Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasario semestro metu VU MIF studentai nepalieka fakulteto iki vėlaus vakaro

Ir tai kartojasi jau 39-ąjį kartą, kuomet Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) studentai intensyviai pradeda ruoštis didžiausiam savo projektui – Matematikų ir informatikų dienoms (MIDI), šiemet vyksiančioms balandžio 4–11 dienomis. Tad kas gi yra MIDI?
Dalis MIDI 2019 komandos
Dalis MIDI 2019 komandos

MIDI – didžiausia VU MIF šventė

Tokią šventę kiekvieną balandį organizuoja ne bet kas, o Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Matematikos ir informatikos fakultete (VU SA MIF) nariai, padedami dėstytojų bei administracijos. VU SA MIF misija yra ne tik efektyviai atstovauti studentus, bet ir kelti iššūkius, ugdyti kompetencijas, vienyti ir džiuginti. Tuo ir pasižymi studentų organizuojamas projektas – Matematikų ir informatikų dienos.

2018–2019 metų kadencijai išrinkta VU SA MIF pirmininkė Greta Kasparaitytė MIDI įvardija kaip pagrindinę iniciatyvą, suburiančią ne tik VU SA MIF narius, bet ir visą fakulteto bendruomenę: „MIDI – tai tarytum gija, be studijų, vienijanti visą VU MIF bendruomenę.“ G.Kasparaitytė sako, jog viena balandžio savaitė sutelkia visus: studentus, dėstytojus, administraciją. Kiekvienas, besidalindamas potyriais, idėjom, pastabom, prie projekto prideda savotišką dalelę savęs: „Tas ir žavi, kad turėdami bendrą tikslą, bendrą istoriją nenorime sustoti, o norime judėti pirmyn.“

Greta Kasparaitytė
Greta Kasparaitytė

MIDI pradžia – MADI

Nors matematika Vilniaus universitete pradėta dėstyti nuo pat jo įkūrimo, Matematikos fakultetas (tuo metu Matematikos ir mechanikos fakultetas) įkurtas tik 1965 metais. Per 11 metų šio mokslo puoselėtojų bendruomenė ypač suartėjo ir nusprendė prasmingai bei triukšmingai praleisti laiką draugijoj. Todėl 1976 metais suorganizuotos pirmosios Matematikų dienos (MADI). Nuo tada kiekvieną pavasarį studentai su dėstytojų pagalba suburdavo ne tik visą fakulteto, bet ir Universiteto bendruomenę ir džiugindavo įvairiais renginiais: sporto turnyrais, mokslo ir meno konkursais, šokių vakarais, dėstytojų ir studentų pasirodymais.

Renginio viešinimas, rėmėjų paieška tuomet buvo kur kas sudėtingesni procesai nei dabar. Vyresni studentai pertraukų tarp paskaitų metu jaunesniesiems pasakodavo apie MADI. Aktyvesni pirmakursiai prisijungdavo prie organizatorių gretų, o likusieji su nekantrumu laukdavo tolimesnės informacijos apie renginius. Visos naujienos buvo skelbiamos stenduose, perduodamos iš lūpų į lūpas. Derybos su rėmėjais vyko gyvų susitikimų metu. Už tai atsakingam asmeniui tekdavo pasivaikščioti: tiek greta esančiose įmonėse apsilankyti, tiek nuvykti į tolimesnius miesto kampelius.

Politinė situacija šalyje aptemdė šventišką nuotaiką

Netikėtai matematikų šurmulį nutildė Persitvarkymo Sąjūdžio idėjos: 1989 metų pavasarį studentai neįprastai anksti palikdavo fakultetą, o naujienos apie MADI nepasklido po Vilnių. Ir tai tęsėsi kelerius metus. Įsivyravusi tyla nepatiko fakulteto bendruomenei, ypač 1992 metais naujai išrinktam dekanui Ričardui Kudžmai, kuris į savo veiklos programą įsirašė tikslą atgaivinti MADI. „Aš labai pasitikėjau studentais, juos rėmiau“, – situaciją komentuoja R.Kudžma. Iniciatyvus studentas Arūnas Vaičius prisiėmė atsakomybę: subūrė komandą, ieškojo finansavimo ir pasirūpino, kad 1993 metais šventė į matematikų kiemą sugrįžtų! Studentai, išgyvenę MADI prisikėlimą, juokauja, kad norėjo įrodyti pranašumą prieš kitų fakultetų studentus ir suorganizuoti įspūdingesnę šventę, kuri truktų ne tik savaitgalį, bet visą savaitę.

Ilgus metus MADI, vėliau ir MIDI, turėjo tą patį formatą: iš anksto buvo žinoma, kada kokie renginiai būtinai vyks. Savaitės pradžioje – pirmadienį – vykdavo simbolinis ugnies nešimas nuo bendrabučių Saulėtekyje iki fakulteto Naugarduko gatvėje, po kurio Vilniaus gatves užplūsdavo studentai, pasiruošę trumpus pasirodymus fakultetui svarbiose vietose. Eisenos metu buvo girdimas lozungas „MAFija valdys pasaulį.“ Antradienio vakare studentai susirinkdavo į „Sekretorės rinkimus“, o į „Dekano rinkimus“ – trečiadienį. Pastarųjų rinkimų laimėtojas dvi dienas praleisdavo dekano kabinete: jam buvo suteikiama teisė priimti nutarimus. Ne paslaptis, kad naujasis dekanas sutrumpindavo paskaitų laiką! Ketvirtadienį šmaikštesnius nei įprastai dėstytojus būdavo galima išvysti „Dėstytojų press konferencijoje“, kurioje studentai sužinodavo negirdėtų faktų apie dėstytojus: apie mėgstamiausią laisvalaikio užsiėmimą ar skaniausias apelsinų sultis. Nuo 2000-ųjų metų vykdavo ir Roko Opera. Penktadienį „Linksmųjų ir išradingųjų klube“ turėdavo pasirodyti bent trys komandos: dėstytojų, pirmakursių ir vyresnių studentų. Vakare bendruomenė šėldavo populiarių grupių koncertuose, diskotekose. Šeštadienį vykdavo sporto renginiai: krepšinio 3x3 ir šachmatų turnyrai, kartais futbolo varžybos. Sekmadienį studentai praleisdavo tvarkydami fakultetą.

Inovacijos keičia MADI

Modernėjant technologijoms, plintant efektyviam naujovių naudojimui įvairiose žmonių veiklos srityse, augo ir specialistų, gebančių rašyti programų kodus, suprasti įvairias programavimo kalbas ar sisteminti informaciją, poreikis. Todėl prie matematikų prisijungė informatikai – keitėsi fakulteto pavadinimas. 1999 metais studentai ne tik žengė pro Matematikos ir informatikos fakulteto duris, bet ir šventė jau Matematikų ir informatikų dienas.

Smarkiai padidėjus studentų skaičiui, fakulteto sienos jų nebetalpindavo, todėl likdavo apspardytos – reikėdavo remontuoti. Tai buvo priežastis renginiams išsikelti į miesto erdves: profsąjungų rūmus, kavines, sporto centrus. Roko Opera, kadaise vykdavusi fakulteto auditorijoje, pradėjo stebinti žiūrovus koncertų salėse, didžiausiose miesto arenose.

MIDI Roko Operos komanda
MIDI Roko Operos komanda

Naujovės keitė ir tradicinius renginius. Vienas jų – Šachmatų turnyras. Tiesa, pirmus dvejus metus vyko mačai tarp studentų ir dėstytojų. Pagrindinis šio renginio organizatorius R.Kudžma prisimena iki šiol: iš pradžių kovos buvo apyligės, tačiau netrukus dėstytojai studentams ėmė pralaimėti, nes fakultete mokėsi ne vienas šio sporto meistras. Vėliau formatas keitėsi – buvo organizuojami žaibo turnyrai (10 dėstytojų, 10 studentų). Kai norinčių dalyvauti dėstytojų mažėjo, o studentų daugėjo, buvo pereita prie 11 ratų šveicariškos sistemos. Praėjusiais metais turnyre dalyvavo ir absolventė iš Vokietijos. Jos varžovai žaidė su kompiuteriu prie pakylos vienoje iš fakulteto auditorijų. „Tai yra pasitikėjimas“, – sako. R.Kudžma, primindamas kompiuterio galimybes.

Ričardas Kudžma
Ričardas Kudžma

Nuolatinis logotipas – dar vienas pasikeitimas šioje istorijoje. Iki 2015 metų MIDI veidas keitėsi – kasmet buvo skelbiamas konkursas, kurio metu renkamas temą atspindintis logotipas. Jame visuomet buvo galima pamatyti MIF simbolį – katiną Micių. 35-tosios MIDI visus pasitiko su nauju logotipu, kurį matome ir šiandien. Logotipe M raidė – tai katino veidas ir ausys, viršutinė I – uodega, D ir apatinė I – katino kūnas, o trys M raidės brūkšniai ir skritulys – ūsai.

MIDI 2019

„MIDI padaro savanoriai“, – tokia frazė nuskambėjo pirmojo visuotinio susirinkimo metu dar rudenį, kuomet į Matematikos ir informatikos fakultetą susirinko minia studentų, norinčių surengti įspūdingą šventę.

MIDI 2019 vadovas Robertas Kudlis pristato organizatorių komandą ir pasakoja, su kokiais sunkumais ji susiduria: „Veikiame hierarchijos principu. Esu aš, projekto vadovas. Koordinuoju devynis žmones: organizacinės, komunikacijos, marketingo, IT sričių vadovus, administratorių, savanorių koordinatorių ir Roko Operos vadovą. Šie žmonės irgi kuruoja savo komandas: organizacinei sričiai priklauso kiekvieno renginio, o komunikacijos – dizaino, press, PR sričių vadovai (vadoviukai). Dar grupė vadovų, atsakingų už skirtingas sritis, yra Roko Operos komandoje.“ Kiekvienas savo srities lyderis idėjomis ir darbais dalijasi su savanoriais – jų yra daugiau nei 100.

Robertas Kudlis
Robertas Kudlis

R.Kudlis teigia, kad labai svarbu laikytis suplanuotos darbotvarkės, tačiau prisipažįsta, kad ne visada pavyksta, todėl tenka aukoti poilsio valandas. „Beveik visi organizatoriai esame studentai. Kuo didesnio indėlio į projektą norime, tuo mažiau laiko lieka mokslams, – sako MIDI 2019 vadovas. – Todėl pasitaiko naktų, kuomet nemiegame, o ruošiamės paskaitoms, atliekame dėstytojų paskirtas užduotis.“ R.Kudlis svarsto, kad sunkumų kyla ir dėl ilgai trunkančio organizacinio proceso: „Kadangi MIDI organizavimas nėra mūsų pagrindinė veikla, tad nėra taip, jog projektą spėjame paruošti per mėnesį ar du. Tenka padirbėti visus metus, nematant konkrečių didesnių rezultatų.“ Tokioje situacijoje ne kiekvienas sugeba išlikti motyvuotas ir kokybiškai atlikti paskirtas užduotis. Vis dėlto, pasak R.Kudlio, sulaukę projekto pradžios, visi šypsosi. „Susimatykime balandžio 4–11 dienomis!“ – kviečia MIDI 2019 vadovas.

MIDI 2019 renginių (14) sąraše galime išvysti šiuos renginius: Atidarymo vakarą, Bėgimą, Futbolo, Krepšinio, Tinklinio, Šachmatų turnyrus, Protmūšį, Mokslo konkursą, LAN Party, CodeJam, Konferenciją, Įmonių mugę, Bendruomenės vakarą, po metų pertraukos grįžusią Roko Operą.

Baigiamasis renginys – MIDI Roko Opera – skatins filosofiškai pažvelgti į iškylančias problemas. Šį kartą Roko Opera primins, kad jaunas žmogus turi daug galimybių save realizuoti įvairiose srityse. Dėl to atsiranda identiteto ieškojimo problema, kyla klausimas „Kas aš esu ir ko noriu iš gyvenimo?“ Ji tik sustiprėja, kai ateina laikas prisiimti suaugusio, subrendusio žmogaus atsakomybes. Dažnai būtent studijų metais įvyksta lūžis, kai jaunystę keičia ankstyvosios brandos etapas. Tačiau neretai jauną žmogų ištinka identiškumo krizė, kai jis neranda atsakymų į kylančius asmens tapatumo klausimus. Todėl Roko Operoje bus vaizduojamas ką tik baigusio mokyklą vaikino gyvenimas universitete ir savęs ieškojimo kelionė per visus studentavimo metus. Asmenybės poliai atsiskleis per 4 roko operos veiksmus, kurie atitiks 4 bakalauro metus. Operoje bus supriešinama atsakomybė su lengvabūdiškumu, sąžiningumas su nesąžiningumu, praktinis žinojimas su teoriniu. Viskas bus baigiama mintimi, ar tapai tokiu žmogumi, į kurį norėjai lygiuotis būdamas dar vaikas?

Daugiau informacijos apie renginius galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius