Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plag.lt vadovas Chorstas Klausas įžvelgia sąmokslą: „Aktyviausių kovotojų su plagiatu disertacijos yra plagijuotos“

Trečiadienį su portalo 15min.lt redakcija susisiekęs Chorstas Klausas aiškino, kad Vilniaus universiteto (VU) atstovai akmenis į plag.lt daržą mėto nepagrįstai.
Chorstas Klausas
Chorstas Klausas / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

„Nesąžininga, kad VU mus kaltina komercija, kai patys savo sukurtą darbų tikrinimo sistemą už pinigus siūlo kitiems universitetams. Mūsų sistema VU atrodo nepalanki dėl to, kad mes galimybę ja naudotis dėstytojams suteikiame nemokamai. Tada universitetams kyla klausimas: kam naudotis VU sistema, už kurią reikia mokėti, jei analogišku produktu galima naudotis nemokamai“, –  aiškino plag.lt vadovas.

Į plag.lt sistemą įkėlęs darbą vartotojas sužino, kiek procentų sutapimų sistema aptinka. „Jei vartotojas nori sužinoti detalią ataskaitą, kur tie sutapimai yra, tada priklausomai nuo darbo dydžio ir plagijuotumo kiekio jis susimoka. Mokestis taikomas tik studentams. Iš jų pinigų mes ir palaikome sistemą“, – kalbėjo Ch.Klausas.

Dažniausias apmokėjimas už paslaugas – 8 litai. Teigiama, kad per sistemos galiojimo laiką, maždaug dvejus metus, ja patikrinta apie 150 tūkst. darbų.

Tada universitetams kyla klausimas: kam naudotis VU sistema, už kurią reikia mokėti, jei analogišku produktu galima naudotis nemokamai.

Laukimą, kol žmogus suklys, kad jį būtų galima nubausti, Ch.Klausas vadina nomenklatūriniu.

„Universiteto tikslas turėtų būti padėti studentui parašyti darbą. Tačiau reikia suprasti, kad bet kokį darbą rašydamas žmogus naudos svetimas mintis – tai natūralu. Mūsų sistema leidžia patikrinti, kur tos mintys nesucituotos. Studentas tada gali sudėti citatas ir pateikti kokybišką darbą“, –  aiškino pašnekovas.  

Jis užtikrino, kad galimybė „nusiurbti“ į sistemą įkeltus darbus ir vėliau juos panaudoti rašant kitus – minimali.

„Mūsų sistemoje administratoriai negali peržiūrėti ir atsisiųsti įkeltų darbų. Patikrintas darbas ištrinamas, lieka tik ataskaita, kurią mato vartotojas. Tačiau ir ją galima ištrinti. Puikiai žinome, kad darbų platinimas pažeistų autorines teises. Sutartyje su vartotojais mes sakome, kad darbų neplatiname ir nenaudojame. Jei būtų panaudojimo atvejis, vartotojas iš mūsų galėtų reikalauti didelių kompensacijų“, –  aiškino Ch.Klausas.

Jis užsiminė, kad vienų aktyviausių kovotojų su plagiatu disertacijos yra plagijuotos. „Tai yra dar vienas tų žmonių interesas, kad nebūtų nepriklausomos sistemos, kuri atpažintų plagiatą.“

Įvardyti konkrečias pavardes Ch.Klausas atsisakė.

Portalas 15min.lt rašė, kad Vilniaus universitetas studentus ir dėstytojus moko budrumo, o plag.lt sistemą vadina viso labo įrankiu plagiatui paslėgti. Įspėjama, kad su akademiniu sąžiningumu tai neturi nieko bendra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius