Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugsėjo 1-oji Kėdainiuose: šventė visiems, pamokos vyks atskirai

Šiemet Rugsėjo 1-oji yra kitokia dėl COVID-19 pandemijos. Su nerimu naujus mokslo metus pasitiko mokiniai, jų tėvai ir, žinoma, krašto mokyklų, vaikų darželių vadovai, pedagogai. Mokslo ir žinių šventės vyko visose rajono ugdymo įstaigose, kur surengtos nedidelės, saugumo reikalavimų apribotos, šventės mokiniams ir mokytojams.
Įžanga į Mokslo metus – rajono mokyklų vadovų, savivaldybės Švietimo skyriaus specialistų bendras pasitarimas.
Įžanga į Mokslo metus – rajono mokyklų vadovų, savivaldybės Švietimo skyriaus specialistų bendras pasitarimas. / „Kėdainių mugės“ nuotr.

Tačiau, kaip dirbs mokyklos dėl koronaviruso pandemijos, kiekviena mokykla nusistatys savo tvarką. Tai paaiškės rugsėjo 1–2 dienomis.

Laikysis taisyklių

Pasak Kėdainių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Juliaus Lukoševičiaus, ši Rugsėjo 1-oji tikrai kitokia nei buvusios. Tikimasi, kad susidūręs su COVID-19 iššūkiais ugdymas bus saugus ir sėkmingas.

Tikimasi, kad naujais mokslo metais rajone mokysis penki tūkstančiai moksleivių, kaip ir kasmet.

„Kasmet į naujus mokslo metus žengiame su nerimu, tačiau šiemet jis padidėjęs dėl koronaviruso pandemijos. Todėl šalyje yra priimtos rekomendacijos, kaip mokyklose laikytis tam tikrų taisyklų. Džiugina tik tai, kad mokslo metus pradedame tradiciniu būdu, tai yra, visi mokiniai – nuo pirmoko iki dvyliktoko, tiesiogiai dalyvauja Rugsėjo 1-ąją šventėse“, – sakė J.Lukoševičius.

Pradeda darbą

Šiandien, rugsėjo 1-ąją, bus suskaičiuota, kiek tiksliai mokinių šį rudenį pravers klasių duris. Tikimasi, kad jų skaičius sieks penkis tūkstančius, kaip ir pastaraisiais metais.

Naujais mokslo metais darbą pradeda 853 pedagogai. Deja, kasmet jų amžius yra vyresnis. Rajone tik du procentai pedagogų yra iki 30 metų, tuo tarpu virš 60-ties metų – 21 proc. Prie šio amžiaus slenksčio yra dar 20 proc. mokytojų.

„Kai analizavome prastus šių metų valstybinio matematikos brandos egzamino rezultatus, pastebėjome, kad tokius rezultatus buvo galima prognozuoti jau prieš porą metų, nes tais metais kaip dešimtokų pagrindinio ugdymo pasiekimų matematikos rezultatai buvo prasti. 25 proc. rajono matematikų yra vyresni nei 60 metų amžiaus. Mano nuomone, tai daro nemenką įtaką mokinių rezultatams“, – kalbėjo J.Lukoševičius.

„Kėdainių mugės“ nuotr./Švietimo skyriaus vedėjas J.Lukoševičius tikisi, kad susidūręs su COVID-19 iššūkiais ugdymas bus saugus ir sėkmingas.
„Kėdainių mugės“ nuotr./Švietimo skyriaus vedėjas J.Lukoševičius tikisi, kad susidūręs su COVID-19 iššūkiais ugdymas bus saugus ir sėkmingas.

Kokios naujovės?

Šie mokslo metai, kaip ir kiekviena Rugsėjo 1-oji, ateina su naujovėmis. Viena jų – mokytojų, dirbančių pagal bendrojo, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, darbo užmokesčio suvienodinimas.

„Dabar visiems pedagogams, turintiems vyr. mokytojo kvalifikacines kategorijas, už etatą bus mokama 7,67 koeficiento, kurį reikia dauginti iš 176 Eur. Nuo rugsėjo 1 dienos ikimokyklinio ugdymo mokytojams atlyginimas didėja daugiau kaip 30 proc. Tai – ryškus augimas. Priešmokyklinio ugdymo mokytojams apie 15 proc. Bendrojo ugdymo mokytojams darbo užmokestis augs 7–8 proc.“, – vardijo J.Lukoševičius.

Mokymasis šeimose

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigalioja dar viena naujovė – ugdymasis šeimose. Rajone patvirtintas mokyklų sąrašas, kurios kuruos ir konsultuos mokinius. Tarp tokių įstaigų – lopšelis-darželis „Vyturėlis“ konsultuos pagal priešmokyklinio ugdymo programą besimokančiuosius, Lietuvos sporto universiteto Kėdainių „Aušros“ progimnazija – pagal pradinio ugdymo programą, J.Paukštelio progimnazija – pagal pagrindinio ugdymo programą 5–8 klasėms, „Atžalyno“ gimnazija – pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas 9–12 klasėms.

„Iki liepos pradžios tėvai turėjo galimybę pateikti prašymą, kad vaikas mokysis namuose, tačiau tokių nesulaukėme. Vis tik prieš mokslo metus mus pasiekė informacija, jog mūsų rajone yra tokių šeimų, bet jos kreipėsi į privačias švietimo įstaigas“, – teigė J.Lukoševičius.

Reikia pedagogų

Nuo rugsėjo 1 dienos rajono ugdymo įstaigose yra laisvi aštuonių pedagogų etatai. Ieškoma lietuvių ir vokiečių kalbų, fizikos, etikos ir muzikos mokytojų, psichologo, taip pat trūksta net trijų ikimokyklinio ugdymo pedagogų.

„Džiugina tai, kad stojimo rezultatai rodo, jog daugiau abiturientų pasirinko pedagoginio profilio specialybes“, – sakė J.Lukoševičius.

Rugsėjis atnešė permainų ir į rajono ugdymo įstaigų tinklą. Nebebus komplektuojamos jungtinės klasės mokyklose, vykdančiose pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį, tai yra, penktose–aštuntose klasėse. Iki šiol rajone dar buvo tokių jungtinių klasių. Nepilna klasė laikoma tokia, kuri neturi aštuonių mokinių.

Kėdainių rajone tokia išimtis yra padaryta tik Truskavos pagrindinei mokyklai, kur vis dar bus komplektuojamos šešta ir aštunta klasės, neturinčios reikiamo mokinių skaičiaus, o penkta – nekomplektuojama.

„Pavasarį rajono taryboje priimtas sprendimas nevykdyti pagrindinio ugdymo programos Josvainių gimnazijos Pernaravos skyriuje. Čia turėjo likti pradinio ugdymo programa, tačiau paaiškėjo, kad Pernaravos skyriuje liko mokytis tik keturi pradinukai. Todėl, sutarus su tėvais, išspręstas jų pavežėjimo klausimas į artimiausią Josvainių gimnaziją“, – kalbėjo J.Lukoševičius.

Naujais mokslo metais darbą pradeda 853 pedagogai. Deja, kasmet jų amžius yra vyresnis.

Nuo šių mokslo metų Josvainių gimnazijos Skaistgirių skyriuje nebėra pradinukų. Čia toliau mokysis tik mišri priešmokyklinio ugdymo grupė.

Apmokės keliones

Šiais mokslo metais didesnei daliai švietimo bendruomenės bus kompensuojamos kelionės į darbą išlaidos. Bus padengiami kelionės į darbą kaštai ikimokyklinio ugdymo pedagogams, kurie dirba rajono socialiniuose ir ugdymo centruose, taip pat mokyklų bibliotekininkams. Aštuoni euro centai už kilometrą, tiek bus mokama, nepriklausomai nuo to, kokiu atstumu pedagogas vyksta į darbą.

Kol kas rajono geltonųjų autobusiukų parko nepapildys naujos transporto priemonės. Pasirodo, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija keturiasdešimt papildomų geltonų autobusiukų skirs iki šių finansinių metų pabaigos.

Švietimo skyriaus vedėjas J.Lukoševičius tikisi, kad mūsų rajonas gaus naują geltonąjį autobusiuką, nes į rajono mokyklas reikia pavežti 36 proc. moksleivių, tai yra beveik du tūkstančius mokinių. Maršrutiniu transportu į mokyklas važinėja apie 48 proc. mokyklinio amžiaus vaikų, o geltonaisiais – 34 proc.

„Praėjusią savaitę su „Kėd­buso“ vadovu svarstėme apie galimus pokyčius priderinant autobusų tvarkaraščius, jeigu mokyklos, atsižvelgdamos į saugos reikalavimus dėl koronaviruso, pasirinks skirtingus pamokų pradžios ir pabaigos laikus. Tuomet reikės atitinkamai derinti ir viešojo transporto maršrutų laiką“, – pabrėžė J.Lukoševičius.

Kompiuterių daugėja

Prognozuojama, kad dėl COVID-19 pandemijos nuotolinio mokymo būdas išliks bei bus aktualus, todėl gera žinia, jog rajono ugdymo įstaigos sulauks daugiau kompiuterinės įrangos.

„Kėdainių mugės“ nuotr./Įžanga į Mokslo metus – rajono mokyklų vadovų, savivaldybės Švietimo skyriaus specialistų bendras pasitarimas.
„Kėdainių mugės“ nuotr./Įžanga į Mokslo metus – rajono mokyklų vadovų, savivaldybės Švietimo skyriaus specialistų bendras pasitarimas.

„Iki pandemijos rajono mokyklose turėjome 1 680 kompiuterių. Dabar šis skaičius siekia 2 380. Taip pat laukiame informacijos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, kada galėsime atsivežti dar 43 nešiojamuosius kompiuterius. Jie bus skirti mokytojams“, – kalbėjo J.Lukoševičius.

ŠMS ministerijos atstovai patikino, kad iki finansinių metų pabaigos materalinė bazė mokyklose tikrai dar stiprės.

Maitins nemokamai

Nuo rugsėjo 1 dienos rajono mokyklos visiškai perėjo prie priešmokyklinukų ir pirmokų visuotinio nemokamo maitinimo, nevertinant tėvų gaunamų pajamų.

„Vaikų tėveliai turi pateikti prašymus. Tikimės, kad nuo 2021 metų jau ir visi antrokai turėtų gauti nemokamą maitinimą“, – sakė J.Lukoševičius.

Ieško vadovų

Šie mokslo metai ypatingi ir tuo, kad net devyniose rajono ugdymo įstaigose – Akademijos ir Josvainių gimnazijose, Miegėnų, Surviliškio Vinco Svirskio ir Truskavos pagrindinėse mokyklose, Kėdainių lopšeliuose-darželiuose „Aviliukas“ ir „Pasaka“, Specialiojoje mokykloje ir Kėdainių švietimo pagalbos tarnyboje, vyks vadovų konkursai.

Rugsėjo pradžioje bus paskelbtas konkursas lopšelio-darželio „Varpelis“ direktoriaus pareigoms eiti. Lapkričio 23 dieną vyks atrankos į Akademijos ir Josvainių gimnazijų bei Kėdainių specialiosios mokyklos direktorių pareigas.

Lapkričio 30 dieną – Miegėnų, Truskavos ir Surviliškio V.Svirskio pagrindinių mokyklų, o gruodžio 4-ąją – Kėdainių lopšelių-darželių „Aviliukas“ ir „Pasaka“ bei Kėdainių švietimo pagalbos tarnybos vadovų pareigas.

Naujus direktorius įstaigos turės 2021 metų sausio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius