Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minske buvo trumpam sulaikyti keturi Vilniuje veikiančio baltarusių universiteto studentai

Minske pirmadienį buvo trumpam sulaikyti Baltarusijos parlamento rinkimus stebėję keturi Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto studentai, viena absolventė ir viena dėstytoja, pranešė universitetas.
Minskas
Minskas / „Scanpix“ nuotr.

„Buvo sulaikyti keturi studentai, viena absolventė ir viena mūsų dėstytoja. Jie buvo paleisti po kelių valandų nepateikus kaltinimų“, – BNS sakė universiteto prorektorius Darius Udrys.

Pasak jo, visi jie buvo sulaikyti viename iš Minsko viešbučių, kai aptarinėjo rinkimų stebėsenos rezultatus.

Tarp sulaikytųjų buvo universiteto dėstytoja Tatjana Chulickaja, kuri sekmadienį paskelbtame interviu BNS pareiškė, kad Baltarusijoje tikrų rinkimų nebuvo jau 17 metų, ir nematyti jokių ženklų, kad dabartinė Baltarusijos administracija ketintų žengti žingsnių demokratijos link.

Universiteto rektorius Anatolijus Michailovas pareiškė, kad jam apmaudu dėl sulaikymų.

„Mums apmaudu dėl šių jaunų žmonių sulaikymo be jokios aiškios priežasties išskyrus tai, kad jie atliko tai, ką būdami piliečiai turi teisę ir pareigą atlikti“, – pranešime spaudai cituojamas EHU rektorius A.Michailovas.

Universiteto pranešime spaudai nurodoma, kad sulaikyti buvo EHU studentai Marija Sliaptsova, Ales Herasimenka, Tamara Lutskaya ir Alena Zhebryk, EHU absolventė Anastasiya Matchanka. Jie buvo nuvežti į policijos nuovadą, kur buvo apieškoti, paimti jų antspaudai ir po kelių valandų paleisti nepateikus jokių kaltinimų.

Šie EHU akademinės bendruomenės nariai dalyvavo projekte „Rinkimų stebėsena: teorija ir praktika“, kurį bendrai įgyvendina EHU, organizacija „Belarus Watch“ ir Baltarusijos žmogaus teisių namais.

Rinkimų stebėtojai buvo daugiau kaip 60 balsavimo vietų Minske ir regioniniuose centruose išankstinio balsavimo metu ir rinkimų dieną.

Žmogaus teisių gynimo grupė „Vesna“ pranešė, kad Baltarusijos policija iš viso sulaikė maždaug 20 jaunų aktyvistų, kurie stebėjo sekmadienį įvykusius parlamento rinkimus.

„Vesna“ vadovo pavaduotojas Valentinas Stefanovičius AFP agentūrai sakė, kad OMON policija sulaikė maždaug 20 aktyvistų, kurie kaip stebėtojai dirbo rinkimų apylinkėse.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovaujama tarptautinė stebėtojų misija pirmadienį paskelbė, kad rinkimai, per kuriuos į parlamentą pateko tik prezidento Aleksandro Lukašenkos sąjungininkai, nebuvo laisvi ir sąžiningi.

Baltarusijos pareigūnai paskelbė, kad sekmadienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo 74,2 proc. registruotų rinkėjų, tačiau opozicija teigė, kad tikrasis aktyvumas buvo perpus mažesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius