-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentūra siūlo kitaip vertinti kai kuriuos stojančius į aukštąsias mokyklas

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlys Seimui keisti atitinkamus įstatymus, kad vėliau mokyklas pabaigę asmenys, stodami į aukštąsias mokyklas, būtų vertinami ne tik pagal rezultatus atestate, bet ir pagal kitus gebėjimus ir kompetencijas. Taip pat bus siūloma sukurti sistemą, kad mokinių pasiekimų gerinimui būtų naudojami ir tarpiniai jų žinių patikrinimai.

Švietimo įstatymo bei Mokslo ir studijų įstatymo pataisas prezidentas Seimui žada pateikti rudenį, per spaudos konferenciją trečiadienį nurodė prezidento vyriausioji patarėja Jolanta Karpavičienė.

„Stojimo procesas prasideda dar bendrojo ugdymo mokykloje, todėl būtina sukurti tvarią sistemą, kuri leistų mokymosi pasiekimų gerinimui panaudoti tarpinius mokymosi pasiekimų rezultatus“, – dėstė ji.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jolanta Karpavičienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jolanta Karpavičienė

Pasak patarėjos, Lietuvos „aukštojo mokslo sistema turi išlikti objektyvi, tačiau tapti socialiai jautresnė“.

„Prezidento nuomone, yra neteisinga, kad stojant į aukštąją mokyklą ne po 5, 10 ar daugiau metų vienintelis rodiklis yra asmens vidurinio ugdymo atestatas. Turime sudaryti realias sąlygas vertinti asmenų sukauptas kompetencijas“, – kalbėjo J.Karpavičienė.

Šalies vadovas planuoja tai siūlyti įtvirtinti įstatymu.

„Pas mus kol kas dabar egzistuojanti stojimo sistema – viena iš nedaugelio Europoje yra paremta į atsižvelgimą tik į stojančiojo asmens akademinius pasiekimus. Dėl to turime kurti alternatyvius patekimo į aukštąją mokyklą kelius, kurie leistų reikiamus reikalavimus pasiekti per ilgesnį laiką, ar į dalį studijų vietų priimti asmenis vertinant ir papildomus jų gebėjimus, kompetencijas, kurias jie įgijo profesinės veiklos metu“, – komentavo prezidento patarėja.

Spaudos konferencija:

VIDEO: Prezidento patarėja apie savanorišką testavimasi mokyklose: tai turėtų tapti pasitikėjimo kultūra

Trečiadienį prezidentas G.Nausėda susitiko su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene. Susitikimo dalyviai aptarė pasiruošimą naujiems mokslo metams, rengiamą partijų susitarimą dėl švietimo.

Vienas iš jame įvardyti siekių – nuo 2024 metų taikyti vienodus minimalius stojimo į aukštąsias mokyklas reikalavimus, nepriklausomai nuo studijų finansavimo.

Tam prezidentas, pasak jo, patarėjos išreiškė pritarimą.

„Prezidento manymu, būtina laikytis vienodų stojimo sąlygų stojant į aukštąjį mokslą tiek į valstybės finansuojamas, tiek į nefinansuojamas vietas“, – teigė J.Karpavičienė.

Plačiau apie prezidento poziciją dėl susitarimo – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius