Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prezentacijų ekspertas Arturas Laskauskas: trys klaidos, kurias daro prezentacijų kūrėjai

Jau lapkričio 19 d. prasidėsiančioje „Tūkstantmečio vaikų akademijoje“ moksleiviai bus kviečiami ne tik gilinti įvairių mokslų žinias, bet ir įgys itin praktinių įgūdžių. Vienas akademijos lektorių – prezentacijų prodiuseris, trijų knygų ir tinklaraščio prezentavimas.LT autorius Arturas Laskauskas. Jis su moksleiviais pasidalins žiniomis, kaip pristatyti savo idėjas ir sudominti klausytoją.
Artūras Laskauskas
Arturas Laskauskas / Valdo Jaručio nuotr.

Gebėjimas aiškiai perteikti informaciją – itin svarbus beveik kiekviename profesiniame lauke. Dažnai jis ženkliai lemia ne tik sėkmingą karjerą, bet ir solidų atlyginimą. Moksleiviai kurti įtraukiančias prezentacijas pradeda jau mokyklose. Deja, šiam gebėjimui lavinti dažnai skiriamas nepakankamai didelis dėmesys, todėl daugybę klaidų daro ir moksleiviai, ir mokytojai, ir aukščiausius postus užimantys įmonių vadovai.

Pirmoji klaida: ruošiamasi nepakankamai

„Esminė priežastis, dėl kurios prezentacijos žlunga dažniausiai – prezentacija ruošiama paskutinę minutę. Net kurdami daug lemiančias prezentacijas, 75 proc. vadovų skiria mažiau negu 2 valandas. Tikėtis, kad praslysi improvizuodamas – lyg tikėtis per ploną ledą pereiti į kitą upės krantą, nors matei, kaip daugybė žmonių ant to paties ledo jau įlūžo“, – apklausų duomenimis dalinasi prezentacijų ekspertas A.Laskauskas.

Jo teigimu, žmonės daro klaidą, skirdami dėmesį tik vizualinei prezentacijos pusei. „Pasiruošti reikia mažiausiai 12 val. Svarbioms prezentacijoms siūlau ruoštis 30–50 val., net jei pats pristatymas trunka 20 min. Daugiau nei pusė to laiko turi būti skirta ne skaidrėms, o tam, ką planuojate sakyti“, – pataria jis.

Svarbioms prezentacijoms siūlau ruoštis 30–50 val., net jei pats pristatymas trunka 20 min.

Antroji klaida: pranešėjui nerūpi klausytojai

Tyrimų duomenimis, mažų mažiausiai 47 proc. visų prezentacijų yra nuobodžios ir neveiksmingos. Skirtingose šalyse darytose apklausose šis skaičius siekia net 84 proc. Prezentacijų profesionalas nurodo priežastį: „Devyniems iš dešimties prezentuotojų visiškai nerūpi jų klausytojai, ar jiems bus aišku. Nerūpi, ar klausytojai gerai matys ir girdės, galų gale, ar jiems bus įdomu“, – teigia jis.

„Pats paprasčiausias patarimas – sukurtą prezentaciją pamėginkite parodyti bent vienam žmogui dar prieš eidami į sceną. Išgirsite, kad adresatas neįžiūri raidžių, neįskaito ant margo fono užrašyto teksto ar nesupranta jūsų logikos. Labai paprastas vaistas, galintis išgelbėti ne vieną prezentaciją“, – dalinasi prezentacijų profesionalas.

Trečioji klaida: padėvėtų skaidrių naudojimas

„Statistika verslo pasaulyje nedžiugina: tik 1 iš 5 prezentacijų yra kuriama „nuo nulio“. Net 79 proc. jų – sulipdytos iš anksčiau panaudotų skaidrių. Tai tas pats, kaip garbingiems svečiams vietoj šviežio maisto pašildyti likučių iš trijų puodų, stovinčių nuo praėjusios savaitės“, – sako A.Laskauskas.

Pats paprasčiausias patarimas – sukurtą prezentaciją pamėginkite parodyti bent vienam žmogui dar prieš eidami į sceną.

„Kai taip elgiamasi, žmonės negalvoja apie turinį. Sumetę jį iš skirtingų operų pranešėjai tik suvienodina dizainą. Reikia pagalvoti apie klausytojus: ką jie žino, ko – dar ne, ką jiems būtų vertinga sužinoti. Konkrečiam susitikimui turi būti ruošiama unikali prezentacija – taip išvengsite ir logikos klaidų“, – įspėja prezentacijų prodiuseris.

Idėjomis, kaip sustiprinti savo prezentacijas – nuo pristatymo mokykloje iki darbo aukščiausiose pozicijose, ekspertas dalysis jau nuo lapkričio 19 d. prasidėsiančioje Įdomiųjų mokslų konferencijoje moksleiviams „Tūkstantmečio vaikų akademija“.

Nuo penktadienio popietės iki sekmadienio pietų vyksiančios konferencijos metu moksleiviams paskaitas skaitys universitetų profesoriai ir lektoriai, kiečiausi savo sričių profesionalai, mokslo ir kultūros žvaigždės. Daugiau informacijos ir bilietai: www.TukstantmecioVaikuAkademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius