

„Tyrimo dėl NŠA veiklos metu, bendraujant su NŠA darbuotojais, Darbo tarybos ir profsąjungos atstovais, rašytinių nusiskundimų dėl mobingo, netinkamo NŠA vadovo elgesio nebuvo pateikta ar gauta.

Nustatyta, kad laikinai šiuo metu pareigas einantis vadovas vieną kartą nenorminiu žodžiu išreiškė savo emociją, netaikydamas kam nors asmeniškai. Tą patvirtino visi tame pokalbyje dalyvavę apklaustieji“, – nurodo ŠMSM.

Nustatyta, kad laikinai šiuo metu pareigas einantis vadovas vieną kartą nenorminiu žodžiu išreiškė savo emociją.

Auditą NŠA, A.Monkevičiaus pavedimu, atliko ministerijos teisininkai, vidaus auditorius, darbuotojas, atsakingas už viešuosius pirkimus, ir personalo skyriaus specialistas. Jie, anot ŠMSM, pateikė įstaigai rekomendaciją dėl Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) reikalavimų įgyvendinimo ir paskyrė agentūroje duomenų apsaugos pareigūną.

Vertindamas audito rezultatus, ministras A.Monkevičius teigia NŠA laikinai vadovaujančiam V.Brazdeikiui pavedęs įgyvendinti rekomendacijas ir informuoti apie jų vykdymą.

Su juo 15min kol kas susisiekti nepavyko.

Problemas paviešinęs darbuotojas: pažeidimų nenorima matyti

Situaciją NŠA ministerija ėmėsi vertinti po šios įstaigos Projektų valdymo ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo Rimo Stankevičiaus skundo.

Pats R.Stankevičius sako, kad šios išvados yra „vadovėlinis pavyzdys, kaip reikia viską numarinti, kad niekas už nieką neatsakytų“.

„Pažeidimų nerasta, viešųjų pirkimų įstatymų nepažeidė, visi viską darė, pinigus pervedinėjo – dokumentų nėra, nieko nėra“, – BNS sakė jis.

Pasak darbuotojo, nors komisija ir nustatė pažeidimų perkant kurą be sutarčių, nuo sausio 1-osios NŠA vėl tai daro, tačiau komisija to nevertino.

„Žmonės, kurie vizavo, mokėjo pinigus ir visa kita – jie nekalti, nes jų net ir netyrė. Direktorius turėjo imtis veiksmų gavęs pranešimą apie pažeidimą – šito fakto komisija išvis netyrė, nors jis minimas visuose mano skunduose. Belieka atsistoti, sudėti visus dokumentus ir visuomenei pakomentuoti, kiek ministerija efektyviai dirba ir kiek efektyviai savo žmonių juodus darbus slepia“, – piktinosi jis.

Jis sako turintis elektroninius laiškus, kur ministerijos kanclerio pavedimu per kitą darbuotoją jam pateikiami nurodymai, kaip vykdyti viešuosius pirkimus, o laikinasis NŠA direktorius pirkimus vykdo be sutarčių.

„Bet po to pasakoma, kad yra viskas gerai. Tai viskas aišku, kad ministerija visiškai nenori to įvykio tirti, nes pinigai buvo pervesti tai įstaigai, kurią nurodė ministerija“, – išvadas kritikavo agentūros specialistas.

„Čia buvo bandoma pridengti ministro darbus paskiriant nekompetetingą vadovą ir nepasakyti, kad aš suklydau ir reikia kažką keisti. Lengviausia pasakyti, kad nieko neįvyko“, – tikino jis.

NŠA pernai rugsėjį įsteigta sujungus šešias ministerijai pavaldžias įstaigas: Ugdymo plėtotės, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos, Švietimo aprūpinimo, Nacionalinį egzaminų, Švietimo informacinių technologijų centrus ir Nacionalinę mokyklų vertinimo agentūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius