Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2015-aisiais mažės socialinių mokslų studijų vietų, daugės – informatikos ir technologijų

Nors abiturientų skaičius mažėja 3,5 proc., valstybės finansavimas studijoms išlieka toks pats, kaip ir 2014 m. Pirmosios pakopos ir vientisosioms studijoms numatoma per 8 mln. eurų. Valstybės finansavimą studijoms, kaip ir anksčiau, galės gauti apie pusę stojančiųjų, tačiau 10 procentų mažės valstybės finansuojamų vietų socialinių mokslų srityje, o 20 proc. daugės informatikos, technologijų srities studijų vietų.
Studetai
Studetai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Planuojama, kad 2015 m. valstybės finansavimą gaus 14,6 tūkst. pirmakursių. 14,1 tūkst. studijuos valstybės finansuojamose studijų vietose: 7,4 tūkst. universitetuose, 6,7 tūkst. kolegijose.

Pusė tūkst. įstojusiųjų į valstybės nefinansuojamas vietas gaus stipendijas studijų kainai. Taip pat numatoma, kad apie 600 studentų gaus tikslines studijų vietas.

Socialinių – mažins, technikos, informatikos – didins

Valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių socialinių mokslų srityje šiemet numatoma mažinti 10 proc. Dauguma aukštųjų mokyklų vykdo šios srities studijas, jas renkasi tiek valstybės finansuojami, tiek mokantys už studijas studentai, pastebimas šių specialistų perteklius darbo rinkoje.

Nors valstybės finansuojamų vietų skaičius mažinamas, didinamas šių studijų finansavimas: vienai socialinių mokslų studijų vietai skiriama suma pakyla nuo 1127 iki 1248 eurų universitetuose, nuo 935 iki 1053 eurų kolegijose.

Atsižvelgiant į darbo rinkoje išaugusį IT specialistų poreikį, išskiriama nauja informatikos, informacijos sistemų, programos sistemų, sveikatos informatikos, matematikos ir kompiuterių mokslo studijų krypčių grupė, kuriai universitetuose planuojama skirti 700 valstybės finansuojamų studijų vietų. Tai 20 proc. daugiau nei buvo skirta 2014 m.

Taip pat numatoma didinti valstybės finansuojamų vietų skaičius technologijos mokslo studijų sričiai universitetuose.

Šiemet dar didesnis dėmesys bus skiriamas valstybės užsakymui per tikslinį finansavimą. Priimtieji į tikslines studijų vietas pasirašo sutartis su būsimais darbdaviais.

Siūlo įvesti priėmimo  balus

Švietimo ir mokslo ministerija kreipėsi į aukštąsias mokyklas ragindama skelbti mažiausius priėmimo balus stojantiesiems 2015 m.

Siūloma universitetams taikyti ne mažesnį nei 1, kolegijoms – 0,8  mažiausią stojamąjį balą. Jis galiotų pretenduojantiems tiek į valstybės finansuojamas, tiek į mokamas studijų vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius