Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prisistatė kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą

Penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vyko atviras Tarybos posėdis. Jame prisistatė šeši kandidatai į rektoriaus postą.
Kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą.
Kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą. / KU nuotr.

Kaip pranešė Klaipėdos universitetas, pretendentai parengtas penkerių metų veiklos gaires bei universiteto viziją pristatė pagal rinkimų komisijos abėcėlės tvarka sudarytą sąrašą. Pasisakymams buvo skirtos septynios minutės.

Pirmasis kandidatas doc. dr. Stefan Kirchner į posėdį atvykti negalėjo, tad prisistatė nuotoliniu būdu.

Savo kalboje pretendentas į rektorius akcentavo, kad svarbu didinti išorinį finansavimą ir didžiausią dėmesį skirti kokybei. Tik taip esą bus sukurta patraukti darbo aplinka visai Klaipėdos universiteto bendruomenei: mokslininkams, dėstytojams, studentams ir administracijai.

KU nuotr./Kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą.
KU nuotr./Kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą.

Antrasis kandidatas doc. dr. Marius Lanskoronskis pabrėžė, jog ateityje svarbu išgryninti universiteto stipriausias sritis ir jų siekti ilgalaikėje perspektyvoje.

„Švietimo reformos kontekste universitetas išsaugojo autonomiją, išliko nepriklausoma mokykla. Tačiau susikurti iliuziją, kad viskas taip liks, mano įsitikinimu, klaidinga. Atslūgus universitetų jungimų atgarsiams šis klausimas ir vėl sugrįš, tad dar vienos tokios diskusijos Klaipėdos universitetas neišvengs. Todėl būtina paruošti saugiklius“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto doc. dr. M. Lanskoronskis.

Kandidatas pristatė universiteto viziją: Klaipėdos universitetas – aukščiausias kokybės standartais ir tvarios plėtros principais besivadovaujantis Vakarų Lietuvos švietimo, mokslo ir inovacijų tinklo formuotojas ir koordinatorius.

„Išdrįskime kurti vieningą viziją“, – prisistatymo pabaigoje ragino doc. dr. M. Lanskoronskis.

Trečiasis prisistatė prof. dr. Artūras Razbadauskas, savo kalboje pabrėžęs, jog Klaipėdos universitetas – tai ateičiai kuriantis universitetas, su pripažintais tarptautiniais mokslo ir studijų pasiekimais, Baltijos jūros regiono gerovei reikšmingomis inovacijomis.

KU nuotr./Kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą.
KU nuotr./Kandidatai į Klaipėdos universiteto rektoriaus postą.

„Svarbūs 6 aspektai: mokslo ir studijų kokybės optimizavimas; mokslo ir studijų inovacijos (nuo talentų akademijos iki akademinės paramos dėstytojams ir studentų centras); regiono inovacijų ekosistemos plėtojimas; tvarus išteklių naudojimas; biudžeto formavimas; tinklaveika ir rinkodara. Svarbiausia vertybė – bendruomenė, personalo valdymo politika ir bendraminčių komanda“, – sakė prof. dr. A. Razbadauskas, šiuo metu laikinai einantis KU rektoriaus pareigas.

Prisistatymo pabaigoje kandidatas pabrėžė, kad rektoriaus pareigoms pasitarnautų ir jo asmeninės savybės.

„Esu chirurgas, tad ryžtingai ir greitai priimu sprendimus, nebijau rizikuoti“, – sakė prof. dr. A. Razbadauskas.

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius prof. dr. Viktoras Senčila ateityje Klaipėdos universitetą mato kaip Baltijos jūros regione lyderiaujantį universitetą.

„Svarbus lyderiaujančių mokslo branduolių infrastruktūrinis ir administracinis veiklos palaikymas, siekti, kad perspektyvoje stiprūs mokslo centrai taptų stipriais atitinkamų studijų centrais. Stiprinti mokslo centrus socialinių ir humanitarinių bei sveikatos mokslų fakultetuose konsoliduojant ir didinant mokslo potencialą, gryninant veiklos kryptis“, – dėstė prof. dr. V. Senčila.

Baigdamas kalbą kandidatas pabrėžė, jog būtinas rinkodaros stiprinamas, patrauklaus, atviro ir modernaus universiteto įvaizdžio kūrimas.

Kandidatas į rektorius, prof. dr. Rimantas Stašys, pristatydamas universiteto viziją sakė, jog jį mato kaip technologiškai pažangiausią, moderniausią, lanksčiausią, drąsiausią, liberaliausią, nepriklausomą, pasaulio lietuvių, lietuvišką virtualus nuotolinio mokymo universitetą.

„Suvienyti jėgas, o ne supriešinti, centralizuoti išteklius. Ne konkurencija, o bendradarbiavimas. Daug kalbame apie optimizavimą, tačiau tai nereiškia minimizavimo, gana kalbėti, kad turime kažką mažinti, turime galvoti, kaip didinti pajamas“, – sakė prof. dr. R. Stašys, Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Vadybos katedros vedėjas.

Prisistatymo pabaigoje kandidatas pabrėžė, jog siektų atgaivinti seną universiteto šūkį: „Laisva mintis ir jūros dvasia“.

„Silpnose kompanijose laimi politika, o stipriose geriausia idėja“, – Steve Jobs žodžiais kalbą baigė prof. dr. R. Stašys.

Prof. Sigitas Vaitkevičius prisistatydamas bei kalbėdamas apie Klaipėdos universitetą ragino ieškoti savo nišos, o ne eiti kitiems iš paskos.

Jo siūlyta universiteto vizija: Klaipėdos universitetas – Baltijos jūros regiono universitetas, ruošiantis aukšto lygio specialistus, gebančius integruotis ir sėkmingai tęsti karjerą visame Baltijos jūros regione.

„Veržlus, novatoriškas, antrepreneris. Universiteto paskirtis: Baltijos jūros regiono šalyse atstovauti Lietuvos jūros regiono mokslinių tyrimų kryptims, Lietuvos kultūriniam bei etniniam interesui ir ugdyti specialistus paklausius Baltijos jūros regiono šalyje.

Investuoti į veiklas ir procesus, kurie formuotų finansinį pamatą Klaipėdos universiteto darbuotojų pajamų augimui ir sudarytų sąlygas kofinansuoti universiteto esmines prigimtines veiklas: mokslą bei studijas.

Ieškoti savo nišos, o ne eiti iš paskos kitiems universitetams“, – kalbėjo Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto, Ekonomikos, verslo ir vadybos akademinio centro prof. S. Vaitkevičius.

Posėdyje dalyvavo KU Tarybos, Senato, universiteto bendruomenės nariai, visuomenės atstovai. Po prisistatymų, kandidatai bus reitinguojami atskiruose Senato bei Tarybos posėdžiuose. Rektoriaus rinkimai numatomi spalio 15 d.

Asmuo, pretenduojantis užimti rektoriaus pareigas, turi būti nepriekaištingos reputacijos, turintis mokslo laipsnį arba pripažintas menininkas bei turintis pedagoginės ir vadybinės patirties, žinoti KU Statutą. Pretendentas turi turėti ne žemesnę nei trečią valstybinės kalbos mokėjimo kategoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius