TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skrydžių palydovas – „superprofesija“ mylintiems aviaciją

Jeigu kas nors paklaustų: „O ką veikia skrydžių palydovas, ir kokia yra jo darbo specifika?“, daugelis net nesuabejoję atsakytų: pasitikti ir palydėti keleivius lėktuve, patiekti maistą ir gėrimus, prieš skrydį atlikti gelbėjimosi įrangos demonstravimo „šou“, daug šypsotis ir visada būti maloniu. Visa tai yra tiesa, tačiau šis atsakymas yra tik maža dalis to, ką aprėpia skrydžių palydovo profesija, ir kokiais įgūdžiais bei kompetencijomis gali pasigirti šios universalios profesijos atstovai.
Stiuardesės
Stiuardesės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Medicinos seselė – pirmoji stiuardesė

Kaip atsirado ši profesija? Pirmąja skrydžių palydove 1930 m. tapo Ellen Church, kuri buvo medicinos seselė. Jos vaidmuo orlaivyje buvo užtikrinti keleivių sveikatos būklę. Aviakompanija, įdarbinusi medikę, pastebėjo, jog medicinos atstovės buvimas lėktuve ramina ir teigiamai veikia keleivius. Netrukus ši tendencija buvo pradėta taikyti daugelyje oro linijų.

Jau šios profesijos ištakos pažymi, kad skrydžių palydovas turi turėti tam tikrą išsilavinimą ir yra keleivių „ramstis“ bei saugumo užtikrintojas skrydžio metu. Bėgant laikui, skrydžių palydovo profesijos profilis tik dar labiau pasipildė šiam darbui reikalingu atsakomybių ir įgūdžių kiekiu.

Keleivių saugumas – pirmoje vietoje

Skrydžių palydovo (-ės) darbas prasideda dar iki skrydžio ir tęsiasi net po lėktuvo nusileidimo. Ruošiantis skrydžiui palydovai turi atlikti avarinės-gelbėjimosi įrangos, saugumo priemonių bei siuntų patikrą – užtikrinti, kad visos reikalingos priemonės būtų lėktuve ir būtų veikiančios.

Taip pat jie turi pasirūpinti pakankamu maisto bei gėrimų kiekiu lėktuvo salone. Prieš skrydį jau į lėktuvą sulaipintiems keleiviams palydovai turi pravesti bei pademonstruoti skrydžio saugos instruktažą bei suteikti visą reikiamą informaciją, kaip šie turėtų elgtis lėktuvo salone skrydžio metu.

Skrydžių palydovo (-ės) darbas prasideda dar iki skrydžio ir tęsiasi net po lėktuvo nusileidimo

Skrydžio metu palydovai rūpinasi keleivių komfortu bei jų aptarnavimu: maisto ir gėrimų tiekimu, tam tikrais atvejais – pirmosios medicinos pagalbos teikimu bei, esant stresinėms situacijoms, keleivių nuraminimu.

Avarinių situacijų atveju apmokyti skrydžių palydovai privalo žinoti, kaip elgtis ir kaip padėti keleiviams ugnies ir dūmų aplinkoje, vandenyje ar net gi dykumoje. Užtikrinti keleivių saugumą yra pagrindinis ir svarbiausias skrydžių palydovų uždavinys.

Po skrydžio palydovai turi užtikrinti sklandžią įrangos patikrinimo procedūrą. Be to, jie turi pasirūpinti lėktuvo salono ir virtuvės tvarka bei skrydžio dokumentacijos užpildymu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Small Planet Airlines“ pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Small Planet Airlines“ pristatymas

Specialūs mokymai norintiems tapti skrydžių palydovais

Visas šias procedūras, pareigas ir reikiamus įgūdžius joms atlikti skrydžių palydovai išmoksta ir įgyja specialių mokymų metu, kurie susideda iš dviejų pakopų.

Avarinių situacijų atveju apmokyti skrydžių palydovai privalo žinoti, kaip elgtis ir kaip padėti keleiviams ugnies ir dūmų aplinkoje, vandenyje ar net gi dykumoje.

Pats pirmasis žingsnis – Pradiniai orlaivių palydovų mokymai, kuriuos pabaigę kandidatai įgyja bendrąsias žinias apie profesiją, palydovo pareigas ir atsakomybes, saugumą aviacijoje, keleivių aptarnavimą bei praktinius įgūdžius, būtinus atlikti skrydžių palydovo pareigas standartinėmis ir avarinėmis sąlygomis.

Antroji mokymų pakopa - Orlaivių palydovų tipo mokymai, kurie yra skirti apmokyti skrydžių palydovą dirbti konkretaus tipo orlaivyje. Pabaigęs šiuos du kursus kandidatas jau yra pilnai pasirengęs lipti į lėktuvo saloną ir pradėti dirbti.

„Superprofesija“, kuri atlyginama su kaupu

„Skrydžių palydovo profesija yra gyvenimo būdas ir šansas turėti svajonių darbą virš debesų. Tai darbas, suteikiantis laisvę tobulėti ir mokytis, galimybę derinti darbą su studijomis. Ši profesija žada kiekvieną dieną tarsi naują nuotykį: tai proga keliauti ir pamatyti tolimiausius pasaulio kampelius bei sutikti vis naujų žmonių ir pažinti skirtingas kultūras.

Skrydžių palydovo profesija yra gyvenimo būdas ir šansas turėti svajonių darbą virš debesų

Tai universali profesija, kuri apjungia daug skirtingų profesijų. Skrydžių palydovai yra profesionalai net tik aptarnavimo sektoriuje, bet taip pat bendrosios aviacijos, pirmosios pagalbos ir gaisro gesinimo ekspertai, išlavinę savo stiprius psichologijos ir bendravimo įgūdžius“, – komentuoja buvusi skrydžių palydovė, šiuo metu „Baltic Aviation Academy“ Mokymų vadovo pavaduotojos pareigas užimanti Inga Čainikovienė.

Turbūt neapsiriksime sakydami, kad skrydžių palydovas yra ne šiaip profesija, o „superprofesija“. Nors šis darbas reikalauja daug fizinės ir psichologinės ištvermės bei atsakomybės, tačiau jo teikiami privalumai atperka visą triūsą ir leidžia jaustis ypatingai esant tokios išskirtinės profesijos atstovu.

Projekto partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius