-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas priėmė plačios aprėpties VDU kūrimo planą: reorganizacija kainuos 27 mln. eurų

Antradienį Seimas palaimino Lietuvos edukologijos (LEU) ir Aleksandro Stulginskio (ASU) universitetų prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) planą, sąlygas ir statutą. 60 parlamentarų Seimo posėdžio metu balsavo „už“, 3 – „prieš“, 23 susilaikė.
VDU nuleista universiteto vėliava
Vytauto Didžiojo universitetas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiandien, žiūrint į planą ir kaip bus įsisavintos lėšos, man tikrai kelia abejonę kai kurie sprendiniai. Pavyzdžiui, bibliotekų sujungimui – 900 tūkst. eurų, bendrabučio rekonstrukcija – 2 mln. eurų. Aš nežinau, kaip tai užtikrina geresnę studijų ir mokslo kokybę ir kokybiškesnį mokytojų rengimą, kuris šiandien turėtų būti mūsų visų prioritetas“, – posėdžio metu kalbėjo konservatorė Gintarė Skaistė, išsakiusi abejonę dėl minėtų universitetų reorganizacijos. Jos nuomone, ankstesnis Vyriausybės universitetų jungimo planas „buvo efektyvesnis, labiau užtikrinantis kokybę“.

„Pasirinkta optimali suma“, – į G.Skaistės pasisakymą sureagavo „valstietis“ Arūnas Gumuliauskas ir pridūrė, kad ASU ir LEU prijungimo prie VDU klausimas yra išdiskutuotas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Edmundas Pupinis ir Kazimieras Starkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Edmundas Pupinis ir Kazimieras Starkevičius

Konservatoriaus Edmundu Pupinio įsitikinimu, ASU neturėtų būti prijungiamas.

„Paprastai, kuomet jungiam ežį su gyvate, ne visada gaunasi spygliuota viela. Manau, kad problemų gali būti ir vieno profilio universitetui, ir kito profilio universitetui. Iš tikrųjų, iš junginio gali nieko nesigauti. Paprasčiausiai mes, gero norėdami, nuskandinsime du universitetus vienu metu“, – teigė jis.

„Niekur neprapuola Stulginskio universitetas. Jis išlieka kaip autonominis“, – reagavo „valstietis“ Juozas Varžgalys.

„Gerbkime bendruomenės sprendimą, supraskime studentų skaičiaus mažėjimą, supraskime ekonominę universiteto padėtį“, – atitarė „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Plačios aprėpties VDU, kuriame įsikurs akademiniai padaliniai – Švietimo akademija bei Žemės ūkio akademija, – veiklą pradės nuo 2020-ųjų.

„Numatoma, kad nuo liepos 1 dienos veiklą pradeda VDU Švietimo akademija, į kurią perkeliamos visos LEU studijų programos, o 2019 metų, susijungus VDU ir ASU, – VDU Žemės ūkio akademija“, – rašoma VDU žiniasklaidai išplatintame pranešime.

VDU rektorius prof. Juozas Augutis tikina, kad universitetų integracija leis užtikrinti studijų ir mokslo kokybę, siekti studijų programų mažinimo, atsisakant dubliavimo, praplės galimybes vykdyti tarpdisciplininius mokslinius tyrimus, lems efektyvesnį infrastruktūros naudojimą bei institucinį valdymą.

„Taip pat bus pakeista ir pradėta vykdyti tyrimais grįsta naujos kartos mokytojų rengimo sistema, atitinkanti XXI amžiaus poreikius ir prioritetus. Ypatingos sinergijos tikimasi ir naujose srityse: bioekonomikoje, atsinaujinančioje ir alternatyviojoje energetikoje, inžineriniuose ir technologiniuose moksluose, taip pat informacinių technologijų žemės ūkyje, klimato kaitos, aplinkos taršos tyrimuose“, – dėsto rektorius.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Juozas Augutis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Juozas Augutis

Pagal planą, universitetų reorganizacijai prireiks 27,17 mln. eurų, iš kurių 1,67 mln. – nuosavos aukštųjų mokyklų lėšos. Kiti finansiniai šaltiniai – valstybės ir Europos Sąjungos kišenė.

Universitetai taip pat tikisi 10,68 mln. eurų papildomų lėšų mokslo infrastruktūros plėtrai.

Anksčiau kalbėta, kad ASU ir LEU prijungimui prie VDU reikės daugiau lėšų – 49,75 mln. eurų.

Preliminariu vertinimu, nuo 2021-ųjų parduodant VDU, LEU ir ASU valdomus nekilnojamojo turto objektus pajamos iš to sieks 98 mln. eurų.

Universitetų plano pertvarkos sudarytojai tikisi, kad po reorganizacijos aukštojoje mokykloje sustiprės pedagogikos ir edukologijos mokslai, plėtosis bioekonomika.

„Universitetas taps ryškiu Lietuvos, o atskirais atvejais ir ilgalaikėje perspektyvoje regiono bei Europos lyderiu ne tik humanitarinių (filologijos, istorijos, 37 filosofijos), socialinių mokslų (ekonomikos, vadybos, edukologijos, politikos mokslų, sociologijos, teisės, komunikacijos), bet ir gamtos mokslų, žemės ūkio (agronomijos, miškininkystės,) bei technologijos mokslų, glaudžiai susijusių su žemės ūkiu (statybos inžinerija, transporto inžinerija, aplinkos inžinerija, energetikos inžinerija, mechanikos inžinerija) srityse“, – viliamasi plane.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ LEU
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ LEU

2019-aisiais įvykdžius universitetų prijungimą, LEU bakalauro studentai mokslus Vilniuje galės tęsti iki 2023 metų, magistrantūros studentai – iki 2020-ųjų, doktorantūros – iki 2021 metų.

Pagal Seimo priimtą planą, naujai sukurtame plačios aprėpties universitete bus reikalingi 1340 dėstytojų (dabar trijuose universitetuose – 1609) ir 269 mokslininkai, vykdantys veiklą. Atliekant aukštųjų mokyklų pertvarką, 16,71 proc. dėstytojų etatų virs mokslo darbuotojų etatais.

„Vertinant administracinio ir neakademinio personalo etatų mažinimo galimybes, paskaičiuota, kad po jungimosi būtų galima sumažinti 420 neakademinių darbuotojų etatų ir apie 30 administracijos darbuotojų etatų“, – rašoma universitetų pertvarkos plane.

VDU, ASU ir LEU integracijai pritarė visų universitetų tarybos ir senatai. Sausį universitetų susijungimą palaimino parlamentas.

Antradienį parlamentarai taip pat pritarė Šiaulių universiteto (ŠU) prijungimui prie Vilniaus universiteto (VU). 76 Seimo nariai balsavo „už“, 2 – „prieš“ ir 2 susilaikė.

Universitetai iki spalio 10 dienos parlamentui turės pristatyti aukštųjų mokyklų reorganizacijos sąlygas.

Reorganizacijai abiejų šių aukštųjų mokyklų valdymo organai pritaria.

Vyriausybė praėjusių metų lapkritį patvirtino visų Lietuvos universitetų tinklo pertvarkos planą. Pagal jį, šalyje iš keturiolikos universitetų liks devyni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius