-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Premjeras siūlo pedagogams „sėsti ir kalbėtis“, nes streikas rezultatų neduos

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį pakvietė derėtis kitų metų planuojamais asignavimais švietimui nepatenkintą pedagogų profsąjungą ir perspėjo, kad jos planuojamas streikas rezultatų neduos.
Mokytojai neįleidžiami į ministeriją
Mokytojų streikas (2018 m.) / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Streikas parodė ir pernai, kad tikrai neturi jokio racionalumo, tikrai sukelia sumaištį pedagogams, moksleiviams, institucijoms ir baigiasi be jokių rezultatų, – žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras. – Tai aš siūlau sėsti, kalbėtis, ieškoti sprendimo būdų“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelis turėjo omenyje pernai metų pabaigoje maždaug mėnesį trukusį Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos streiką, jo metu atsistatydino tuometinė švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Šįkart apie lapkritį planuojamą streiką paskelbė Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga.

Anot profsąjungos, Švietimo ministerija šiemet pasirašytoje švietimo ir mokslo šakos kolektyvinėje sutartyje įsipareigojo įvairių grandžių pedagogų algoms kitąmet papildomai skirti beveik 118 mln. eurų, tačiau 2020 metų valstybės biudžeto projekte papildomai numatyti tik 55,5 mln. eurų.

Premjeras pareiškė, kad Vyriausybė nebuvo įsipareigojusi vykdyti šios sutarties.

„Vyriausybė vykdo tuos įsipareigojimus, kurie pasirašyti. Profesinės sąjungos kalba apie naują sutartį, kuriai pasirašyti nebuvo suteikti Vyriausybės įgaliojimai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai. Tai jos tiesiog nėra“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša šią savaitę registravo siūlymą kitų metų biudžete švietimui papildomai skirti virš 70 mln. eurų tam, kad sutarti su profsąjungomis dalykai būtų įgyvendinti. Politikas siūlo tai padaryti Finansų ministerijai planuojamų asignavimų sąskaita.

Premjeras pareiškė, kad Vyriausybė nebuvo įsipareigojusi vykdyti šios sutarties.

S.Skvernelis tvirtino, kad toks pajamų šaltinis yra netinkamas.

„Užregistruoti galiu ir aš labai daug kaip Seimo narys, 100 mln. eurų kam nors, bet reikia nurodyti ir finansavimo šaltinį. Nurodant finansavimo šaltinį „Finansų ministerijos asignavimų mažinimas“, tai reiškia, kad arba Lietuva turi atsisakyti įsipareigojimų kalbant apie senus, prieš dešimt metų padarytus finansinius įsipareigojimus, (...) arba nemokėti į ES biudžetą savo indėlio. Matyt, nei vienas, nei kitas kelias nėra tinkamas“, – sakė premjeras.

Šiemet finansavimas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai yra daugiau nei 1 mlrd. 237 mln. eurų, Vyriausybė siūlo jį kitąmet didinti iki beveik 1 mlrd. 280 mln. eurų.

Šis finansavimas neapima universitetų, kadangi jie yra atskiri asignavimų valdytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius